Svet
2349 ogledov

Nov zemljevid ECDC: Pri vseh sosedih bolje kot pri nas

covid potrdilo francija epidemija Profimedia
Vsem našim sosedam kaže precej bolje.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov epidemiološki zemljevid incidence covida-19 po državah članicah EU, ki kaže, da je Slovenija že v celoti prešla v rdečo fazo. 

Danes je bilo sicer potrjenih kar 666 novih okužb, slaba je tudi prognoza IJS, kako se bo širila epidemija. Ocenjeno reprodukcijsko število je namreč približno 1,35, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število je približno 1,25, medtem ko je bilo pred enim letom 1,14. Da bi epidemija začela upadati, bi se moralo reprodukcijsko število spustiti pod 1. Več o tem v članku Najnovejša prognoza: Slabi obeti, resnično nas lahko skrbi!

Precej bolje kaže našim sosedam. Dobršen del Avstrije, Italije in Hrvaške še vedno vztraja v oranžni fazi, medtem ko je Madžarska v celoti zelena.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC.eu ECDC.eu

Kot je razvidno iz zemljevida, je poleg Slovenije rdečih še precej drugih držav. Stanje se slabša na severu Evrope, kjer je Islandija že v celoti rdeča, skandinavske države pa nihajo med oranžno in rdečo fazo. Rdeči sta tudi Estonija in Litva, medtem ko Latvija še vedno vztraja v oranžni fazi. Slabo je tudi v Srednji Evropi, Nemčija je v celoti rdeča, prav tako Francija, ki se je na jugu že obarvala temnordeče. Prav tako sta trdno v rdeči fazi Nizozemska in Belgija ter celoten Iberski polotok z izjemo majhnega dela na severu Španije, ki je obarvan oranžno. 

Najbolje kaže Poljakom, Čehom, Slovakom in Madžarom, ki vztrajajo v zeleni fazi. Zelen je tudi dobršen del Romunije. 

Zaščitne maske na prostem Covid-19 Zdravje Ali maske delujejo? To je pokazala največja raziskava doslej.

Tretji odmerek le za tiste z oslabljenim imunskim sistemom, svetuje ECDC

ECDC je danes izdal še pomembno priporočilo za države članice glede cepljenja s tretjim odmerkom cepiva. Kot so zapisali, v celoti cepljeni posamezniki v splošni populaciji poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 trenutno še ne potrebujejo nujno. So pa dodali, da je o uvedbi dodatnega odmerka smiselno razmisliti pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom.

Po njihovih besedah bi morala biti trenutno prednostna naloga precepiti populacijo, ki še ni prijela prvih dveh odmerkov cepiva, in upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:08 05.september 2021.

    ni čudno, da je naša država najbolj kovid rdeča, nobena druga okoli nas ni tako skorumpirana, v nobeni od sosednjih ni večjih mafijašev od naših

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:39 04.september 2021.

    Vsi cepit, zaradi mene lahko 4x...zakaj bi samo jaz nosila slabe posledice od cepiva...Vi kar veselo do prvega resnega glavobola...potem pa, kaj napišite !

  • matermila 05:57 03.september 2021.

    Če smem,bi vprašal samo,koliko vas komentatorjev zgoraj vozi bicikel ob petkih,ko drugi še delamo?