Slovenija
111 ogledov

Po starostnike tudi na italijanski trg

neva tomažič, dom upokojencev koper Suzana Kos
Konkurenca. V Kopru velike gneče za dom upokojencev ni; Ptujčani ne glede na to gradijo novega.

“V zadnjem času so se razmere bistveno spremenile: dolgih čakalnih vrst za sprejem ni več; nanj običajno čaka okoli 15 starostnikov,” povzema Neva Tomažič, direktorica Obalnega doma upokojencev Koper. “Po spremembi socialne zakonodaje, ki je začela veljati v začetku leta, pa opažamo, da vse več upokojencev, čeprav bi si to želeli ali potrebovali, dejansko ne gre v dom. Bojijo se, da bi s tem finančno obremenili svoje otroke. In tudi število kosil, ki smo jih kuhali za zunanje uporabnike, se je v začetku leta zmanjšalo za skoraj 20 odstotkov,” pravi Tomažičeva.

Dobili bodo konkurenco

V kraju sicer ptujski dom upokojencev pospešeno gradi svojo obalno enoto, v kateri naj bi bilo prostora za predvidoma 150 starostnikov.

“Konkurenca očitno bo, odliva iz našega doma pa za zdaj nimamo napovedanega. Če se bo to dejansko zgodilo, bomo morali rešitev iskati v ponudbi novih storitev zunanjim uporabnikom. Morda bo treba starostnike iskati tudi na italijanskem trgu, a za to bi bila najprej potrebna sprememba zakonodaje,” dodaja Tomažičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.