Slovenija
16 ogledov

Po stavki tišina

policija stavka Nino Verdnik
En teden po stavki javnega sektorja brez novih pogajanj. Danes nov sestanek policistov s predstavniki ministrstva.

Teden dni po stavki v javnem sektorju sindikati še niso prejeli vabila vladne strani na nadaljevanje pogajanj, zato jo nanje vnovič pozivajo sami. Predlagajo srečanje v torek dopoldne, pravi vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi. Sindikati sicer načrtujejo stavkovne aktivnosti po dejavnostih, marca pa morda ponovitev splošne stavke.

Minister za pravosodje in javno upravo v odstopu Senko Pličanič, ki vodi vladno pogajalsko skupino, je dan pred sredino splošno stavko sindikatov javnega sektorja pojasnil, da od vlade ni dobil mandata za pogajanja o obsegu mase za plače v javnem sektorju, kar zahtevajo sindikati. Obenem je dejal, da je že sklical sestanek vladne pogajalske skupine, ki bo presodila, kako pogajanja peljati naprej, in napovedal, da bodo takoj za tem sindikalno stran pozvali na pogajanja.

Cariniki še stavkajo

Še vedno pa traja stavka carinikov, ki so se na včerajšnjem sestanku z ministrom v odstopu Janezom Šušteršičem dogovorili, da bodo stavko nekoliko omilili, ne bodo je pa zamrznili.

MNZ: Pogajanja produktivna

Del policistov stavka že od 11. januarja.  Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, so danes govorili o spremembah pravilnika o poklicnih boleznih, ki bo  tako kot do sedaj upošteval
specifike poklica policista.

Govorili so tudi o  1. točki stavkovnega sporazuma, ki obravnava izplačila delovne uspešnosti. Na ministrstvu so policistom zagotovili, da se bo delovna uspešnost "izplačevala tudi v prihodnje, razen v primeru dodatnega poslabšanja gospodarskih razmer". Ministrstvo se je opredelilo tudi do nekaterih drugih stavkovnih zahtev.

"Predstavniki ministrstva ocenjujejo, da so bila današnja pogajanja izjemno konstruktivna, saj sta pogajalski strani uspeli zbližati stališča glede stavkovnih zahtev sindikata," so še zapisali na ministrstvu.

Sindikat čaka na vlado

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič pa je pojasnil, da se je ministrski del pogajalske skupine približal njihovim zahtevam. "Mi imamo zagotovila ministra, a dokler nimamo vladnih zagotovil, nimamo nič zagotovljenega," je dejal Uroševič.

Komentarjev 4
  • dragec 14:36 30.januar 2013.

    katerim finančnim ministrom, mirkec? Sindikati so in bod preživeli - tudi njhova narava dela je da zajebavajo (včasih so delovali v imenu delavskega ljudstva)

  • gec 13:13 30.januar 2013.

    mirko je hudo,kajne?

  • mirko 12:58 30.januar 2013.

    Naslednji teden napovedujejo pogajanja z finančnim ministrom sindikat čistilk v javnem sektorju.Upam, da je vsem jasno kam smo prišli v tej državi z sindikalizmom. Pri naslednji vladi se lahko zgodi, da jih bodo poskušali odstavit sidikat združenih čebelarjev.<br ...prikaži več />Napisal bi zakon o krovnem sindikatu vseh sindikatov v tej državi, ki ima edini pristojnost za pogajanja z oblastjo.