Slovenija
392 ogledov

Po študentsko delo le na zavod?

Zavod za zaposlovanje EPA
Parlamentarni odbor je danes obravnaval predlog, po katerem bi študentsko delo posredoval le zavod za zaposlovanje in ne več študentski servisi.

Začasna in občasna dela dijakom in študentom na podlagi koncesije posredujejo študentski servisi. Nepovezani poslanec Andrej Čuš predlaga, da bi to nalogo po novem prevzel le Zavod za zaposlovanje. 

"Glede na organiziranost in razvejanost Zavoda po Sloveniji, bi izdajo napotnic lahko v veliko večji meri posredoval Zavod in ne različni koncesarji," je zapisano v predlogu. "To bi imelo tudi pozitivne učinke na državni proračun, saj bi koncesijske dajatve ostale v proračunu."

Zakon sicer že sedaj predvideva, da začasna in občasna dela dijakom in študentom posreduje zavod za zaposlovanje, a ne glede na to, lahko ministrstvo koncesijo podeli tudi organizaciji oz. delodajalcu, ki izpolnjuje pogoje za tovrstno posredovanje dela. 

Večina jih dela preko študentskih servisov

ZRSZ je za posredovanje študentskega dela pooblaščen od leta 2006, a se za delo prek zavoda kljub temu ne odloča prav veliko mladih. Večina jih delo opravlja preko študentskih servisov.

Glavni cilj zakona je po navedbah predlagatelja bolj enakomerna in pravična delitev denarja, ki ga s svojim delom omogočijo in zaslužijo študenti in dijaki, ki delajo preko študentskega servisa. "Cilj tega zakona je tudi, da bi v proračun dobili več denarja. Ta denar pa bi namenili za plačila strokovnega usposabljanja, pripravništev in vajeništva," piše v predlogu. "Tako bi prišlo do tega, da bi dejansko študenti in dijaki ta denar lahko dobili nazaj takrat, ko bi se strokovno usposabljali za svoje delo."

Kako se deli koncesijska dajatev?

Od študentskih prejemkov se obračuna 12-odstotna koncesijska dajatev. Če študent oziroma dijak dela prek zasebnih študentskih servisov, 25 odstotkov denarja od dajatve dobi javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, po 37,5 odstotka pa pripada Študentski organizaciji Slovenije (Šos) in študentskemu servisu. Če je posrednik študentskega dela ZRSZ, pa z dajatvami zaslužita le Šos ter javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, zavodov delež namreč v tem primeru dobi sklad.

Koncesijske dajatve, ki se sedaj izplačujejo koncesionarjem, bi po predlogu šle v sklad za strokovna usposabljanja, pripravništvo in vajeništvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • mitja vilar 12:07 07.april 2017.

    avtorju pripsevka so dali podatke, ki jih moraš za razumevanje še računati. Preprosto: agencija dobi za to, da najde delo, spiše in pošlj enapotnico, obračuna potrjeno, istavi račun, v določenem odstotju opozarja nazamude, v dolčenem toži, v enkatrih primerih pa ...prikaži več denarja sploh ne dobi ter da nakaže vsh 7 različnih pripsevkov na trr je-3,8 eur na 100 eur zaslužka študenta. OD česar 15,5% nakaže še za pok. zavar. Če delodajalec ne plača, mora šs iz sovjega denarja MDSZ ju pokriti vse prispevke. Četudi ne bi imel nobenega neplačnika, je min, etnega prometa majhnega šs v času vlaanja kroga SD preko 900.000 eurov. Sicer dela šs z minusom. Pa bodo na Zavodz za zap. tako kot v šs ju MDDSZ trgali neplačane prisevke za študente, ki so delali v proradlih podjetih iz plač zapolsenihKOt je praksa misnitrice sedaj? IN potem je svizec zavi čokolado v letak SD ja. Kar dr. Dobovšek opozarja o sistemski korupciji je v praksi legalizirana. Kar Odbor za delo Prikla, poslanska SMC, ZL in seveda SD podpiraj

  • mitja vilar 11:57 07.april 2017.

    Vlaganje takšnih predlogov ali kot je bila privatizacije Vzajemne zna izboljšati prihodke poslaca.Sedanja politika MDDSZ uničila vse manjše agencije, pri čemer imajo 3 največje preko 90% trga.V senci zgodbe o TEŠ je tajkunizacija panoge posredovanja študentskga dela poteka ...prikaži več tiho. Niti besede pa o tem, da študenti ob stečaju niso na prednostni listi polačila oziroma da so vsi njihovi sedanji pripsevki, ki ji plača delodajalec obdavčeni z 22% ddv jem.

  • izRODEk 23:53 05.april 2017.

    SD - Socialni demokrati iščejo novi vir za zaposlovanje svojih lojajnih kadrov na Zavodu za zaposlovanje. Še ni dolgo, ko so taisti SD kadri na ZRSZ jamrali, da so prezasedeni, da imajo polne roke dela. Zdaj bi si na grbo ...prikaži več nakopali še študentsko delo. Pri vsem tem dodajam, da nezaposlene tako in tako država posreduje zasebnim dilerjem žive sile, raznim Addeco in podobnim neoliberalnim mešetarjem s človeškimi resursi. Niso torej sposobni opraviti svojega dela, pa bi še študente?SD - Socialni demokrati je mafija! Mafijska organizacija, ki na račun državljanov ščiti svoje ljudi. SD - Socialne demokrate je potrebno ukiniti in prepovedati. To so najbolj nevarna in najbolj zločinska organizacija v tej državi!