Slovenija
136 ogledov

Bešić Loredan z Brecljem in brez Šoltesa

Petrovčič, Funkl,  Bešič Loredan Anže Petkovšek
Predsednica vlade je danes opravila informativni pogovor s kandidatom za ministra za zdravje - Danijelom Bešić Loredanom.

Kirurg Danijel Bešić Loredan je v izjavi po srečanju povedal, da je bil pogovor konstruktiven, premierka se bo sedaj pogovorila s koalicijskimi partnerji, ponovno pa se bosta sestala predvidoma konec prihodnjega tedna.

Na vprašanje, ali je Alenka Bratušek torej naklonjena njegovi viziji, Bešić Loredan odgovarja, da je to vprašanje zanjo. Izjava Bratuškove danes sicer ni predvidena, je pa Bešić Loredan povedal, da bo minister postal, če bodo s koalicijo našli skupno pot.

Z Brecljem in brez Šoltesa

V dvournem pogovoru sta se sogovornika dotaknila strokovnih, političnih in tudi osebnih vidikov, torej, kdo Bešić Loredan sploh je. Slednji je Bratuškovi na srečanju povedal, da v to zgodbo ne vstopa sam in da za njim stoji ekipa. Premierki je predstavil ekipo ter kako bi delala. O imenih za zdaj še ne govori, a pravi, da je možno o imenih sklepati že iz spremljanja dela nekdanje iniciative zdravnikov.

Potrdil je le, da bi bil v skupini zdravnikov, ki bi sodelovala z ministrstvom, tudi kirurg Erik Brecelj. Ob tem je poudaril, da ta skupina zdravnikov na ministrstvu ne bi bila zaposlena, ampak bi delala prostovoljno v prostem času. Na ministrstvu bi namreč zaposlil skupino pravnikov in ekonomistov, je dejal. Poudaril je, da nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa v tej skupini ni. Ortopedski kirurg je predsednici vlade predstavil, kaj bi ekipa lahko naredila tako v krajšem času kot tudi v nekoliko daljšem obdobju.

"Če si dava roko, greva do konca"

Bešić Loredan opozarja, da je zdravstveni sistem velik in da v njem je mnogo akterjev. Zato sta s premierko danes šla po točkah, kaj bi se lahko naredilo na posameznem področju in kje bi lahko sklepali kompromise. Konkretneje o programu ni želel govoriti do odločitve, ali njegova skupina kandidira za prevzem vodenja ministrstva.

Bratuškova je svojega sogovornika vprašala, ali bi odstopil po enem mesecu, Bešić Loredan pa ji je odvrnil, da ga to ne zanima. "Če si dava roko, si dava roko in greva do konca," je ponazoril v izjavi. Govorila sta tudi o korupciji in pritiskih v zdravstvu. Bešić Loredan je Bratuškovi zagotovil, da prvič, ko bo kdo grozil njemu, njegovim otrokom ali komu od njegovih svojcev, to prijavil, "vedela pa bo cela Slovenija in tudi cela EU, če bo treba". Kirurg zagotavlja tudi, da ima dovolj debelo kožo, sicer se v to zgodbo ne bi spuščal.

"Kako bodo razumeli politiki, je njihova stvar"

Nekateri ga opozarjajo, naj ne zapusti svoje službe v Švici za ministrovanje, ki bo najbrž trajalo do prihodnjega leta jeseni, ko bodo nove parlamentarne volitve. Bešić Loredan poudarja, da svoje kariere s tem ne tvega in bo svoj poklic opravljal tudi naprej, ko se bo morebiten ministrski mandat zaključil.

Na ministrsko mesto si želi tudi zato, ker "ni rešitev, da smo vsi na ulicah in s kavčev govorimo, kaj je prav in kaj ne". Če bo s svojo ekipo namreč dobil priložnost prevzeti ministrstvo, se mu zdi prav, da stroka vstopi v politiko in prevzame odgovornost za vse tisto, o čemer govorijo, in to skušajo tudi izpeljati. V politiko vstopa kot strokovnjak, "kako bo politika to razumela, je njihova stvar". Bešić Loredan, ki se zaveda, da mnogim zaradi svojih jasnih in glasnih stališč ni všeč, še poudarja, da ni član PS in ne leve ali desne opcije.

Vedel za dogajanje v Valdoltri

V Švici zasluži 10.000 evrov mesečno, v naslednjih štirih letih pa bi lahko prišel do 18 tisočakov. Zato je kandidiranje za mesto, kjer je plača bistveno nižja, za mnoge nerazumljivo, je dejal. "Vendar vsota denarja na mojem računu ni vedno povezana z mojim zadovoljstvom," je dodal.

Morebitni kandidat za ministra še dodaja, da je "nepopisan list" in ga nič ne obremenjuje. Na vprašanje, ali je vedel za dogajanje v Valdoltri, ki ga je razkrilo poročilo KPK, pa je odvrnil: "Saj sem tam delal".

Komentarjev 10
  • dragec 08:26 30.marec 2014.

    BRECELJ JE VEDEL ZA VALDORTO ......IN KAJ JE UKREPAL?????SSDSS, TAKOJ V AKCIJO IN POIZVEJTE VSE PODROBNOSTI O TEM TIPOSU

  • Scott 23:34 29.marec 2014.

    Da bi bil Bešić močnejši od Zemljarića močno dvomim?

  • depresija 18:35 29.marec 2014.

    In potem boš iz tujine pametoval po forumu, kako je v Sloveniji vse v p.izdi, v tujini se pa cedita med in mleko... Bon voyage!