Slovenija
17806 ogledov

Po vseh podražitvah nov udarec za gospodinjstva

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Dražja bo tudi voda in odvoz odpadkov.

Poročali smo že o podražitvah vozovnic LPP v Ljubljani, višjih parkirninah in ogrevanju, po novem pa bodo morali Ljubljančani več odšteti tudi za odvoz odpadkov ter pitno vodo. 

Cene višje za tretjino

"Po triletnem obdobju nespremenjenih cen so se s 1. marcem 2019 v občinah, kjer Snaga izvaja gospodarske javne službe zbiranja in obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov ter odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov, cene v povprečju spremenile za 22 odstotkov," pojasnjuje Nina Sankovič s Snage. "Povprečna položnica za ravnanje z odpadki, ki je med najnižjimi v Sloveniji, se je v povprečju spremenila za 1,65 EUR, iz 8,20 EUR na 9,85 EUR na gospodinjstvo." Cene storitev, ki jih izvaja Snaga, in izhajajo iz obravnavanih elaboratov, bodo veljale za triletno obdobje.

račun položnica Slovenija Šok! Dobila skoraj enkrat višjo položnico!

Pri Snagi poudarjajo, da so na področju izvajanja gospodarskih javnih služb v zadnjih letih izpeljali številne uspešne projekte in uvedli mnoge izboljšave. "V Snagi smo na področju izvajanja storitev v zadnjih letih dosegli izjemen napredek. Bistveno smo nadgradili sistem ravnanja z odpadki in poskrbeli, da so storitve do uporabnikov prijazne in učinkovite," razlaga Sankovičeva. "Uvedli smo sistem ločenega zbiranja od vrat do vrat za štiri vrste odpadkov, ki je pripomogel k izvrstnim rezultatom: najvišjemu deležu ločeno zbranih odpadkov med evropskimi prestolnicami."

Snaga | Avtor: Anže Petkovšek Delavec Snage in smetarski tovornjak. Anže Petkovšek

V središču Ljubljane odpadke zbirajo v podzemnih zbiralnicah na 66 lokacijah, še uporabne predmete pa k novim lastnikom usmerjajo prek Centra ponovne uporabe, kjer so odprli tudi prvo enoto Snagine brezembalažne trgovine, samopostrežnega Berta. "Snaga upravlja tudi najsodobnejši in največji center za predelavo odpadkov v tem delu Evrope – RCERO Ljubljana," še navaja Sankovičeva. "V projekt je vključenih že 58 občin."

Župan Zoran Janković je na januarski seji mestnega sveta povedal, da se je lani zaprl trg za termično obdelavo smeti, zato gre večja količina smeti na sežig po Evropi, kar pomeni, da se je odvoz podražil za okoli 40 odstotkov.

Višja tudi cena vode

Povprečna položnica za oskrbo s pitno vodo in ravnanjem z odpadno vodo za uporabnike, ki predstavljajo večino, se je v enodružinskih hišah v povprečju spremenila za 0,71 evra, iz 23,88 na 24,59 evra, za uporabnike v večstanovanjskih enotah pa v povprečju za 0,73 evra, iz 15,87 na 16,60 evra. "Zneski vključujejo okoljsko dajatev in DDV," pojasnjuje Tina Berčič iz Javnega holdinga Ljubljana.

Voda iz pipe | Avtor: Profimedias Profimedias

"Po Uredbi o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki velja od aprila 2014, izvajalci, ki opravljajo gospodarsko javno službo oskrbe s pitno vodo in odvajanja odpadne vode, vsako leto pripravijo Elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja  komunalne in padavinske odpadne vode," razlaga Berčičeva.  "Spremembe izhajajo iz izračunov v elaboratu, temeljijo pa na vsakoletnih načrtovanih stroških."

Dražja vožnja z LPP in parkiranje

S prvim aprilom se bo podražila cena vozovnic za vožnjo z LPP, in sicer za deset centov. Enkratna vožnja bo namesto sedanjih 1,20 evra stala 1,30 evra. Na novo bodo uvedli letno neprenosljivo urbano, ki vas bo stala 365 evrov, medtem ko bo letna upokojenska neprenosljiva vozovnica cenejša. Zanjo bo potrebno odšteti 220 evrov. 

Euro Višje cene Slovenija Primite se za denarnice, vse to bo po novem dražje!

Parkomat | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V Ljubljani bo dražje tudi parkiranje. Parkirnina v conah 1 se bo z dosedanjih 0,70 podražila na 0,80, v coni 2 pa z dosedanjih 0,50 na 0,60 evra.

Parkomat Sprememba Slovenija Janković draži parkiranje v Ljubljani

Podražile so se tudi grobnine na ljubljanskih pokopališčih, ki jih upravlja javno podjetje Žale.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 20
  • fiston 17:26 15.marec 2019.

    No ja vse je odvisno, mene voda stane precej več kot ogrevanje. Recimo lani ogrevanje 106 evrov, voda pa 177 evrov. Sicer je to tudi posledica tega, da za ogrevanje so merilniki, za vodo pa se deli po osebah.

  • mihatirs 14:01 15.marec 2019.

    nikoli nisem in ne bom ločeval odpadkov...za to nisem bil dodatno usposobljen in zato imamo zaposlene ljudi, ki to počnejo. Ne bom namesto njih delal, da si bo Snaga ustvarjala še večji dobiček na moj račun. hvala lepa.

  • jakec1575 11:43 15.marec 2019.

    Ko ima clovek v arhivu stare poloznice, hitro lahko primerja rast cen po letih, po postavkah, potem to primerja s prihodki dobavitelja in opravljenimi investicijami. Podatki so javni. in hitro si clovek lahko ustvari celotno sliko teh prelepih zgodb. kaj ...prikaži več ti bo dvig place, ce se ti povecajo stroski za enako ali vec. to ni rast standarda. Rast standarda je, da si z visjo placo lahko privoscis vec, ne enako ali manj.