Slovenija
1466 ogledov

Po zmago v Carigrad ali Istanbul?

Istanbul, Turčija Žurnal24 main
Kaj je prav? Pobrskali smo po literaturi.

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi vedel, da bo v največjem turškem mestu ob Bosporski ožini danes potekala finalna tekma evropskega košarkarskega prvenstva, na kateri se bosta pomerili reprezentanci Slovenije in Srbije. Če dvomom, kdo bo zmagovalec, ni, je pa precej zmede glede poimenovanja mesta, kjer bo potekala zgodovinska tekma: v Carigradu ali Istanbulu? Kaj je pravilno?

Istanbul originalno, Carigrad Slovensko

Mesto je bilo ustanovljeno okoli leta 660 pred našim štetjem kot Bizanc. Leta je 330 Konstantin Veliki kraj razglasil za glavno mesto vzhodnega dela Rimskega imperija, takrat je postal Konstantinopel, za mestno središče pa so uporabljali Stamboul. Domačini so tako mesto od 15. stoletja klicali Istambol, kar pomeni Mesto Islama.

Carigrad je staro slovansko ime, ki ga pozna večina slovanskih jezikov in se je uporabljalo že v v starocerkvenoslovanščini, torej pred tisočletjem. . V slovenščini se je ohranilo najdlje. Pravila Slovenskega pravopisa in Seznam tujih zemljepisnih imen v slovenskem jeziku ga še vedno priporočajo pred uradnim mednarodnim poimenovanjem, medtem, ko pravopisni slovar iz leta 2001 od gesla Carigrad napoti h geslu Istanbul kot k nevtralnejši različici.

Pravilno je oboje

S poimenovanjem Carigrad še vztrajajo na javni televiziji in radiju, medtem ko so nekateri osrednji časopisi v Sloveniji že pred leti začeli uporabljati Istanbul. 

Tako Carigrad kot Istanbul je torej pravilna uporaba, katero poimenovanje izbrati pa je odvisno predvsem od vrste besedila - če mora biti standardizirana oblika imena, potem je ustreznejši Carigrad, sicer Istanbul.

Statistično gledano se v Sloveniji pogosteje uporablja poimenovanje Istanbul, oblika Carigrad se opušča in dojema kot starinska. Istanbul je, kot kaže, manj tuje kot recimo Wien ali Venezia. Tudi v primerih Solnograd -- Salzburg, Inomost -- Innsbruck so mednarodna poimenovanja izrinila domača. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice