Slovenija
24 ogledov

Pobesnele reke se umirjajo, škoda je velikanska

Pomoč vojakov Slovenska vojska/Twitter
Narasle reke so poplavile več kot 300 kilometrov cest, voda je zalila več kot tisoč objektov, sprožilo se je prek 240 plazov. Iz hiš, ki jih ogrožajo plazovi ali jih je zalila voda, je bilo evakuiranih 31 ljudi.

Za ocenjevanje škode je še prezgodaj, poudarjajo predstavniki občin, ki so bile v neurju najbolj prizadete, bodo pa uničenje gotovo večje kot ob zadnijh večjih poplavah pred štirimi leti. Škoda bo gotovo presegla prag, ki ga za vključevanje države v pomoč, predvideva zakon, poudarja šef civilne zaščite Srečko Šestan.

Pouk odpade, vojska priskočila na pomoč

Čeprav se razmere umirjajo, bo za učence številnih prizadetih krajev zaradi izrednih razmer odpadel pouk, med drugim v Šentjerneju in Kostanjevici na Krki.

Samo na območju kostanjeviškega otoka je 45 od okoli 60 hiš. Čeprav je Krka upadla za okrog 15 cm, se zaradi velikega pretoka upad ne pozna veliko. 

"Voda odteka zelo počasi, a glede na to, da se Krka umirja predvidevamo, da bo iz vseh hiš odtekla do konca dneva," je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščice Robert Zagorc.

Pred štirimi leti škode za tri milijone, tokrat vsaj dvakrat več

Na prizorišču so tudi že vojaki - 50 jih je - ki bodo pomagali pri čiščenju in odstranjevanju posledic. Prebivalcem pa pri oskrbovanju z najnujnejšimi potrebščinami pomagajo gasilci.

"Za evakuacijo ljudi ni bilo treba skrbeti, so se umaknili sami. Le eni starejši gospe smo pomagali in jo premestili v dom za ostarele. Veliko preglavic imamo s plazovi - vsaj 40 jih je, dva sta večja, ki ogrožata tudi hiše," še pravi Zagorc in dodaja: "Če je pred štirimi leti škoda zaradi poplav znašala okoli tri milijone evrov, bo tokrat vsaj dvakrat večja."

"Ustanavljamo komisijo za popisovanje škode na infrastrukturi, stanovanjskih in kmetijskih objektih, ki bo v naslednjih dneh popisala škodo, do takrat je težko govoriti o številkah, bo pa škoda gotovo večja, kot pred štirimi leti. Zaradi izrednih razmer v občini smo se odločili, da za danes pouk odpovemo, bo pa jutri že potekal kot običajno," pojasnjuje kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek

Kostanjevice pred naraščajočo vodo ni mogoče zaščititi

Številne hiše so že drugič v štirih letih pod vodo, kar so ljudje v tem času uspeli obnoviti je spet uničeno.

Na vprašanje, ali razmišljajo o gradnji zaščite pred morebitnimi novimi poplavami, Pustoslemšek odgovarja, da je občina pred dvema letoma organizirala konferenco, ki se je je udeležila večina slovenskih strokovnjakov za poplavno varnost, kjer so skušali ugotoviti kako bi lahko naselje obranili pred naraščajočo vodo.

"S sklepi sem bil razočaran, ugotovljeno je bilo namreč, da Kostanjevica na Krki leži na ravnini, kjer je praktično nemogoče zgraditi nasipe, ne da bi pri tem ogrozili druga naselja. Posebej velike težave imamo, ko poleg Krke narase tudi Sava, Krka pa zaradi tega ne more odtekati. Upam, da se razmere ne bodo še poslabšale z gradnjo elektrarn na spodnji Savi in da imajo projektanti to v mislih," opozarja tamkajšnji župan.

Voda upada en centimeter na uro

V Šentjerneju je trenutno na terenu enajst gasilcev, ki preglejujejo teren. "Čakamo da voda odteče. To poteka zelo počasi, vsako uro namreč upade le za en centimeter," poudarja vodja tamkajšnjih gasilcev Aleš Medle, ki še pravi: "Od življenja je trenutno odrezanih med 30 in 40 gospodinjstev, upamo, da bodo do večera ceste do vseh prevozne z osebnimi avtomobili."

Za pomoč vojske se Šentjernejčani dogovarjajo prek državnega centra za civilno zaščito. "Pomoči vojske trenutno ne rabimo, bo pa gotovo prišla še kako prav, ko bo treba v naslednjih dneh čistiti poplavljene hiše," dodaja Medle. Popisali so tudi 17 plazov, ki so na srečo manjši. "Le eden ogroža hišo, a vsaj to je sreča, da material, ki plazi ni zemljina, pač pa pesek, ki ga je mogoče lažje očistiti," razmere na terenu opisuje Medle.

Narasla voda bo najdlje vztrajala v Pomurju

Narasle vode se bodo ponekod ohranile tudi danes, najdlje bodo vztrajale v Prekmurju. V prihodnjih dneh bodo še vedno poplavljene površine ob reki Muri, ki sicer poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. 

Za odpravljanje posledic poplav je bilo doslej aktiviranih več kot dva tisoč gasilcev in okoli sto pripadnikov civilne zaščite ter drugih enot. Uprava za zaščito in reševanje je iz skladišč izdala prek 14 tisoč protipoplavnih vreč, 30 različnih črpalk in 12 agregatov.

 

Če imate fotografije s prizorišča ujme, nam jih prosim pošljite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.