Slovenija
7376 ogledov

Starši pozor, da ne boste to poletje ostali brez varstva

Ustvarjanje napovednik
Mesta so vsako leto zelo hitro zasedena, kako bo letos?

Mestna občina Ljubljana vsako leto sofinancira varstvo otrok od 1. do 5. razreda osnovnih šol z območja MOL v času zimskih, poletnih in jesenskih šolskih počitnic s poudarkom na športno-gibalnih aktivnostih, razvijanju ustvarjalnosti ter zagotavljanju možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa po načelu enakih možnosti. 

Računalnik Brezplačno Slovenija Velik naval staršev, ob sedmih v nekaj minutah zasedli vsa mesta

Po prvotnih načrtih naj bi letos prijave začeli zbirati že 5. maja, a so zbiranje prijav zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili na torek 2. junija. "Izvajalci subvencioniranega počitniškega varstva med poletnimi šolskimi počitnicami bodo v torek, 2. junija 2020, ob 7. uri začeli z zbiranjem prijav," pojasnjujejo pri MOL. "V okviru javnega razpisa je bilo izbranih 20 izvajalcev, ki so predvideli izvedbo programov poletnega počitniškega varstva za skupno 2854 udeležencev.  Po prejemu sklepa o izbiri je en izvajalec odpovedal izvedbo poletnih počitnic."

Otroške delavnice Veliko zanimanje Slovenija Dvesto mest oddali v zgolj petih minutah

Skupine se ne bodo mešale

Programi varstva bodo organizirani v skladu z vsemi navodili in ukrepi NIJZ, vlade in ostalih pristojnih institucij. "Za izvedbo programov počitniškega varstva trenutno predvidevamo smiselno uporabo smernic MIZŠ glede oblikovanja skupin v šolah ter Higienskih priporočil za izvajanje pouka v osnovni šoli (za učence prve triade in devetošolce) v času epidemije Covid-19," navajajo pri MOL.  "V tem primeru bodo skupine manjše in se bomo z izvajalci dogovorili glede možnosti organizacije varstva za dodatne skupine, da bi se lahko čimbolj približali predvidenemu številu mest v programih. Smiselno upoštevanje higienskih priporočil NIJZ pri izvedbi programov počitniškega varstva pomeni tudi, da se posamezne skupine v varstvu ne bi mešale, kar bodo izvajalci morali zagotoviti, če bodo priporočila v času izvedbe varstva še v veljavi."

Šola v naravi | Avtor: Profimedias Profimedias

"Prizadevamo si tudi pridobiti smernice NIJZ glede izvedbe programov počitniškega varstva, seveda pa obstaja tudi možnost, da bodo ukrepi v prihodnjih tednih odpravljeni, v tem primeru bodo programi varstva lahko izvedeni na predviden način in skupine ne bodo manjše."

MOL

Sestanek z izvajalci načrtujejo v zadnjem tednu v maju. "Na sestanku se bomo dogovorili o preventivnih ukrepih in morebitnih prilagoditvah izvedbe programov varstva, saj do takrat pričakujemo odgovor NIJZ," še pojasnjujejo pri MOL. 

Vsi programi so 9-urni in vključujejo prehrano (kosilo in dve malici). V posamezen program počitniškega varstva je otrok lahko vključen največ dva tedna. Programi niso namenjeni predšolskim otrokom, ki bodo s 1. septembrom vstopili v 1. razred osnovne šole, temveč otrokom, ki bodo v letošnjem šolskem letu zaključili 1., 2., 3., 4. ali 5. razred osnovne šole in imajo stalno prebivališče v Mestni občini Ljubljana.

Programi so namenjeni tudi otrokom družin, ki nimajo stalnega bivališča v MOL in živijo v študentskih domovih v Ljubljani, vendar le v primeru, da otroci obiskujejo osnovne šole v Ljubljani. Ne glede na navedeno ceno programa, imajo vsi izvajalci na voljo mesta za socialno ogrožene otroke, za katere je varstvo v celoti brezplačno.

Seznam izvajalcev lahko preverite tukaj.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.