Slovenija
6068 ogledov

Počivalšek bo prvi predal posle, to bodo ministri počeli v prihodnje

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Mandat sedanje Janševe vlade se izteka, tako kot premier, pet njegovih ministrov nedaljuje z delom v poslanskih vrstah. Petim iz Janševe ministrske ekipe se ni uspelo prebiti v državni zbor, šest jih ni kandidiralo.

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o novem predsedniku vlade. Kandidat je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki za izvolitev na tajnem glasovanju potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov, zagotovljenih ima 55 glasov, od opozicijskih poslancev SDS in NSi, Golob verjetno ne bo dobil podpore. Izredna seja se začenja ob 15.uri, po nekaterih napovedih pa bi novega predsednika vlade dobili v poznih večernih urah. 

Kaj hitro za tem sledijo zaslišanja predlagane nove ekipe ministrov in ministric, na sporedu so še primopredaje, ki bodo potekale od petka do ponedeljka. 

Mandata Janševe vlade bo torej konec, tako kot Janša, pa bodo nekateri ministri znova zasedli poslanske klopi. Šestim se ni uspelo prebiti v državni zbor, šest jih ni kandidiralo.

Prvi med prvimi Janez Janša je poslanec, na zadnjih volitvah se je poleg njega v parlament prebilo še pet njegovih ministrov, ki se selijo v opozicijo:

  • Zunanji minister Anže Logar, 
  • Minister za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, 
  • Zvonko Černač, minister brez listnice, ki je vodil Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko,
  • Matej Tonin, minister za obrambo,
  • Jernej Vrtovec, minister za kulturo,

Hojs, Simoniti, Šircelj, Vizjak

Med ministri v odhajanju je največje presenečenje notranji minister Aleš Hojs, ki se mu edinemu med ministri SDS-a ni uspelo prebiti v državni zbor. V Odmevih na Televiziji Slovenija je Hojs nedavno povedal, da se bo vrnil v gospodarstvo. "V slovenski politiki sem od leta 1989, še naprej bom krmaril med politiko in gospodarstvom. V tem trenutku sicer nimam izhoda in se bom vrnil v gospodarstvo," je dejal.

"Ker gre za osebno vprašanje, ki nima nobene veze z ministrovim delom na ministrstvu vam predlagamo, da vprašate dr. Simonitija samega," so nam odgovorili iz ministrstva za kulturo. 71-letni doktor zgodovinskih znanosti Vasko Simoniti je sicer upokojen, po tem, ko je bil redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Njegov odgovor o tem, kaj bo počel v prihodnje sicer pričakujemo na ponedeljkovi primopredaji poslov. Po današnji vložitvi liste ministrskih kandidatov bodo že petek prva zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ. Nadaljevala se bodo v soboto in v ponedeljek. 

Kratek odgovor smo dobili tudi z ministrstva za okolje, kjer so zapisali, da se tudi 58-letni Andrej Vizjak ni odločil glede nadaljnje zaposlitve. Odločitev o tem naj bi sicer sporočil v ponedeljek, ko se bo odvijala primopredaja njegovega resorja. 

Andrej Vizjak ogorčenje Slovenija Vizjak tik pred odhodom poskrbel še za največje onesnaževalce

Povejmo, da so poslanci in ministri, ki jim je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, oziroma ne izpolnjuje pogojev za zaposlitev, upravičeni do nadomestila plače. Tako lahko šest mesecev prejemajo 80 odstotkov plače, teče jim delovna doba, v tem času so tudi socialno zavarovani. Vizjak, ki je magister elektronike, je bil nazadnje zaposlen je bil v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi. 

Tudi minister za finance 63-letni Andrej Šircelj, ki je po poklicu magister ekonomije, še ne ve, kaj bo počel v prihodnje, enako velja za kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. 48-letni doktor s področja agrarne ekonomike se bi lahko vrnil na center za biotehniko in turizem GRM. 

Počivalšek prvi, ki bo predal posle. In kaj bo počel?

Glede na časovnico zaslišanj, ki smo jo prejeli danes, bo Zdravko Počivalšek prvi med ministri Janševe vlade predal svoje posle. " minister bo svojo odločitev naznanil na primopredaji, so nam odgovorili z ministrtva za gospodarstvo. 64- letni univerzitetni diplomirani inženir agronomije, ki ima pogoje za upokojitev, je nedavno dejal, da se bo za nekaj časa zagotovo kmetoval. 

Koritnik, Poklukar, Kustec Lipicer

Minister za javno upravo v odhajanju 42-letni Boštjan Koritnik si bo vzel nekaj časa za razmislek, čeprav je, kot so nam pojasnili na njegovem ministrstvu, prejel že kar nekaj ponudb. Čaka ga delovno mesto na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je bil pred nastopom mandata tajnik in asistent ter direktor Založbe Pravne fakultete. "Ima sicer nekaj ponudb iz gospodarstva, tudi iz tujine, tako da si bo vzel nekaj časa za razmislek. V vsakem primeru pa bo vestno opravljal svoje naloge kot minister za javno upravo do nastopa nove vlade," so nam odgovorili. 

"Minister za zdravje bo svoje delo nadaljeval v zdravstvu. O tem, kje bo nadaljeval svoje delo, bo javnost seznanjena po prenehanju funkcije ministra za zdravje," so nam povedali na ministrstvu za zdravje. 43-letni Janez Poklukar,  internist po poklicu, bo 49-letnemu ortopedu Danijelu Bešiču Loredanu posle predal v ponedeljek. Nedavno je Poklukar povedal, da bo svojo pot nadaljeval v zdravstvu. Med mandatom je deloval v ljubljanskem UKC in Splošni bolnišnici Jesenice.

"Delo ministrice bom odgovorno opravljala do zadnjega dne mandata, nato pa po krajšem oddihu po več kot dveh letih nadaljevala s pedagoško-raziskovalnim delom," je na naše vprašanje kratko in jedrnato odgovorila 44-letna šolska ministrica sicer profesorica Simona Kustec Lipicer.

dezurni@styria-media.si

 



 

 

Komentarjev 6
  • Ender3 17:39 25.maj 2022.

    Ker jih niso odnesle interpelacije so jih rezultati volilcev. Ker niso bili sposobni sprejeti odgovornosti, je njihovo neodgovornost ocenilo ljudstvo. Naj ostalo opravijo tožilstvo in sodstvo.

  • sam1 17:22 25.maj 2022.

    Se je pa včeraj z vso aroganco,katero premore,znanja namreč po rezultatih ni ravno veliko obregnil ob novinarje-sem Počivalšek in grem nazaj počivati-na grbo davkoplačevalcev....

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 16:20 25.maj 2022.

    Hujsa pujsa lahko aretirate takoj, ko bo zapustil obrambno ministrstvo. Od takrat naprej nima več imunitete in tudi ni več varovana oseba. Naj fašist usran odgovarja za napad s kemičnim orožjem!