Slovenija
62599 ogledov

Vizjak tik pred odhodom poskrbel še za največje onesnaževalce

Andrej Vizjak Epa
Zdravniki so na nogah. Nova vlada mora takoj razveljaviti uredbo, menijo.

Mimo zahtev Evropske komisije

Delovna skupina Zdravniške zbornice Slovenije za spremljanje, opozarjanje in ozaveščanje o nevarnostih onesnaženega okolja je ogorčena. Ministrstvo za okolje in prostor ni upoštevalo njihovih pripomb na Uredbo o opravljanju obvezne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Namesto tega je minister Andrej Vizjak tri dni pred iztekom polnih pooblastil sprejel predlog, s katerim ignorira zahteve Evropske komisije iz leta 2019 ter omogoča podeljevanje koncesij za sežiganje odpadkov oziroma sežigalnice za dobo najmanj 30 let brez predhodne presoje vpliva sežiganja na okolje, čeprav se bo s podelitvijo koncesije praktično določilo tudi mesto oz. lokacija sežigalnice. 

"Uredba vsebuje tudi številne druge pomanjkljivosti in po našem mnenju zapostavlja okoljski in zdravstveni vidik," so opozorili zdravniki. 

Strupene snovi škodujejo nosečnicam, razvoju otrok in povzročajo številne bolezni in prezgodnje smrti

Navedli so možen scenarij: "Kotline v Sloveniji so slabo prevetrene, v zimski sezoni leta so pogoste temperaturne inverzije. Pri sežiganju odpadkov se v zrak sproščajo številne strupene snovi, ki škodujejo nosečnicam, razvoju otrok in povzročajo številne bolezni in prezgodnje smrti. Sprejeta uredba omogoča podeljevanje koncesij brez predhodne presoje primernosti lokacij. Koncesijo bi tako za dobo 30 let lahko pridobilo podjetje Energetika Ljubljana, posledično bo gosto poseljena in neprevetrena ljubljanska kotlina izpostavljena dodatnemu viru mešanice različnih onesnaževal. Koncesija bo podeljena brez strokovne presoje vplivov na okolje in zdravje."

Novi vladi zdaj predlagajo, da škodljivo uredbo razveljavi in sprejme novo uredbo, ki bo za podelitev koncesije terjala vsaj popolno izpolnjevanje zahtev Evropske komisije iz leta 2019 in strokovno presojo ustreznosti lokacije.

Andrej Vizjak Ogorčenje Slovenija "Vizjak podpira okoljski terorizem najhujše vrste"

Če je sežigalnica na neprimerni lokaciji, je škoda občutno večja

"Ministrstvo smo o pomanjkljivostih Uredbe večkrat pisno obvestili in jih opozorili na možne zdravstvene posledice neustrezne ureditve področja. Na skupnem srečanju 30.3.2022 nismo prejeli ustreznih pojasnil s strani pripravljavcev zakona ali  MOP. V zaključku srečanja smo sprejeli sklep, da vladi predlagamo, da uredbe zaradi številnih ključnih pomanjkljivost NE sprejme. Izrazili smo pripravljenost za nadaljno akivno strokovno sodelovanje in MOP pozvali k pripravi odgovorov na naše pripombe z dne 28. 1. 2022 (odgovora do današnjega dne še nismo prejeli)," so opisali potek dogodkov.

Dodajajo, da se sicer zavedajo, da je treba prevzeti odgovornost za nastale odpadke, a vseeno želijo, da se področje uredi trajnostno, v skladu z varstvom okolja in zdravja. "Za nobeno sežigalnico ne moremo trditi, da je popolnoma varna, vendar se tveganja v primeru uporabe neustreznih tehnologij in izgradnje sežigalnic na neprimernih lokacijah dodatno povečujejo v škodo zdravja nas vseh," pojasnjujejo.

dezurni@styria-media.si

Andrej Vizjak Slovenija Maščevanje ministra Vizjaka? Bobrov je preveč, pravijo na MOP

 

Komentarjev 37
  • ivan520 08:57 28.maj 2022.

    kdor serje ,naj tudi za sabo počisti

  • Avatar Minovak
    Minovak 14:23 26.maj 2022.

    Na Dunaju imajo sežigalnico v središču mesta, ki je meščanom celo v ponos (obiskal sem jo) in se lepo vklaplja v mesto brez slabega zraka in izgleda. Tako bi nujno potrebovali in povsem prav je, da nekdo začne. Samo nerganje ...prikaži več pa vodi v slab zrak in smetišče!

  • rd2dmk2 09:44 26.maj 2022.

    predlagam postavitev spominskega obeležja žrtvam komunizma. celemu slovenkemu narodu. na obelžje pa zapisat grozovita dela ministrov vlade pobeljenga komunista, ki so uničevali našo prelepo domovino in živelj , ki tu biva.