Slovenija
1421 ogledov

Kako bo interpelacija vplivala na Vizjakovo usodo na volitvah?

Vizjak Anže Petkovšek
Po interpelaciji je minister za okolje in prostor stopil pred mikrofone.

Andrej Vizjak je po uspešno prestani interpelaciji ocenil, da je očitno tudi del opozicije prepoznal, da so očitki v interpelaciji "za lase privlečeni". Še posebej pomembno pa je po njegovih besedah to, da je "večina prepoznala, da štejejo dejanja, ne pa besede".

Kot je v izjavi po uspešno prestani interpelaciji dejal Vizjak, nad rezultatom glasovanja o njegovi usodi ni presenečen, saj imajo vlagateljice interpelacije - opozicijske SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani poslanci - skupaj 43 poslancev, toliko pa jih je tudi glasovalo za njegovo razrešitev.

Janez Janša Slovenija Janša o Vizjakovem "plačevanje davkov je glupo"

Poslanci koalicijske NSi so bili sicer pri glasovanju vzdržani, čemur pa Vizjak ne pripisuje večjega pomena, saj "po ustavi štejejo glasovi za interpelacijo". Kot je ocenil, očitno nekateri poslanci niso mogli mimo izjav izpred 14 let. Zatrdil je, da takšno ravnanje razume in je prepričan, da to ne bo vplivalo na njegov odnos do dela v koaliciji.

Janez Janša Matej Tonin Janša in Tonin | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Ob tem je znova poudaril, da štejejo dejanja in ne besede, čeprav so te včasih grobe in neprimerne, ki jih posamezniki pogosto izrečejo v neformalnih pogovorih. "Verjetno bi se marsikateri Slovenec znašel v razmeroma zoprni poziciji, če bi objavljali prisluhe pogovorov nekih zasebnih druženj ali sestankov," je prepričan Vizjak.

Kot je spomnil, se je to ob objavi posnetkov pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom zgodilo tudi njemu, a da ti očitno niso bili dovolj obremenilni, saj so jih morali še "lepiti, prirejati, da je nastala zadeva še bolj zoprna". Ob tem je še poudaril, da je preživel nekaj najbolj zoprnih mesecev, ob tem pa še opravljal dolžnosti, ki so ga doletele v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Med drugim je na mednarodni konferenci v Glasgowu zagovarjal stališča EU do okoljskih vprašanj, ves ta čas pa se je po "nepotrebnem ukvarjal še z interpelacijo", je izpostavil.

voda v plastenkah mala Slovenija Slovenija Bomo kmalu za plastenke in pločevinke plačevali kavcijo?

Hkrati je Vizjak prepričan, da ga je interpelacija utrdila v prepričanju, da dela po svoji vesti, to kar je prav. Kot je poudaril, je v življenju vedno ravnal po svoji vesti, tudi ko se je leta 2007 zavzemal, da ne bi prišlo do prevzema ene najpomembnejših družb v občini, v kateri živi, torej Term Čatež.

SLOVENIJA12.08.08...PETAN BOJAN...foto:  FOTO DELO | Avtor: FOTO DELO FOTO DELO

Vizjak je ob tem še zatrdil, da si bo do konca mandata prizadeval izpeljati projekte, ki so si jih na ministrstvu zastavili. Pri tem je kot ključno izpostavil zakon o varstvu okolja, ki je že v parlamentarnem postopku in bo po njegovih besedah "velik korak za varstvo okolja v Sloveniji in za dokončno ureditev vprašanja odlaganja odpadkov".

Ali bo kandidiral tudi na naslednjih državnozborskih volitvah, Vizjak danes ni želel komentirati. Kot je dejal, so vse možnosti odprte, saj da še nikoli ni rekel nikoli.

Na glasovanju o interpelaciji je sicer za Vizjakov odhod glasovalo 43 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Za razrešitev bi morali predlagatelji zbrati 46 glasov. Poslanci NSi in DeSUS so se vzdržali, 29 poslancev SDS in SMC pa je Vizjaka podprlo. Poslancev SNS in narodnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Opozicija: Vizjakova pirova zmaga

Poslanec LMŠ Rudi Medved je neuspelo interpelacijo proti ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku označil za pirovo zmago. Če bi sam kot minister na interpelaciji dobil manj kot tretjino glasov podpore, bi sam odstopil, ker bi to razumel kot jasno nezaupnico, je povedal po glasovanju.

Za interpelacijo, ki so jo proti Vizjaku vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, je danes ponoči po 14-urni razpravi glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 29. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev.

Andrej Vizjak Slovenija "Bojan Petan je več kot Al Capone"

"To je pirova zmaga, ko za to, da ostaneš minister, zadošča manj kot tretjina glasov vseh poslancev. Izvolijo te s 46 glasovi, pri interpelaciji pa bi lahko dobil le en sam glas podpore, a bi lahko še vedno ostal minister," je izid glasovanja komentiral Medved.

Kot je dodal, je Vizjak danes dobil približno toliko podpore kot julija letos, ko je na referendumu padla novela zakona o vodah.

Razpravo o interpelaciji so nekateri izkoristili tudi kot dobro priložnost za skrivalnice ali metanje peska v oči, je ugotavljal Medved. Ali pa za napihovanje pred interpelacijo, kot se je zgodilo v tem primeru, ko je predsednik NSi "razgrajal", kako Vizjak ne uživa več njihove podpore, vendar so se poslanci NSi pri glasovanju vzdržali, je nadaljeval. Toda vzdržanost pomeni glas za, je opozoril.

Rudi Medved | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Če bi Medved kot minister na interpelaciji dobil manj kot tretjino glasov za, bi to razumel kot jasno nezaupnico. "Odstopil bi sam, tudi če me ne bi vrgla opozicija," je še dejal.

Andrej Vizjak Slovenija Poslanci šele po polnoči po maratonu odločili o Vizjakovi usodi

Predlagatelji interpelacije so v celodnevni razpravi dokazovali, da je Vizjak s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, očitali so mu tudi nekatere osebnostne lastnosti, ki se jim ne zdijo primerne za opravljanje javne funkcije. Očitkov je bilo veliko, povod za interpelacijo pa je bila objava posnetkov Vizjakovih pogovorov s poslovnežem Bojanom Petanom izpred 14 let. Vizjak je vse očitke zavračal.

 
Komentarjev 14
  • Dusan12 16:10 18.december 2021.

    Vizjakova usoda je v rokah njegove soproge, ne pa od pobalina, prizadetega Nemca, …

  • QSprm 11:05 18.december 2021.

    Hram demokracije so predelali v greznico in leglo korupcije. Kdo hudica si vzame unih 15 minut in gre volit to usedlino cloveske sprijenosti. Vseh 90 notoricnih bebckov je vec kot zrelih za takojsnjo institucionalizacijo in dozivljensko prepoved pojavljaja v javnosti.

  • QSprm 11:02 18.december 2021.

    Dobili smo samo novo zvezdo korona terorizma in sprijene korupcije. Zakaj uni se kar cemijo tm na dobu? Kr domov nej grejo. V primerjavi s tem izrojenim stvorom so trop ovcic.