Slovenija
2603 ogledov

"Vizjak podpira okoljski terorizem najhujše vrste"

kompostarna Ceršak Facebook Kompostarna v Ceršaku.
Ministrstvo pozivajo, da z otoka sredi Mure nemudoma odstrani dejavnost in odlagališče.

Zveza društev Moja Mura ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku očita, da v zvezi s kompostarno pri Ceršaku ali laže ali pa ne ve, kaj se dogaja na njegovem ministrstvu, saj je obljubil izredni inšpekcijski nadzor, medtem ko ima na mizi že predlog inšpekcijske službe za zaprtje kompostarne.

Vizjak se je prejšnji ponedeljek sestal s predstavniki občine Šentilj in civilne iniciative proti kompostarni v Ceršaku ter po predstavitvi razmer napovedal, da se bo o delovanju kompostarne posvetoval s svojimi službami.

Predsednik Moje Mure Samo Tuš ob navajanju predstavnikov občine in civilne iniciative, da naj bi Vizjak v kompostarni v 30 dneh obljubil izredni inšpekcijski nadzor, pravi: "Gre za skrajno nedostojno sprenevedanje in zavajanje, saj smo v Zvezi društev Moja Mura seznanjeni, da ima na mizi že lep čas dokument, na podlagi katerega lahko zapre kompostarno."

Pri tem navajajo odločbo, s katero je inšpektor za okolje 6. januarja kompostarni Kogal podal predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, saj zavezanec do 13. decemba 2021 ni v celoti izvršil pravnomočne inšpekcijske odločbe o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja. V dokumentu pa še piše, da o predlogu inšpektorja za okolje in naravo na ministrstvu še ni bilo odločeno.

železnica tir ŽELEZNICA Gorenjska Za nadgradnjo gorenjske železnice potrebne tudi arheološke raziskave

"Ne moremo razumeti, da odločitve še danes ni in da z zavlačevanjem in sprenevedanjem minister Vizjak dobesedno podpira okoljski terorizem najhujše vrste v škodo prebivalcev Ceršaka in prebivalcev vzdolž celotne Mure, da škode za naravo in okolje sploh ne omenimo," se odzivajo v Moji Muri in dodajajo, da je informacijo o predlogu za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja ministrstvo razkrilo že v uradnem odgovoru na poslansko vprašanje, kar dokazuje, da je minister Vizjak zelo dobro seznanjen s problematiko kompostarne Ceršak.

Andrej Vizjak | Avtor: Epa Epa

Odgovor, ki ga je podpisal minister Vizjak, razkriva, da je inšpekcija že avgusta lani ugotovila določene nepravilnosti pri skladiščenju komposta ob kompostarni na prostem, pri nadzoru septembra lani pa so bile očitno ugotovljene nove nepravilnosti, vendar jih lastnik kompostarne Kogal ni odpravil, s čimer je kršil pravnomočno inšpekcijsko odločbo, kar so ugotovili na kontrolnem nadzoru 13. decembra lani, še dodajajo v Moji Muri.

Ministrstvo zato znova pozivajo, da z otoka sredi Mure nemudoma odstrani dejavnost in odlagališče, ki predstavlja akutno grožnjo še večje ekološke katastrofe, kot jo že desetletja doživljajo prebivalci Ceršaka. Ministra pa pozivajo, da na podlagi ugotovitev inšpekcijske službe kompostarni takoj odvzame okoljevarstveno dovoljenje.

Komentarjev 4
  • zibertmi 16:06 14.februar 2022.

    sds je prosoten pri korupciji že od svoje ustanovitve leta 92 po prihodu diktatorja v stranko,ki je bil prej član komunistične stranke SZDL

  • zdrej 14:20 14.februar 2022.

    Kolikor vem je kompostarna tam že kar nekaj časa. Nimam časa poiskati tega podatka ampak lahko povem, da je Mura leta 2014 imela pritoka iz Avstrije 1200m3 leta 2005 pa prek 1300m3 oz 1,5Km3. Če takrat ni bil problem, potem ...prikaži več to ne more biti problem, ker so to max. vrednosti za to reko. Sam kompost verjetno ni tako problematičen za okolje, saj s časom to postane dobra zemlja. Verjetno pa je ta smrad problematičen.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:20 14.februar 2022.

    Imamo zelo pester izbor ministrov.....Večina njih bi morala biti v eni izmed ustreznih ustanov..Bolnišnici za zdravljenje odvisnosti,umobolnici ali zaporu...Nekateri celo v vseh treh...