Slovenija
7732 ogledov

Počivalšek: Očitno je, da trenutni pristop ne deluje

Zdravko Počivalšek Tamino Petelinšek/STA
Minister za gospodarstvo bo pozval k razmisleku o spremembi strategije.

"Glede na številke je očitno da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov. Zato bom pozval k razmisleku o spremembi strategije," je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Vladi in strokovni skupini bo predstavil podatke in zahteve gospodarskih organizacij. Gospodarstvo poziva vlado, da dovoli poslovanje podjetij, sicer pod zelo strogimi pogoji in nadzorom njihovega spoštovanja.

Na včerajšnji video konferenci Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje so člani sveta poleg predstavitve načrtovanih ukrepov iz sedmega protikorona paketa PKP7 največ pozornosti namenili vprašanju, kako skupaj ustvariti pogoje na zdravstvenem področju, ki bi lahko vladi omogočili postopno sproščanje ukrepov in odpiranje gospodarskih dejavnosti.

prijateljice druženje dom stanovanje Podatki Slovenija Izredno zaskrbljujoče: Kljub simptomom množično hodijo na obiske

Predstavniki gospodarskih organizacij so izpostavili, da so neutemeljene trditve, da so delovna mesta glavni vir okužb. Izpostavili so, da so podjetja poskrbela tako za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih, kot tudi za njihovo varno preživljanje odmorov. Zato so zavrnili analizo, ki je temeljila na telefonskih anketah, v katerih so okužene spraševali, kje mislijo, da so se okužili. Tak pristop dojemajo kot nestrokoven in tudi škodljiv, saj ustvarja povsem zgrešeno sliko dejanskih tveganj.

Gospodarske organizacije so predstavile svoje analize in podatke. Poudarile so, da je v njihovih delovnih okoljih zelo malo okuženih oseb, ki so večinoma vezane na okužbe izven delovnega okolja. Po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije so v podjetjih, ki obratujejo (živila, naftni distributerji, medicinski pripomočki, zadruge z omejeno odgovornostjo, kmetijske prodajalne in drogeristi) v obdobju med 4. in 18. novembrom bili zaposleni odsotni v 1,90 % zaradi aktivnih okužb v prodajalnah, v 2,76 % zaradi višje sile (varstvo otrok, šolanje na domu, nezmožnost javnega prevoza) in v 4,7 % zaradi karantene.

koronavirus proizvodnja nova priporočila Slovenija "Kritične so kopalnice, vhodi, čik pavze in izhodi"

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je anketo opravila med 30 % članic zbornice, ki v tem času lahko delajo, saj ima približno 70% njenih članic prepoved obratovanja. Anketa z vzorcem 1.660 članov je pokazala, da je imelo stik z okužbo manj kot pol odstotka vprašanih, medtem ko je bila odsotnost zaposlenih zaradi drugih razlogov približno en odstotek. Anketa Gospodarske zbornice Slovenije na vzorcu prek 130 podjetij pa je pokazala, da je v celotnem obdobju od prvega marca do 18. novembra bilo z dela odsotnih 3,5 % zaposlenih neposredno zaradi okuženosti z virusom SARS-CoV-2, medtem ko je bilo 3 % odsotnih zaradi varstva otrok in 4 % zaradi karantene ali drugega razloga.

Dodaten argument za odpiranje delovanja nekaterih dejavnosti je izpostavila Obrtna zbornica Slovenije, ki ugotavlja, da se je zaradi prepovedi opravljanje nekaterih storitev precej povečalo delo na črno, ki poteka v povsem nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih. Zbornica zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo, saj številke kažejo, da sedanja strategija ne deluje. Predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 28
  • Janez 08:23 03.december 2020.

    Nihče noče biti kriv, pa je vsem jasno v čem je kavelj samo, da tega ne storijo saj bi morali obelodanit svojo nesposobnost. Raje krivdo valijo na navaden narod. Za vsako okužbo se da ugotovit kje je nastala in kdo ...prikaži več je kriv za prenos. Dovolj je sprenevedanja, ta vlada mora oditi!! Zaradi nesposobnosti seveda!!

  • joza 18:39 02.december 2020.

    Takšnim bikom kot je on ne bo nikdar prišlo v glavo.

  • si_rob 18:24 02.december 2020.

    Očitno bo počasi prišli iz riti v glavo, vsaj nekim. Za Bojanco ne sumim, da ji bo prišlo.