Slovenija
1031 ogledov

Počivalšek razkril, koliko nas bodo stali novi turistični boni

Bled Epa
Nove bone lahko unovčite od danes naprej.

Prihajajo novi turistični boni, ki jih je že mogoče unovčiti. Vrednost bona za polnoletne državljane je 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Državljani bodo bon lahko unovčili v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarske centre. Vsi boni so lahko unovčeni in porabljeni le za storitve in dejavnosti v Sloveniji. Unovčiti jih bo mogoče do konca leta.

Hoteli LifeClass Portorož Slovenija Končno znano, kako in kje bomo lahko unovčili nove bone

Za nove bone predvidenih 192 milijonov evrov

Kot je na novinarski konferenci pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so v okviru novega zakona gospodarstvu in turizmu namenili 243,5 milijona evrov, v okviru osmih protikoronskih paketov zakonov pa so turizmu namenili približno 705 milijonov evrov. Ukrep novih bonov bo proračun stal 192 milijonov evrov.

Počivalšek je pojasnil, da so, podobno kot lani, razmišljali, ali bodo turističnim delavcem raje plačali za čakanje na delo ali pa bodo nekaj dobili vsi prebivalci. Odločili so se za slednjo rešitev. Pričakuje, da bodo tudi novi boni imeli multiplikativne učinke.

Do danes je unovčenih približno 53 odstotkov lanskih turističnih bonov.

Gospodarski minister je dejal, da zaradi številnih izkušenj iz lanskega leta večjih težav in zapletov pri unovčevanju bonov ne pričakujejo. Priznal je, da tudi sam še ni izkoristil lanskih bonov, saj so mu načrte prekrižali ukrepi, povezani s koronavirusom.

Prvi letošnji bon je bil že unovčen, in sicer danes zjutraj, pa je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Furs Ivan Simič. Kot je zatrdil, imajo na Fursu dovolj zaposlenih, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja ponudnikov ter porabnikov storitev. Uporabo bonov bodo nadzirali in kontrolirali. Bone bo lahko ponujal vsak, ki ima registrirano ustrezno dejavnost, je navedeno v interventnem zakonu.

koalicijski trojček brez milosti Slovenija Počivalšek z retoriko, kot je še niste slišali, odzval se je tudi nekdanji minister

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • popokatopetl 13:29 16.julij 2021.

    192 M€, seveda iz našega žepa ne Počivavškovega.