Slovenija
2922 ogledov

Tako bo glede prodaje Save Madžarom ukrepal Počivalšek

Vlada RS Zdravko Počivalšek Vlada RS
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes ponovil, da si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice za Savo.

Minister Zdravko Počivalšek si bo prizadeval za uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi, dokončna odločitev pa bo sprejeta po pogovorih z družbo Prestige Tourism, SDH in Kadom. Z družbo Prestige je minister danes že opravil pogovor. "Po vseh zbranih podatkih bomo sprejeli odločitev, kaj je za slovenski turizem najbolje," je dejal.

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi. Neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države, za kar ima ta 30 dni časa. Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov.

Terme Ptuj Odločitev Slovenija Kup slovenskih hotelov v roke Madžarov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je danes ob robu podpisa sporazuma o skupnem nastopu strank SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati na parlamentarnih volitvah ponovil, da si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice za Savo, v kateri ima država prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) slabih 47 odstotkov.

Hoteli LifeClass Portorož | Avtor: Hoteli LifeClass Portorož Hoteli LifeClass Portorož

A je minister ob tem poudaril, da zgodba ni črno-bela in da ne gre zgolj za vprašanje uveljavljanja predkupne pravice. "Treba je najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju," je opozoril.

Pričakovanja do kateregakoli investitorja, ki želi vstopiti v slovenski turizem, ne le za madžarskega, so po Počivalškovih besedah jasna. "Ko bomo dobili odgovore od družbe Prestige Tourism, ko bo družba jamčila, da bo tisto, kar obljublja, tudi storila, takrat bomo sprejemali odločitve," je dejal Počivalšek, a izpostavil, da sam SDH in Kadu ne more odrediti neke odločitve. Je pa to, kot je pojasnil, njegovo stališče.

SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov. Tako v SD kot Kadu, ki so v torek prejeli obvestilo o sklenitvi pogodbe o prodaji Yorkovega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, so pojasnili, da sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve.

Komentarjev 20
  • Jože Lotrič 06:33 03.februar 2022.

    Butalc primerja Savo in mladino, ni mu pomoči, me prov zanima kolk se bo majster pogorel pri teh mahinacijah

  • marko345 16:52 02.februar 2022.

    Ma ti si en sds butl. Mladina je mepomemben časopis, dzs je ena sama korupcija, hoteli so pa naša obala, narejeni iz naše denarja. Po volitvah bodo madžati Itak nezaželeni v Sloveniji, saj že sedaj ves promet vodijo iz in ...prikaži večn v madžarsko. Neuveljavljanje predkupne pravice je kaznivo dejanje z znaki korupcije, pogodba bo pa nićna.

  • Naklonsky 16:42 02.februar 2022.

    Ko zasebni klad York kupi in proda Mladino je vse tiho, York kupi Savo in vse tiho, ko York rešuje Petana/DZS in vse tiho, ko pa York proda Savo pa novice "Janša prodaja državo Madžarom". Zanimivo, ko butli komentirate in ...prikaži večn nimate pojma zakaj sploh gre.