Slovenija
64109 ogledov

Janša: Nov ukrep bo uveljavljen sredi prihodnjega tedna

Vlada Janez Janša Vlada RS
Sestanek koalicije na Brdu pri Kranju. Po sestanku so imeli kratke izjave premier Janez Janša, ter podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek.

Na dananšnjem srečanju koalicije na Brdu pri Kranju je beseda tekla predvsem o novem zakonu o dohodnini, o energetskih bonih in aktualni epidemiološki situaciji v državi. 

Premier Janez Janša je v kratki izjavi po sestanku dejal, da je bil ta izredno konstruktiven. "Naredili smo grobo oceno dosežkov v mandatu, ki se izteka, se pogovarjali o pristopu k reševanju odprtih vprašanj in se seznanili s situacijo v zvezi z epidemijo." Glede tega je premier povedal, da bo zdravstveno ministrstvo do "nedelje oziroma ponedeljka pripravilo predlog za skrajšanje trajanja karanten". "Ukrep bo takrat predvidoma tudi sprejet in uveljavljen do sredine prihodnjega tedna," je dodal Janša. 

Dodatnih podrobnosti ni navajal, kot tudi ne glede tako imenovanih energetskih vavčerjev. Tako Janša kot Tonin sta glede tega povedala, da bo pristojno ministrstvo Jerneja Vrtovca pripravilo predlog, na podlagi katerega se bodo v prihodnjih tednih dokončno dogovorili glede blažitve višanja cen energije. 

Na volitve in referendum hkrati?

Na vprašanje, kako vztrajna bo koalicija pri doseganju zakonov, ki čakajo na sprejem, je Janša odgovoril, da je večina ključnih zakonov šla čez redno fazo obravnave, čakajo še končne odločitve. Teh zakonov je več, ključni, ki so tudi del koalicijske pogodbe, bodo na dnevnem redu preostalih sej Državnega zbora je poudaril in dodal: "So pa padali tudi predlogi, da pri nekaterih zakonih, kjer so bili predlagani referendumi, koalicija sprejme ta izziv."

Tak je tudi zakon o dohodnini, "ki vsem dviga plače, da se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne," je dejal Janša. Dodano je pojasnil, da bodo pogledali, kakšne so terminske in proceduralne možnosti in okviri, da bi bilo to odločanje skupaj z volitvami, da ne bo nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili v kratkem času na volišča.

Počivalšek: Gospodarski zmagovalci krize

Gospodarski miister Zdravko Počivalšek je v izjavi po sestanku poudaril, da smo gospodarski zmagovalci te krize in da so se na podlagi te "odlične osnove" dogovorili, kaj bodo naredili do konca mandata, saj imajo na razpolago veliko virov. "Zdaj ko se v Evropi in svetu na novo mešajo karte, bomo naše gospodarstvo in podjetja naredili maksimalno konkurenčne za nove izzive," je obljubil.

Glede zakona o demografskem skladu je Počivalšek dejal, da je stranka, ki je bila zanj zadolžena oz. ji je bil demografski sklad najbolj v interesu, doživela težave. A Počivalšek verjame, da bo demografski sklad nujen predmet razprave bodoče vlade, katerakoli že bo. Tonin pa je dejal, da bo tudi o tej temi razmislek opravljen v prihodnjih dneh.

Glede morebitne prodaje Telekoma in Save Turizma pa je Počivalšek dejal, da je po njegovem mnenju iluzorno govoriti, da bi ju lahko prodali v tako kratkem času.

Na sestanek so bili poleg predsednikov koalicijskih strank Mateja Tonina in Zdravka Počivalška vabljeni tudi ministri za zdravje Janez Poklukar, za finance Andrej Šircelj, za izobraževanje Simona Kustec, za okolje Andrej Vizjak, za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo Janez Cigler Kralj ter za kohezijo Zvone Černač.

Premierjevo vabilo so poleg koalicijskih poslancev dobili tudi tisti opozicijski poslanci, ki v parlamentu sicer večinoma podpirajo predloge koalicije, torej poslanske skupine DeSUS, SNS in predstavnika narodnih skupnosti, a sta se sestanka udeležila le predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Napoved razvoja epidemije: predvidoma v torek bomo dosegli mejo Janez Janša Slovenija Janša: "Kako naj bi jaz prinesel teste, v žepu ali torbici?"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • bobubob 17:36 15.januar 2022.

    In on misli, da bomo zaradi nekaj bonbončkov, ki bi morali biti sistemski(npr davki) , pozabili na to, kako nas je jahal on in njegovi nastavljenci zadnji dve leti? Koliko mrtvih in poškodovanih od strupa z zakasnjenim delovanjem, koliko ščuvanja ...prikaži več in novih razkolov, koliko smeti in koliko na novo vzgojenih razbojnikov, ki bodo želeli še leta živeti na tuj račun, in še pa še... Ima prav. V teh krajih je svobodomislenost in zdrava pamet redka že od leta 45+ ko so genetsko v narod posegli s puško

  • PaPajapopi 09:18 15.januar 2022.

    KOMUNISTIČNI MORILEC VEČ KOT 6000 SLOVENCEV KALIMERO - GO HOME ! ! !

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:41 15.januar 2022.

    Samohvala se pod mizo vala, tole vladanje twitopizdeka in njegovega cirkusa nas bo drago stalo, saj bo po volitvah vse jasno kolk sopokradli in zmetali preč brez učinkov in rezultatov!!