Slovenija
4318 ogledov

Počivalšek suvereno: "Ta mandat poslanca je moj"

Zdravko Počivalšek Epa
Odločitev o prehodu v parlament je skrajna možnost, je dejal gospodarski minister.

"Ta mandat poslanca je moj, dobil sem največji odstotek glasov, enkrat več, kot je bilo povprečje in skoraj 50 odstotkov več kot prvi poslanec v SMC za mano," je v oddaji Studio City na TV Slovenija dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na zadnjem glasovanju v državnem zboru namreč vlada ni imela večine, zato obstaja možnost, da se Počivalšek vrne v poslanske klopi in zagotovi potreben glas do večine. 

Počivalška je sicer v poslanskih klopeh nadomestil Gregor Židan, ki pa je kmalu po vstopu SMC v Janševo koalicijo prestopil v stranko SD. 

Počivalšek je dejal, da bo sprejel odgovorno odločitev do stranke in do gospodarstva, a "odločitev o prehodu v parlament je skrajna možnost". Kot je poudaril, tega nihče ne načrtuje.

Ni želel špekulirati, kdo ni zagotovil potrebnega glasu za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, a "če bi Zorčič imel politično kulturo, bi odstopil sam. Še pred dvema meseca je zatrjeval, da je treba glasovati, ko se je glasovalo o njem, je čudežno spremenil mnenje".

Zatrdil je, da bodo tudi v prihodnje liberalna centristična stranka, ki lahko sodeluje tako z levimi kot z desnimi strankami. Povezovali se bodo s sorodnimi strankami na sredini, tudi s tistimi izven parlamenta, znotraj parlamenta pa jim je najbližje DeSUS, je povedal Počivalšek in dodal, da se bodo začeli s poslanci pogovarjati o sodelovanju.

Na očitke nekdanje vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga, da SMC postaja satelit SDS, pa je gospodarski minister odvrnil, da je to le njeno mnenje. "Sluga je zlorabila zaupanje, na zahtevo ostalih poslancev sem moral sprožiti proces njene zamenjave," je dejal. 

Želi si, da bi se začelo gospodarstvo čim prej odpirati. "Verjamem, da bomo v sredo korajžno pristopili tudi končno po dolgem času k odpiranju gostinstva. In prvi korak so terase," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Plavi-mil 10:37 13.april 2021.

    G. Počivalšek, samo za 14 dni odstopite, da dobite nazaj svoj poslanski sedež, potem pa lahko spet postanete minister, ker dobro delate.

  • Dusan21 08:33 13.april 2021.

    Štefančič, jabolko. je że gnilo padlo z drevesa, za nekatere, z drevesca. Tega hospitiliziranca je treba pod nujno poslati v Bruselj, da v Eu. Parlamentarcem čistega vina o rosjstvu, zaagorskega, Jože, Joškota, kameltrajberja kumrovaškega. In mi dovolimo, da nam ta ...prikaži več soldat, partizano, parazit, jebbe vse po spisku

  • Toni 08:03 13.april 2021.

    Počivalšek in odgovorna odločitev sta dva popolnoma različna pojma. Koliko mu bodo plačali, da se odreče ministrskemu stolčku?