Slovenija
2 ogledov

Podatki o čakalnih vrstah na spletu

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Bolnikom bodo z začetkom prihodnjega leta na voljo podatki, koliko časa je treba v posameznem zdravstvenem zavodu oziroma pri izvajalcu čakati na zdravstveno storitev ter koliko ljudi čaka na to storitev.

Podatki bodo objavljeni na spletnih straneh izvajalcev, v čakalnicah ter na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja. Bolniki se bodo tako lahko seznanili z najkrajšimi čakalnimi dobami za posamezno zdravstveno storitev ter nato na podlagi pravice do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev izbrali tistega, ki ima najkrajšo.

Poleg tega bo seznam lahko v pomoč zdravnikom, da bodo svojemu bolniku lahko priporočili določeno zdravstveno storitev v krajšem obdobju, kot je to možno v njihovi ustanovi.

Na spletni strani zdravstvenega ministrstva so objavili rezultate ankete o čakalnih dobah izvajalcev zdravstvenih storitev. Anketa (rezultate si oglejte na tej povezavi) je pokazala, da ima večina zdravstvenih organizacij objavljene čakalne dobe na spletu in da je komunikacija prijazna. Ugotovljena slabost pa je ta, da večina zdravstvenih organizacij še vedno ne spoštuje zakonskih določil, ki izhajajo iz Pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve.
"Optimalno stanje še ni doseženo"
Kot je dejal minister za zdravje Dorjan Marušič ob robu današnjega strokovnega posveta o čakalnih dobah, je od sprejetja pravilnika do danes že prišlo do določenih napredkov skrajševanja čakalnih dob.

Vendar pa optimalno stanje, ki bi zagotavljalo nemoteno pretočnost bolnikov, še ni doseženo. Kljub temu imamo pa danes v Sloveniji vsaj enega izvajalca zdravstvenih storitev z najkrajšo predpisano čakalno dobo, poudarja minister.

Pri tem Marušič priznava, da bodo izvajalci zdravstvenih storitev morali še marsikaj postoriti pri urejanju seznamov čakalnih vrst. Nekateri izvajalci namreč še vedno niso uskladili vodenja seznamov v zahtevano obliko in na predpisan način, je na današnjem posvetu povedala vodja oddelka za kakovost na ministrstvu za zdravje Biserka Simčič.

Problem izdajanja več napotnic
Opozorila je tudi na problem izdajanja več napotnic za eno zdravstveno storitev na primarni ravni, vračanje izvirnikov napotnic bolnikom ter na naknadno določanje termina zdravstvene storitve. Zaradi takšnih nepravilnosti in nedoslednosti namreč prihaja do preskakovanja bolnikov, kar se dogaja predvsem na področju urologije in ortopedije.

Za neupoštevanje pravilnika je sicer predvidena kazen. Vendar minister upa, da do izrekanja kazni ne bo prišlo, saj se "v zdravstvenem sistemu to lomi na ramenih bolnikov". Ni namreč posebnega proračuna, iz katerega bi lahko izvajalci plačevali kazni.

Marušič: Vrnite se v javno zdravstveno mrežo
Marušičeva želja je tudi, da se bolniki vrnejo v javno zdravstveno mrežo. Zdi se mu namreč nedopustno, da zaradi slabe dostopnosti do prvih pregledov bolniki odhajajo v samoplačniške ambulante.

V ta namen je z aneksom ena k splošnemu dogovoru Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavezan ločevati prve in kontrolne preglede. V letu 2011 pa bo zavod nagrajeval tiste izvajalce, ki bodo presegali načrtovano število prvih pregledov, pojasnjuje minister.

Poleg tega namerava Marušič v naslednjih dveh letih tako okrepiti primarno raven, da bo prevzela večino kontrolnih pregledov, ki so jih doslej opravljali specialisti. Tako bodo specialisti razbremenjeni in v večji meri na voljo za prve preglede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.