Slovenija
4879 ogledov

To počnejo migranti, ki nezakonito vstopijo v našo državo

ograja meja dobova begunci Žurnal24 main
Ugrabitev 79-letnika je bilo prvo nasilno dejanje do do domačinov, ki so ga storili tujci na begu čez Slovenijo.

Ugrabitev 79-letnika v Beli krajini, ki so ga tujci zvezanega odpeljali v njegovem avtomobilu do italijanske meje, je prvi primer nasilja nazakonitih migrantov, ki so prestopili slovensko južno mejo. "Na Policijski upravi Novo mesto do tega trenutka nismo obravnavali primerov, ko bi tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, storili prekršek ali kaznivo dejanje z elementi nasilja, v katerem bi bili oškodovani občani," potrjujejo v Novem mestu. Ob tem poudarjajo, da kriminalisti primer še preiskujejo in  preverjajo vse okoliščine kaznivih dejanj ugrabitve in odvzema motornega vozila.

Ugrabljeni 79-letnik Slovenija Mirko Moravc: "Roko sem dal na srce, ker mi je tako tolklo"

Na policiji poudarjajo, da Slovenija kljub temu dogodku spada v krog najvarnejših držav na svetu, vendar pa takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti.

148 odstotkov več ilegalnih prehodov

Od novega leta do konca marca so policisti obravnavali 1.639 ilegalnih prehodov državne meje, največ, tretjino so jih obravnavali na območju Novega mesta. Število ilegalnih prehodov se je glede na lansko obdobje povečala za več kot 148 odstotkov. "V letošnjem letu je bil zaznan strm trend naraščanja ilegalnih prehodov, ki presega obseg lanskoletnega, ravno tako strmega porasta števila ilegalnih prehodov. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Alžirije in Maroka," ugotavljajo na Sektorju mejne policije.

Precejšnji delež ilegalnih migrantov poda prošnjo za mednarodno zaščito, vendar jih velika večina, 86,5 odstotka,  po nastanitvi v azilnem domu nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je ravno tako opazno največ državljanov Alžirije in Maroka.

Osem vlomov v vikendice in hiše

Policija ne vodi evidence sumov kaznivih dejanj po statusu, kot je migrant, zato na vprašanje, ali se število vlomov in tatvin veča, ne morejo odgovoriti, so pojasnili. "Lahko pa potrdimo, da policisti na območjih ob državni meji občasno obravnavajo posamezne primere vlomov in tatvin. V večini primerov je ugotovljeno, da storilci vlomijo ali vstopajo predvsem v nenaseljene objekte z namenom prenočevanja ali iskanja hrane," razlaga Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave. 

V letošnjem letu so obravnavali osem tovrstnih primerov, ko so storilci vlomili v objekt, da bi prenočili in našli hrano. Vdrli so v dve hiši, dve zidanici, dve lovski koči, mlin in bivak. "V večini primerov je bila škoda, povzročena z vlomom, večja od škode odtujenih predmetov, torej hrane in pijače," pravi Drenikova. 

Pet kraj avtomobilov

Na območju policijske uprave Novo mesto so v zadnjem mesecu obravnavali enajst primerov tatvin motornih vozil. Policisti so med
preiskavami ugotovili, da so storilci v večini primerov vozila odtujili z dvorišč stanovanjskih hiš v nočnem času. Deset vozil je bilo odklenjenih, v njih pa kontaktni ključi vozila.

Policija občanom svetuje, da upoštevajo osnovne samozaščitne ukrepe in naj ne stopajo  v stik z neznanci. Raje naj o tem takoj obvestijo policiste, ki se bodo kot vedno odzvali in prevzeli obravnavo tujcev. Ključev naj ne puščajo v  vozilih  in  jih  zaklepajo tudi v primeru, ko so parkirana na dvoriščih stanovanjskih  hiš,  ključe  pa naj hranijo na varnem mestu. Tudi kolesa in mopede  naj  hranijo  v  garažah  ali  podobnih  objektih in vrata objektov zaklepajo.  Z  upoštevanjem  omenjenih  ukrepov  bodo  na ta način bistveno zmanjšali tveganje, da postanejo žrtev kaznivega dejanja.

V petih primerih je bilo ugotovljeno, da je šlo za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila - v dveh primerih so policisti storilce prijeli. Šlo je za tujce, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo, še tri vozila pa so našli na območju policijske uprave Ljubljana.

sergeja.hadner@zurnal24.si