Slovenija
23272 ogledov

Podjetja morajo krizni dodatek izplačati že za marec

Denar, evro Profimedia
"Primerno je, da se krizni dodatek izplača že za ta mesec," je dejala Katja Rihar Bajuk, generalna direktorica Direktorat za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Danes smo sedmega, nekatera podjetja so plače že izplačala, druga jih morajo v nekaj dneh, a oddaja REK obrazcev je onemogočena, saj je potrebno v programsko opremo tako finančne uprave kot izplačevalcev vnesti nove vrste prihodka.

"Plače naj podjetja izplačajo, ustrezne obrazce naj oddajo kasneje. Pričakujemo, da bo 23. aprila omogočena oddaja REK obrazcev. Kdor je že izplačal plače za marec in REK obrazci že oddani, jih bodo morali popraviti," je na prvi spletni novinarski konferenci finančne uprave povedal njen direktor Peter Jenko.

Krizni dodatek pripada vsem delavcem v zasebnem sektorju, ki v času epidemije delajo, izjema so delavci v bančništvu in zavarovalništvu. Za april in maj znaša 200 evrov, za marec pa bi sorazmerni delež glede na delovne dni znašal 118 evrov. Če je zaposleni vse dni po razglasitvi epidemije delal. "Plačilo je sorazmerno s številom dni, ki jih zaposleni opravi," so nam pojasnili na ministrstvu za delo.

Za nadzor izplačila kriznega dodatka je pristojen inšpektorat za delo, morebitno vračilo pa ni predvideno.

Kot smo poročali, bo delodajalec v zameno oproščen plačila prispevkov za pokojninsko zavarovanje, kar pomeni, a da bo občutno na boljšem, kot če kriznega dodatka ne bi izplačal. A če bi izplačal dobiček ali nagrade poslovodstvu, bi moral prejeta sredstva vrniti z obrestmi. Kljub tej grožnji se podjetje, ki bi rado izplačalo dobiček, ne more odreči oprostitvi plačila prispevkov in mora izplačati krizni dodatek, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. 

Zakon, ki določa izplačilo kriznega dodatka, bo predvidoma začel veljati šele 11. aprila. 

Na vprašanje, kako lahko oprostitev plačila prispevkov velja tudi za marec, če v prvem odstavku 33. člena izrecno piše, da velja za april in maj, so na ministrstvu za delo pojasnili, da je to namen zakona, čeprav piše drugače. "Namen določbe prvega odstavka 33. člena  je, da se nanaša na oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za plače, ki se izplačujejo za delo v času od začetka epidemije, to je za delo od 13. marca naprej," so nam odgovorili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar jezeran
    jezeran 18:22 07.april 2020.

    Nič bati, drugo leto pri dohodnini se bo vse vrnilo državi

  • softundsicher 16:22 07.april 2020.

    "Krizni dodatek pripada vsem delavcem v zasebnem sektorju, ki v času epidemije delajo, izjema so delavci v bančništvu in zavarovalništvu." Mi lahko kdo razloži zakaj ta izjema? Zakaj nekdo, ki je zaposlen na Generaliju, Savi ali Triglavu, ni upravičen do ...prikaži več tega dodatka? A tisti, ki 24h/dan skrbijo za npr. njihove informacijske sisteme delajo kaj drugače kot informatiki v Mercatorju in Gorenju? A zaposleni v njihovih klicnih centrih delajo kaj drugače kot zaposleni v klicnih centrih Telekoma in A1?

  • ylarcho 14:59 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks