Slovenija
1669 ogledov

Podpora zakonu, ki bi sankcioniral varde, nejasna

Andrej Šiško štajerska varda Facebook
Podporo napovedali le koalicijski poslanci, Levica proti.

 V državnem zboru seje začela obravnava vladnega predloga dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim naj bi sankcionirali oziroma onemogočili delovanje samooklicanih skupin oziroma vard. 
Podporo predlogoma, ki naj bi omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž, so napovedali samo v poslanskih skupinah koalicije. Vladna koalicija ima 43 glasov, zakon pa mora potrditi večina prisotnih poslancev. 
V Levici pa predlogoma izrecno nasprotujejo, menijo, da bi državni organi bi morali že zdaj ukrepati, saj so v zakonu že vse podlage.

Šiškovim vojakom bi vzeli igrače in slekli uniforme

Predloga prepovedujeta vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki je enako ali podobno policijskim nalogam pri nadzoru državne meje ali ovira policijo in prepovedujeta nošenje imitacij orožja in uniform. Predvidene globe znašajo od 500 do 2000 evrov. Več tukaj: 

Andrej Šiško štajerska varda Ukrep Slovenija Vlada ukrepala: Šiškovim vojakom bodo vzeli igrače in slekli uniforme

Minister za notranjke zadeve Boštjan Pokljukar je ob tem pojasnil, da  Štajerska varda še naprej novači člane, čeprav je bil predsednik gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Policija po ministrovih besedah ugotavlja, da se krepi interes za oblikovanje različnih vard. Pripadniki Štajerske varde so oblečeni v enaka oblačila, ki dajejo vtis uniforme. Neredko uporabljajo zasebna vozila, na katerih so nameščene njihove oznake, je dejal.

Vladnega predloga, kot kaže zdaj, tokrat ne bodo podprli v SNS, kjer se ne strinjajo s tem, da se sankcionira tiste, ki želijo migrantom onemogočiti nezakonit vstop v državo. Zmago Jelinčič je v parlament prišel v maskirni uniformi Slovenske vojske.

V SDS so predloga označili za "blamažo". "Namesto da bi vlada preganjala ilegalne migrante, preganja tiste, ki se skušajo samoorganizirati z namenom, da se zaščitijo," je menil Branko Grims.

Tako kot v SDS so tudi v NSi ocenili, da je treba ustaviti in preprečiti nezakonite migracije. Glede na to je treba takoj izboljšati opremljenost policije, je pozval Jernej Vrtovec.

V Levici pa predlogoma izrecno nasprotujejo. Državni organi bi morali že zdaj ukrepati, saj so v zakonu že vse podlage, je menila Nataša Sukič.

Komentarjev 8
  • TistoPravo 13:41 29.januar 2020.

    Zakaj ne ponucajo sile...prpiravljenosti posameznikov, da v dobrodelne namene služijo državni varnosti...varovanju ozemlja. Kdo danes še hoče kaj zastonj brezplačno naredit.,,bravo slovenski fantje

  • kapibara 12:30 29.januar 2020.

    Edini od katerih je še kaka korist na južni meji.. pa še te hebejo..

  • ponsicar 06:24 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks