Slovenija
9792 ogledov

Vlada ukrepala: Šiškovim vojakom bodo vzeli igrače in slekli uniforme

Andrej Šiško štajerska varda
1/11
Facebook
Prepoved aktivnosti ob meji, nošenja replik orožja in uniform.

Vlada je na današnji seji predlagala spremembe Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o varstvu javnega reda s katerimi bodo sankcionirane aktivnosti Šiškove in drugih vard, ki so v zadnjih mesecih oblečeni v uniforme in z replikami orožja izvajali "urjenja" na območju ob slovensko-hrvaški meji.

"Varovanje državne meje je v izključni pristojnosti policije, takoimenovane varde ali vaške straže skušajo posegati v pristojnosti nalog policije, ovirajo njeno delo in predvsem zbujajo v delo javnosti nelagodje in strah," pravi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Glede na trenutno zakonodajo policija glede aktivnosti varde ni mogla ukrepati. "V vladi imamo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi prevzemali naloge, ki so v pristojnosti države," poudarja minister. 

varda Slovenija Štajerska varda se uri na meji, policija pravi, da ne more nič

Vlada je tako prepovedala vsakršno ravnanje posameznika ali skupine, ki se z namenom nadzora državne meje izvaja na način, ki je enak ali podoben oblikam opravljanja policijskih nalog pri izvajanju nadzora državne meje ali ovira policijo pri izvajanju nadzora državne meje ali ovira policijo pri nadzoru meje. 

Globa najmanj tisoč evrov

Za to kršitev je predvidena globa najmanj tisoč evrov, če posameznik stori dejanje v skupini pa najmanj 1.500 evrov.

"Varovanje državne meje je v izključni pristojnosti policije. Tako imenovane varde in vaške straže pa napovedujejo oziroma skušajo posegati v pristojnost in naloge policije, ovirajo njeno delo, v delu javnosti pa povzročajo vznemirjenost in strah," sporočajo z vlade.  

Globe tudi za nošenje replik orožja

Dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm ali signaliziranje, druge predmete, ki so po videzu podobni orožju, a se v skladu z zakonom, ki ureja razvrstitev in kategorizacijo orožja, ne štejejo za orožje, bo prepovedano nositi, razkazovati ali uporabljati tako, da se vzbuja videz, da se izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb.

Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook

Izjema bo, če bi se ti predmeti uporabljali kot rekvizit nastopajočih na prireditvah, katerih del programa je nošenje, razkazovanje ali uporaba orožja ali predmetov iz drugega odstavka in so organizirane v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja. "Ne smemo si dovoliti, da posamezniki ali posamezne skupine izvajajo pristojnosti, ki jih izvaja policija," poudarja Poklukar. 

Kot smo že poročali, policija po zdaj veljavni zakonodaji zaradi aktivnosti, ki jih izvaja Šiškova varda na meji, ni mogla ukrepati. "Policija ima ves čas nadzor nad njimi, nikamor se ne gibljejo nenadzorovani, vedno vemo, kje so, kam se gibljejo, kot pa ste že sami ugotovili pa, dokler ne storijo prekrška, ki bi bil opredeljen v zakonodaji, jih ni moč oglobiti. Gre za luknje v predpisih," je prejšnji teden napovedal predsednik vlade Marjan Šarec.  "Policija se mora posvetili varovanju meje, ne pa spremljanju nekih vikend tabornikov," je poudaril Šarec.

Predvidena globa za kršitev glede "dekorativnega orožja", kadar jo izvrši posameznik, je od 500 do 1.000 evrov. Če je dejanje storjeno v skupini, se posameznik kaznuje z globo od 1.000 do 2.000 evrov.

Uniforme prepovedane, če se posameznik vzbuja vtis, da je uradna oseba

Vlada predlaga tudi nov prekršek, ki se nanaša na uporabo maskirnih oblačil, uniform ali oblačil, podobnih uniformi uradnih ali vojaških oseb. S predlogom je določeno, da je prepovedano nošenje navedenih oblačil, če posameznik vzbuja videz, da izvaja naloge uradnih ali vojaških oseb.

Omejitev ne velja, če se maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb, nosi kot rekvizit nastopajočih na prireditvah, katerih del programa je nošenje oblačil ali uniform in so organizirane v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja.

Za ta prekršek je določena globa od 500 do 1.000 evrov. Če je dejanje storjeno v skupini, se posameznik kaznuje z globo od 1.000 do 2.000 evrov.

Prekrškovni organi bodo lahko po hitrem postopku izrekli tudi globo, ki je višja od najnižje predpisane. Predloge zakonskih sprememb vseh treh zakonov pošiljajo v državni zbor v obravnavo po hitrem postopku. "Pričakujem, da bo parlamentarna večina v državnem zboru obe noveli zakona tudi podprla in s tem zagotovila učinkovitejše varovanje reda in miru in delo policije," pravi minister za notranje zadeve. 

varda Slovenija Kako je Štajerska varda prišla do imena domačina, ki je klical policijo?

V Gibanju Zedinjena Slovenija, katere predsednik je vodja t. i. Štajerske varde Andrej Šiško, so napovedan predlog pospremili z oceno, da se v Sloveniji soočamo "s fašizmom in protiustavnim delovanjem pomembnega dela samega državnega vrha in državnega aparata". Poslanci naj naredijo vse za "zaustavitev tovrstnega nesprejemljivega početja in za vnovično vzpostavitev vladavine prava in ustavne ureditve Republike Slovenije", so za STA navedli v stranki.

Komentarjev 55
  • OKAWANGO 14:43 29.september 2020.

    Bravo za: Kurta, Friderika 1950, Praufa, Majab, Prehrana 63...in za vse, ki mislite pravilno in gledate naprej...kot "VARDISTI"...

  • OKAWANGO 14:17 29.september 2020.

    VARDISTI niso nobeni IDIOTI, ampak so domoljubi (patrioti), ki zelo razumejo pojem "islamizacija EU" ter kaj bo to za za Evropejce pomenilo čez nekaj let... Fantje in dekleta (pripadniki Varde), razmišljajo popolnoma pravilno...morda je edina resna zagata v tem, da ...prikaži več se niso cele zadeve lotili malo drugače. Torej, a bomo lahko šli z roko v roki takrat z totalno tujo nam subkulturo, ko bo daleč prepozno ???

  • kapibara 12:58 29.november 2019.

    A bodo trenirke s črtami tudi prepovedali..