Slovenija
1276 ogledov

Policija sedmim vardistom zasegla orožju podobne predmete

Andrej Šiško štajerska varda Facebook
Na območju Planinskega polja, neposredno ob državni meji, so policisti PU Novo mesto opazili skupino oboroženih oseb, oblečenih v maskirna oblačila.

Pripadniki Štajerske varde, ki jo vodi Andrej Šiško, so pri lovski koči v Planini v Podbočju organizirali tabor. Policisti so jih med nadzorom meje opazili in preverili istovetnost 41 oseb, sedmim osebam so zasegli orožje oziroma predmete, podobne orožju, in jih poslali v analizo, kjer bo opravljena kategorizacija orožja.

V neposredni bližini so našli še en odvržen kos orožja, ki so ga prav tako poslali v analizo. V primeru ugotovljenih kršitev bodo zoper kršitelje uvedli prekrškovni postopek.

Enemu vardistu so izdali plačilni nalog zaradi lažne naznanitve prekrška. Po tem, ko so policisti že obiskali tabor, so namreč prejeli še en klic, da so na območju opazili okoli 16 oseb, oblečenih v kamuflažna oblačila. Kot poroča 24ur.com, naj bi klical pripadnik varde, ker je želel namerno izzivati policijo. 

Policija je seznanila pristojno državno tožilko, ki v ravnanju oseb ni prepoznala elementov kaznivega dejanja, zato bodo na okrožno državno tožilstvo podali poročilo po 148/10. členu Zakona o kazenskem postopku, kot so to storili v dosedanjih primerih. 

Andrej Šiško Slovenija Sprememba zakonodaje, ki bo omogočila ukrepanje proti "vardi"

Policija za spremembo zakonodaje

Vlada je na zadnji seji obravnavala spremembo zakonodaje, ki bi omogočila zakonske rešitve za pregon vard. Spremembe je napovedal tudi premier Marjan Šarec. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je po seji vlade pojasnila, da si bodo za pripravo zakonskih rešitev vzeli še nekaj časa. Treba bo spremeniti zakon o nadzoru državne meje, zakon o javnem redu ter kazenski zakonik. Vlada želi, da so novele dobro pripravljene in da bodo lahko veljale naslednjih nekaj deset let. Spremembe želijo oblikovati tako, da bodo prestale tudi morebitno ustavno presojo, je dejala. Poskrbeti pa morajo tudi za to, da ne bo prišlo do podvajanja.  

Spremembe zakonodaje bodo po njenih besedah takšne, da ne bodo v isti koš metali zbiranja tabornikov ali lovcev. Kot je poudarila, varde povzročajo nelagodje, poleg tega pa si lastijo funkcije, ki jih pri nas opravljata samo policija in vojska. 

varda Slovenija Kako je Štajerska varda prišla do imena domačina, ki je klical policijo?

Policija podpira spremembo zakonodaje, ki prinašajo večjo učinkovitost policije pri preiskovanju in preprečevanju tovrstnih odklonskih pojavov, ki pomenijo varnostno tveganje in ovirajo policijo pri njenem delu ter ob tem pri ljudeh povzročajo prestrašenost in zgražanje. "Predlagane spremembe zakonodaje s področja prekrškov in kaznivih dejanj se zato nanašajo na posamezne izvršitvene oblike v okviru izdajanja za vojaške in uradne osebe. Poudarjamo še, da je Policija edina sila, ki ji ustava in zakon dovoljuje nadzor državne meje poleg slovenske vojske," so še zapisali na PU Novo mesto. 

varda Slovenija Štajerska varda se uri na meji, policija pravi, da ne more nič

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • e0971c1f9a317a3f36ab638a19c501780199c710 18:37 24.november 2019.

    Državna taxi služba - Shurṭa- شرطة‎ "sedmim vardistom zasegla orožju podobne predmete", To pa je hrabro dejanje!! raje pojdite prevažat migrante v Ljubljano (da bo postala bolj slovenska), kot pa da, po nalogu vladajočih burkežev nadlegujete Slovence.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 19:46 23.november 2019.

    Res bi pričakoval, da ima policija kaj bolj pametnega za delat ampak očitno imajo tu neko politično agendo...

  • Ivo 19:40 23.november 2019.

    Kaj pa, če bi sprejeli ravno obratno, recimo: "Vsakdo lahko poskrbi sam za svojo varnost! Pri tem se lahko več ljudi organizira in skrbi za osebno varnost." Člen zagotovo prestane ustavno presojo. Glede na to kakšno pomanjkanje kadra je v ...prikaži več policiji in koliko jih manjka na cestah, kjer je zaradi tega že ogrožena nacionalna varnost (tudi ustavna pravica!), je treba razmisliti v obratni smeri!