Slovenija
625 ogledov

Podražitev paketa. Kaj lahko storiš?

tv sprejemnik Žurnal24 main
Skoraj vsi operaterji bodo občutno podražili storitve. Naročnik lahko prekine pogodbo, a ga bo to najbrž drago stalo. Zveza potrošnikov se zavzema za to, da bi cena, ki je veljala ob sklenitvi, morala veljati ves čas vezave.

Podražitev storitev 1. marca so zaradi plačevanja za programa Pop TV in Kanala A že napovedali Telekom Slovenije, T-2 in Simobil, podražili se bodo praviloma vsi paketi, ki vključujejo televizijo. Podražitev bo od dva do pet evrov na mesec. 

"Kaj pa čaka obstoječe naročnike, na primer tiste, ki imamo že sklenjeno pogodbo za paket Oranžni diamant in vezavo za 24 mesecev?" se je pod člankom o napovedani podražitvi pri T-2 spraševal bralec. 

Veliko pravic, a vas operater najbrž vseeno drži v šahu

V primeru podražitev imajo naročniki pravico odstopiti od naročniške pogodbe brez odpovednega roka in brez plačila pogodbene kazni ali stroškov prekinitve. Sliši se lepo, a se praviloma vedno zaplete pri terminalski opremi in akcijskih cenah. 

Če bi naročnik zgolj sklenil pogodbo za dve leti ter ne bi pri tem imel nobene ugodnosti, bi lahko brez stroškov prekinil pogodbo. A taki so redki, zakaj bi se sicer vezal, če v zameno ne bi dobil nobene ugodnosti. Vsekakor velja pri ponudniku preveriti, koliko bi vas stala prekinitev naročniške pogodbe. 

Kdor je sklenil na primer dveletno vezavo za paket Oranžni diamant in bi jo rad zdaj po pol leta prekinil, bi moral najbrž vrniti tudi prejeto ugodnost, to je razliko med akcijsko in redno ceno. Ker se je vezal za dve leti, je plačeval 52,99 evra namesto redne cene 59,99. V pol leta to znese 42 evrov ugodnosti, ki bi jo moral ob prekinitvi pogodbe vrniti. Če je bil naročnik že eno leto, bi bil strošek prekinitve pogodbe nič evrov, strošek prejete ugodnosti, ki bi jo moral naročnik vrniti, pa 84 evra. 

Težava nastopi tudi pri terminalski opremi. Tako bi moral nekdo, ki jo je kupil po akcijski ceni, to odkupiti ali pa jo vrniti in za čas, ko jo je uporabljal, plačati uporabnino. 

ZPS: cena, ki velja ob sklenitvi, bi morala veljati ves čas vezave

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pristojne že pred več kot letom dni pozvala, naj spremenijo zakon, tako da bi v primeru podražitev dodatno zaščitili potrošnike, ki so podpisali pogodbo o vezavi. 

V zvezi potrošnikov menijo, da bi morali v primeru podražitve potrošnikom omogočiti, "da svoje naročniško razmerje do konca veljavnosti vezave nadaljujejo pod pogoji, ki so veljali ob sklenitvi, vključno s ceno storitev ali da prekinejo pogodbo o vezavi in ob tem obdržijo opremo ... Samo na ta način bomo lahko dosegli enakopravnost obeh pogodbenih strank, saj sedanja rešitev daje nesorazmerno manj pravic potrošniku, čeprav spoštuje pogoje vezave oziroma paketa, za katerega se je odločil na podlagi oglaševanih pogojev in cene," so prepričani v ZPS.

A kot pravijo, pozitivnega odziva na njihov poziv še ni bilo. "Zdaj je ob manjših spremembah zakona o elektronskih komunikacijah vedno zmanjkalo prostora še za omenjeno problematiko." Upajo, da bodo naslednjič, ko se bo zakon spreminjal, to bo morda že letos, bolj uspešni. 

Na ministrstvu za javno upravo, kamor sodi Direktorat za informacijsko družbo, smo želeli preveriti, ali nameravajo predlagati spremembo zakona in kakšno je njihovo stališče do poziva ZPS, a nam odgovorov zaradi številnih odsotnosti še niso uspeli zagotoviti. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • privat 09:24 04.februar 2017.

    do zdaj sem vsakega zamenjal in sel na cenejsega...pa ce treba ostati brez interneta in tv?? pa kaj potem !! Nemci dajejo telefon za 4E na mesec brez omejitev ..internet je 6...tv pa tes nerabim !

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:35 02.februar 2017.

    pa tudi za en dan ,če bi plačal bi bilo v redu,ampak se bojijo propada in je tako kot je

  • Avatar praufo
    praufo 15:34 01.februar 2017.

    prebral, upam, da se kaj premakne, čeprav dvomim, žal tale igra ni v tv medijih