Slovenija
2579 ogledov

Podražitev v Ljubljani, ki bo doletela tisoče

denar iz denarnice, denarnica, evri, evro Nik Rovan
Kocka je padla, mestni svetniki so odločili.

Enkratna vožnja z avtobusi LPP bo s 1. aprilom dražja, je na današnji seji sklenil ljubljanski mestni svet. Svetniki so večji del današnje seje namenili razpravi o podražitvi več storitev ljubljanskih javnih podjetij. Najdlje so se zadržali pri podražitvi enkratne avtobusne vozovnice Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), za katero bo treba od 1. aprila dalje ošteti 1,30 evra.

Več opozicijskih svetnikov je podražitvi nasprotovalo, saj po njihovi oceni ukrep ne gre v smeri trajnostnega razvoja. Je pa opozicija pozdravila predlog občine o uvedbi novih letnih imenskih splošnih vozovnic in upokojenskih letnih vozovnic, a se ni strinjala z njihovo ceno.

Letna imenska splošna vozovnica bo stala 365 evrov in bo omogočala neomejeno število voženj za en evro na dan, upokojenci pa bodo morali za letno vozovnico odšteti 220 evrov na leto, kar pomeni neomejeno število voženj za 60 centov na dan.

V SDS so vložili amandma, s katerim so predlagali, da bi letna splošna vozovnica stala 250 evrov, upokojenska pa 150 evrov, v NSi pa so želeli ceno splošne letne vozovnice določili pri 260 evrov. Najbolj bi cene znižali v Levici, kjer so predlagali, da bi letna splošna vozovnica znašala 222 evrov, letna upokojenska pa 20 evrov. Dopolnila omenjenih svetniških klubov je mestni svet pričakovano zavrnil.

parkirišče Slovenija Na vidiku podražitev vozovnic

Dražje tudi parkirnine

Mestni svetniki so na današnji seji potrdili tudi dvig parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja občina. Za stanovalce se cene parkirnine ne bodo spreminjale, prav tako bodo cene enake na P&R parkiriščih in v tretji coni parkiranja, se bodo pa te za 10 centov na uro zvišale v prvi in drugi coni.

V garažnih hišah pod Kongresnim trgom in v Kozolcu bodo vozniki po predlogu občine po novem odšteli 1,50 evra za uro parkiranja.

Ikea Sklep Slovenija Ljubljanski svetniki so takole šli na roko Ikei

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • marko80 09:38 19.februar 2019.

  No Ljubljana je pa zlata, ta vaš veljak ne ve kaj bi še podražil. V Luxembourgu pa ura parkiranja 1€.

 • maresem 08:04 19.februar 2019.

  Ljubljeni vođa vas nabija na kurac... edino pravilno. Naj živi Ćefurijana in ćefurji.

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 07:41 19.februar 2019.

  neka podražijo za 100 procentov, ne rabim tam nič niti ne grem nikoli tja