Slovenija
2994 ogledov

Podrobnejša vremenska napoved Arsa za vikend

Jesen
Jugovzhodno od nas ekstremno vroče, na zahodu hladna masa. Kaj to pomeni za nas?

"Še vedno smo pod vplivom vlažnih in toplih južnih vetrov. Hladna zračna masa se nahaja zahodno od nas, topla zračna masa pa je dosegla jugovzhodno Evropo," vremensko sliko opisujejo pri Agenciji za okolje. "Na meji obeh zračnih mas se nahaja ciklonsko območje, ki bo danes (v petek) in deloma tudi jutri (v soboto) še vplivalo na vreme pri nas. Zaradi bližine vremenske fronte in nekoliko nestabilne zračne mase lahko do sobote zjutraj predvsem na Primorskem in v delu Notranjske krajevno nastanejo močnejši nalivi. Možen je porast hudourniških vodotokov."

Nevihtni oblaki Vreme Slovenija Opozorilo Arsa
Močan dež Napoved Slovenija Še eno opozorilo zaradi vremena

Rahlo do zmerno deževalo bo tudi drugje po Sloveniji. "Dež bo jutri zjutraj oslabel in večinoma ponehal, manjše padavine so dopoldne možne le še na severozahodu," napovedujejo pri Arsu.

Po obilnem deževju bolj suhi dnevi

Tudi ob koncu tedna bodo v višinah prevladovali vetrovi južnih smeri, ki pa bodo bolj suhi. "Blizu tal pa bodo pihali bolj vlažni vzhodni vetrovi. Ob takšni slojevitosti ozračja bo v soboto in nedeljo bolj jasno na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja. V notranjosti države pa se bo vsaj del dneva zadrževala nizka oblačnost, ki bo najbolj debela na jugovzhodu in tanjša na severovzhodu, kjer bo predvsem popoldan tudi nekaj sonca," pišejo pri Arsu. "Oblačen pokrov bo segal od 1000 do 1800 metrov visoko. Največ jasnine bo torej v visokogorju, kjer pa trenutno še vladajo zimske razmere - na Kredarici je bilo zjutraj okrog 20 cm snega. V naslednji dneh bo sneg kopnel, saj bo v nedeljo na 2500 metrih okoli 5 stopinj Celzija, na 1500 m pa se bo segrelo do 12 stopinj Celzija."

Nadpovprečno toplo bo

Tudi po nižinah se bo nadaljevalo obdobje nadpovprečno toplega vremena. "Predvsem jutra bodo za november neobičajno topla. Najnižja temperatura bo okrog 10 stopinj Celzija, kar je bolj običajno za mesec september, kakor za november. Najvišja temperatura pa zaradi pogoste oblačnosti ne bo tako izstopala, vseeno pa se bo segrelo do okoli 15 stopinj Celzija," še napovedujejo pri Arsu. "Ob koncu tedna pa bo najbolj toplo na Primorskem, kjer pričakujemo do 23 stopinj Celzija. Obdobje za november milega vremena pa bo vztrajalo vsaj do konca prihodnjega tedna. V začetku tedna bo ponovno več oblačnosti na zahodu Slovenije, kjer niso izključene tudi manjše padavine."

vremenska napoved zima Accuweather Svet Objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Na jugovzhodu Evrope izredno vroče

Meteorološki servis Severe Weather Europe je za prihajajoči vikend izdal opozorilo zaradi ekstemno visokih temperatur za ta del leta na območju jugovzhodne Evrope. V delih vzhodne Hrvaške in Srbije naj bi se temperature tako povzpele kar do 28 stopinj Celzija, kar je precej nad povprečjem za ta letni čas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.