Slovenija
21535 ogledov

V teh krajih lahko popoldan in zvečer pričakujete nalive in nevihte s točo

toča v Cerkljah Bralec Janez
Vreme: Izključene niso niti vodne trombe in toča.

Vremenski portal Neurje.si za danes napoveduje spremenljivo do pretežno oblačno vreme. "Pojavijo se lahko manjše krajevne padavine, deloma plohe," pišejo pri Neurje.si. "Predvsem v hribovitih krajih so možne prve predfrontalne nevihte, medtem ko bo drugod zaporna plast še preprečevala nastajanje neviht. Temperature bodo okoli 25, na jugozahodu Slovenije pa do 30 stopinj Celzija, večinoma bo pihal vzhodni do jugovzhodni veter."

Strela Napoved Slovenija Vreme: Že popoldan padavine in nevihte!

Pozno popoldan in zvečer lahko po napovedih portala pričakujemo prihod hladne fronte. "Nad našimi kraji bodo hitro nastajale nevihte, ki se bodo postopno povezale v nevihtno linijo (kjer bo potencialne konvektivne energije več) ali padavinske pasove (predvsem hriboviti deli severne in severovzhodne Slovenije)," razlagajo pri Neurje.si. "Padavine in nevihte bodo ponoči zajele vso Slovenijo in jutri zjutraj ali dopoldan povsod ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Ohladilo se bo."

Strela | Avtor: Profimedia Profimedia

Zvečer ali ponoči nad morjem ali v bližini obale pri Benetkah pričakujejo nastanek močnejših neviht, ki bi se lahko okrepile in potovale proti slovenski obali. "Zaradi velike količine razpoložljive potencialne konvektivne energije, ugodnega vertikalnega vetrovnega profila in “pritiska” same fronte, lahko nastane tudi močnejša supercelična nevihta, ki bi prinesla točo, močne nalive in predvsem močnejše sunke vetra (ob obali je verjeten pojav tramontane)," napovedujejo pri Neurje.si. "Izključene niso niti vodne trombe. Nevihte bi nato potovale v notranjost celine in nekoliko izgubile na moči. Močnejše nevihte se lahko pojavljajo tudi vzdolž obale hrvaške Istre in Kvarnerja."

Oblaki Srednjeročna napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka do konca avgusta

Na območju označenem z oranžno barvo bodo pozno popoldan ali zvečer nastajale nevihte, ki se bodo združevale v nevihtno linijo ali padavinske pasove. "Glavno nevarnost bodo predstavljali močnejši in dolgotrajnejši nalivi, ki bi lokalno lahko prinesli hudourniške poplave," pišejo pri Neurje.si. "Največja nevarnost je prisotna na stiku ravninskega in gričevnatega sveta, kjer se zračne mase narivajo ob orografsko pregrado. Ob nevihtah so možni tudi sunki vetra, medtem ko večjih težav s točo ne gre pričakovati."

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

Nevihte čez dan in predvsem zvečer ter v prvem dnevu noči lahko nastanejo tudi na območju, označenem z rumeno barvo. "Na teh območjih pričakujemo predvsem nalive, ki bi ponekod lahko povzročili nekaj manjših težav," še napovedujejo pri omenjenem vremenskem portalu. "Dogajanje se bo postopno umirilo v drugi polovici noči na sredo."

dezurni@zurnal24.si