Slovenija
613 ogledov

Pogajanja z Madžari bi lahko začeli že pred dnevom D

Luka Koper Saša Despot
Ministrstvo za infrastrukturo se na vse pretege trudi nadaljevati s projektom drugega tira ne glede na to, da rezultati ponovljenega glasovanja še niso znani. Pred tem bi se lahko začela tudi pogajanja z Madžarsko ...

Ne glede na to, da odločitev volivk in volivcev glede zakona o drugem tiru še ni znana, ministrstvo za infrastrukturo nadaljuje s projektom in možno je celo, da bi s pogajanji z Madžarsko, ki bi projektu zagotovila del sredstev, zgodila predno bo znana referendumska odločitev 13. maja. "Pogajanja se bodo predvidoma začela po 20. aprilu 2018," so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, kjer po volitvah na Madžarskem čakajo še na sogovornika oziroma vodja projekta, po omenjenem datumu, pa naj bi začeli z usklajevanjem šest terminov za šest krogov pogajanj, kjer naj bi obravnavali različne vsebine pogovorov.

Za začetek pogajanja mandat ministrstvo že ima, a končno besedo o izpogajanem bo na koncu imel še državni zbor.

A četudi bi se pogajanja začela še pred dnevom D, se za zdaj zdi parafiranje meddržavnega sporazuma še v tem mandatu, kot je to upal državni sekretar Jure Leben pred odločitvijo vrhovnega sodišča in odstopom predsednika vlade Mira Cerarja v marcu, težko verjetno. Volitve so namreč na vrsti teden dni prej, neusklajena vlada pa je ostal brez polnih pooblastil.

Razmisleki, kako bi že zdaj začeli z gradnjo ...

Poleg finančne konstrukcije si na ministrstvu želijo začeti tudi s konkretnim delom na pripravljalnih delih, kar jim je že deloma omogočila evropska komisija s podpisom aneksa k pogodbi o subvenciji v povezavi s 44,3 milijona evrov za pripravljalna dela za projekt drugi tir. Z denarjem tako zdaj razpolaga ministrstvo za infrastrukturo, a se je zapletlo pri pogodbah, ki so jih že podpisali z izbranima gradbincema Kolektorjem CPG in Euroasfaltom iz Sarajeva. V pogodbe so namreč vnesli odložni pogoj, da se dela lahko začnejo po začetku veljave zakona.

Trenutno zato po pojasnilih infrastrukturnega ministrstva potekajo pogovori z ministrstvom za finance, Direkcijo RS za infrastrukturo ter projektnim podjetjem 2TDK o tem, kako zagotoviti vse potrebne pogoje za začetek pripravljalnih del, konkretneje za gradnjo dostopnih cest.

Preostalih 109 milijonov nepovratnih evropskih sredstev za gradnjo sedmih predorov, ki jih je Evropska komisija v okviru t. i. blending razpisa v sklopu instrumenta Cef namenila drugemu tiru, pa za zdaj ostaja zamrznjenih do uradnih rezultatov ponovljenega glasovanja.

Tokrat manj zanimanja za soočenje

Kampanja drugega tira, ki je prvič privabila 32 organizatorjev, v drugo zanima nekaj manj organizatorjev. Na zadnji dan, ko so še možne prijave, je do 10. ure svojo namero o sodelovanju Državni volilni komisiji sporočilo 23 organizatorjev, med njimi je veliko političnih strank: SMC, SD, NSi, Stranka Alenke Bratušek, SNS, Zeleni, NLS, GOD, Piratska stranka ...

Med prijavitelji kampanje pa ni urada vlade za komuniciranje zaradi ravnanja katerega je pobudniku referenduma o drugem tiru Viliju Kovačiču uspelo na ustavnem in vrhovnem sodišču doseči ponovitev glasovanja. "Skladno z ugotovitvenim sklepom, sprejetim na seji vlade 29. marca, Vlada RS na podlagi odločbe Ustavnega sodišča v referendumski kampanji o 2. tiru ne sme biti organizator referendumske kampanje oz. mora v novi referendumski kampanji ravnati skladno z izhodišči, ki jih je glede nastopanja vlade v referendumski kampanji podalo US, zato Urad vlade za komuniciranje v okviru te referendumske kampanje ne izvaja posebnih aktivnosti," so na naša vprašanja, ali tudi tokrat spremljajo naklonjenost javnosti drugemu tiru, odgovorili na uradu vlade za komuniciranje.

Vlada in ministrstvo za infrastrukturo ne bosta sodelovala v kampanji, vendar sta tako premier v odstopu Miro Cerar kot tudi minister Peter Gašperšič povedala, da bosta v kampanji sodelovala v imenu stranke SMC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice