Slovenija
4365 ogledov

Poka kot za stavo

predel, sneg, cesta Žurnal24 main
Zimske razmere na cestah in posledice.

Po večjem delu države so vozne razmere zimske, ponekod je ponoči zapadlo tudi do deset in več centimetrov snega. Kot poroča Prometno-informcijski center za državne ceste to jutro največ preglavic povzroča močan veter, predvsem v Pomurju in na Gorenjskem močan veter ovira promet, ponekod povzroča tudi snežne nanose.  

Zaradi zimskih razmer je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Razdrto-Manče, Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič ter Godovič-Idrija. Pa tudi na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje, Petrina, Metlika, Gruškovje in Petišovci. Izločanje se izvaja na podravski avtocesti pred počivališčem Podlehnik proti Hrvaški.

Prepoved za tovorna vozila je na glavni cesti Novo mesto-Metlika, Štrekljevec-Jugorje ter na mejnem prehodu Dobovec proti Hrvaški.

sneg ceste Mraz Slovenija Suha sol deluje le do -8. So naši cestarji pripravljeni?

Številne nesreče, previdno!

Policisti so v zadnjih 24 urah obravnavali 105 prometnih nesreč, od tega šest nesreč z lahkimi poškodbami in eno s hudimi. V ostalih primerih je nastala le materialna škoda.

Do četrtka bo še mrzlo. V večjem delu Slovenije bo srednja dnevna temperatura pod -7 stopinj Celzija. Občutek mraza bo stopnjeval veter, opozarjajo vremenoslovci.

Pristojni voznike pozivajo k danim razmeram prilagojeni vožnji, pripraviti avto na zimske razmere ne pomeni samo namestiti zimske pnevmatike. Mraz in slabo vreme sta dejavnika, ki posežeta tudi v delovanje motorja, mehanike in vplivata na vidljivost, so opozorili na AMZS.

Vozniki morajo poskrbeti, da bodo na avtomobilu delovale vse luči, posebno skrb v mrzlem vremenu velja nameniti tudi akumulatorju. Pri temperaturi okoli ničle ima ta pomembni motorni zalogovnik energije le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri minus 20 stopinj Celzija pa samo še 50 odstotkov. Vozniki naj zato preverjajo stanje akumulatorja, svetujejo na AMZS.

Zima Zima Svet Zimska zver z vzhoda, najhuje šele prihaja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.