Svet
9197 ogledov

Zimska zver z vzhoda, najhuje šele prihaja

Zima Epa
Aktualni hladni val sibirskega mraza, ki so ga nekateri poimenovali "Sibirski medved" je že zahteval smrtne žrtve. Najhuje šele prihaja.

Stari kontinent se sooča z izredno hladnim vremenom, ki se je razširil iz vzhoda in ki je že zahteval prve smrtne žrtve.

Francija
Vremenoslovci predvidevajo, da bodo temperature padle pod -10 stopinj Celzija, občutek naj bi bil zaradi hladnih vetrov do -18 stopinj Celzija. Najhladneje naj bi bilo jutri in v sredo. Tako hladnega vremena ne pomnijo od leta 2005. Dva brezdomca sta v mrazu izgubila življenje.

Belgija
V noči s srede na četrtek pričakujejo -15 stopinj Celzija. Župan mesta Etterbeek je odredil, da brezdomce, v kolikor ti ne bodo v zatočišča želeli prostovoljno, te iz ulic odpeljejo na silo, saj je mraz lahko "smrtno nevaren".

Švica
Najnižjo temperaturo, -28,3 stopinje Celzija, so izmerili na 1970 metrov visokem prelazu Ofen. Pod tisoč metri nad morjem je najnižja temperatura, dobrih -15 stopinj Celzija, izmerjena v Brusilauu.

Svet Accuweather: Čaka nas ekstremna pomlad

Zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Italija
Sneg je pobelil prestolnico Rim, kar se ni zgodilo že od leta 2012. Mestne oblasti so zaprle šole. Za brezdomce so odprli tri postaje podzemne železnice in eno železniško. Odprte in ogrevane so ves čas.

Nemčija
Vremenoslovci za ta teden napovedujejo -20 stopinj Celzija. Na najvišji točki v državi, na vrhu gore Zugspitze, so izmerili -27 stopinj Celzija, najnižjo temperaturo letošnje zime. V Berlinu, kjer naj bi živelo več kot tri tisoč brezdomcev, je število prostih mest v zatočiščih premajhno.

Avstrija
Temperature so se na območju Salzburga spustile do -23 stopinj Celzija. Mestoma je pomrznila Donava.

Bolgarija
V Sofiji so izmerili -7 stopinj Celzija, meteorološke službe so izdale najvišji, rdeči alarm.

Sneg Krepko pod 30 stopinj Svet Padajo zimski rekordi

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška
Včeraj je snežilo tudi vzdolž Jadranske obale in na nekaterih hrvaških otokih. Na Velebitu so izmerili -20 stopinj Celzija. Številne šole so zaprte, promet je v večini delov države otežen.

Srbija
Meteorologi v četrtek pričakujejo -17 stopinj Celzija. Danes po večjem delu države sneži, novonapadla snežna odeja je visoka do 10 centimetrov. Promet po državi je močno otežen, v hudi prometni nesreči med osebnim avtomobilom in avtobusom so umrle tri osebe.

Nizozemska
Tudi v tej državi vremenoslovci napovedujejo najhladnejši dan tega tedna četrtek, ko naj bi se živo srebro spustilo do -17 stopinj.

Velika Britanija
Sneži na vzhodnem delu države, meteorološke službe so izdale rdeči alarm do vključno srede. Ocenjujejo, da bo ta teden najhladnejši v nekaj letih.

Mraz in sneg v Evropi Najhujše prihaja Slovenija Rekord -27, pod ničlo tudi na Obali

Španija sneg | Avtor: Epa Epa

Švedska
Temperature na območju Ostersunda, kjer so številna smučišča, so padle na -20 stopinj Celzija. Sneg močno otežuje promet, železnica na zahodu države je obstala.

Poljska
Od petka zvečer so zaradi mraza umrle štiri osebe, s čimer je številka mrtvih v letošnji zimi narasla na 48, poročajo oblasti. Danes ponoči so v mestu Goldap temperature padle na -26 stopinj Celzija.

Rusija
Neobičajno nizke temperature že od konca tedna naprej vladajo v osrednjem delu države; čez dan v Moskvi merijo -14 stopinj Celzija, ponoči -24. Tudi v Rusiji največji mraz šele pričakujejo v nadaljevanju tedna.

Sneg v Rimu Zima Svet Česa takšnega že leta ne pomnijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 17:08 27.februar 2018.

    Ebale vas srbende v uredništvu ! Članek je enak Kurirju . Kakšen sibirski mraz in vzhod eba vas vaš vzhod , ko pa je naš vremenar jasno in glasno povedal , da mraz prihaja direkt z Arktike , Arktika je ...prikaži več pa na SEVERU vsake države na svetu .

  • tomaz 10:19 27.februar 2018.

    Ste pa že težki s tem vremenom, trije članki na prvi strani...ja pozim je ponavad sneg in mraz..lani j blo -16 in več cel december in januar, pa nihče ni jamral...a res nimate kaj napisati bolj pametnega,,,,

  • Leon Gal 09:32 27.februar 2018.

    V Sloveniji iste razmer, le da pri nas razen občasnega nerganja zaradi neurejenih cest in domnevne vode v nafti traktorjev, ob špricerju in sadjevčku sploh ne vemo, da je vreme neobičajno.