Slovenija
3982 ogledov

Poklukar že povlekel prve poteze

Boštjan Poklukar Saša Despot Boštjan Poklukar.
Notranji minister Boštjan Poklukar je po potrditvi v DZ že prevzel ministrske posle in povlekel prve poteze.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je začasno vodila tudi notranje ministrstvo, ocenjuje, da ministrstvo predaja v dobri kondiciji. Novi notranji minister Boštjan Poklukar je za državno sekretarko predlaga Tino Heferle, s šefom policije Boštjanom Lindavom pa se mora še sestati.

Poklukar pričakuje, da bo vlada Tino Heferle na funkcijo državne sekretarke, ki jo je opravljala že do sedaj, imenovala že danes, ostalo ekipo pa bo predstavil v prihodnjih dneh.

Glede usode vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Lindava je pojasnil, da se namerava sestati z vsemi generalnimi direktorji na resorju in se z njimi pogovoriti. "To je vse, kar lahko v tem trenutku povem. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Lindav je danes na funkciji," je dejal. Na novinarsko vprašanje, ali bo temu tako tudi v sredo, pa je odgovoril: "Jutri je nov dan."

Poklukar je sicer ob primopredaji ponovil svoje politične zaveze o boju s korupcijo in upravljanju migracij ter depolitizaciji, profesionalizaciji in modernizaciji policije. Sprožiti namerava obsežen postopek noveliranja zakonov, med njimi zakona o organiziranosti in delu policije, zakona o nalogah in pooblastilih policije, zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. Pripraviti namerava tudi resoluciji o modernizaciji policije in o preprečevanju kriminalitete.

Poklukar je že podpisal usmeritve in obvezna navodila policiji za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj.

Glede migracijske strategije pravi, da ponuja roko nevladnim organizacijam in jih poziva k podajanju predlogov v procesu priprave zakonov. Zagotovil je, da bodo predlogi upoštevani.

Po njegovih besedah so vrata odprta tudi obema policijskima sindikatoma. Kot njihovo skupno nalogo je izpostavil uvedbo kariernega sistema, ki mora biti transparenten in pošten.

Ob tem zagotavlja, da se bo do konca mandata na ministrskem položaju maksimalno potrudil in da bo Slovenija ostala varna država.

Ajanović Hovnik se v prihodnje nadeja tvornega sodelovanja med obema ministrstvoma, Poklukar pa se ji je zahvalil za odlično opravljeno delo.

Poklukarja je DZ danes potrdil na mesto notranjega ministra, ministrstvo je sicer vodil že med letoma 2018 in 2020. Za ta položaj ga je predlagal premier Robert Golob po tistem, ko je z njega odstopila Tatjana Bobnar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Detel5ica 18:11 21.februar 2023.

    Ta Po-kluka-r že na pogled deluje kot en velik kljukec

  • Grof 17:45 21.februar 2023.

    Bivši propadli, podleži strank, Marjana šarca, Alenke Bratušek, SD ja, ti nespodobneži, nesposobneži, so zasedli pomebne položaje, tako vladne, poslanske in vse ostale pri koritu Goloba in kam to pelje, v pizdo materino, brez Putina se tako nebo nič spremenilo, ...prikaži več, ….. tudi pri nas Ne

  • Ender3 17:30 21.februar 2023.

    Žal se to odvija v okviru ožje politike in ne stroke..Javnost pa, bolj kot interesno politiko potrebuje neodvisen organ pregona vsega kar ni skladno z zakoni in določili..