Slovenija
10737 ogledov

V državnem zboru hud prepir poslank zaradi Goloba

seja državni zbor poslanci Robert Golob Državni zbor/Sušnik Matija
Poslanci državnega zbora danes odločajo o imenovanju Boštjana Poklukarja za novega ministra za notranje zadeve.

Zaradi nepredvidenih dogodkov je na sejo zamujal predsednik vlade Robert Golob, ki je predlagatelj imenovanja Poklukarja na mesto ministra. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je zaradi tega začetek seje iz 9.00 prestavila na 10.00, kar je zelo razburilo poslanko SDS Jelko Godec. 

"Bo v primeru, ko zamuja Jelka Godec, seja tudi prekinjena?"

"Ali bo v primeru, da Jelka Godec ostane zjutraj v cestnem zastoju, ker nima modrih lučk, da bi se peljala mimo in je predlagateljica ob 9. uri, sejo prekinili, dokler Jelka Godec ne pride kot predlagateljica v dvorano? Ali Anja Bah Žibert, ali gospod Sajovic ali gospa Meira Hot ali kdorkoli od poslancev?" je hotela vedeti Godčeva in zahtevala obrazložitev glede Golobove zamude ter predsednici državnega zbora očitala, da je s tem kršila poslovnik državnega zbora. 

Klakočar Zupančič s povzdignjenim glasom

Klakočar Zupančič je nato pojasnila, da poslovnik predsedujočemu dovoljuje, da sejo državnega zbora prekine in da glede tega ni potrebna nobena obrazložitev. "Glede tega nepredvidenega, nepričakovanega zadržka ne bom nič rekla in je tudi prav, da o tem nihče nič ne reče," je dejala Klakočar Zupančič in po ugovarjanju s klopi nadaljevala s povišanim glasom. "Ja, je prav, dragi moji in tega se boste morali tudi navaditi! Če bom prekinila sejo, jo bom prekinila tudi brez obrazložitve, ker se seja tudi kdaj prekine zaradi nemira in neprimernih besed, ki letijo v državnem zboru!"

"Ne zavijajte z očmi!"

"V poslanski skupini SDS menimo, da ste ponovno kršila poslovnik državnega zbora, prosim, ne zavijajte oči, ker vam bom začela še zavračanje pisnih poslanskih vprašanj, zavračanje amandmajev opozicije na tej seji, zdaj pa še kršenje poslovnika," je nadaljevala Godec. 

"Imam možnost sejo prekiniti!"

A ji tudi Klakočar Zupančič ni ostala dolžna. "Vam bom dala tak odgovor, jaz predsedujem trenutno tej seji, res je, ni nujno, da predlagatelj poda obrazložitev, ampak, ker je predlagatelj podal obrazložitev, sem se odločila, ker imam možnost, sejo prekiniti. To je dovolj, sejo nadaljujemo, ne bom več dovolila postopkovnih vprašanj, ne bom več dovolila!" je vztrajala predsednica državnega zbora.

Poslanci SDS zapustili dvorano

Po tem je za govornico stopil premier Golob, vendar so njegov govor še naprej motili poslanci SDS, ki jih pozivi predsedujoče niso utišali. "Hvala, ker boste poslušali mojo obrazložitev, kulturno, kot to znate," je Godčevo skušal ustaviti še Golob, ta pa je še naprej vztrajala pri postopkovnem vprašanju, ki pa ga Klakočar Zupančič ni dovolila. 

Po pozivu Klakočar Zupančič, naj tisti, ki se še misli oglašati, zapusti dvorano, da bo predsednik vlade lahko nadaljeval, so vsi poslanci SDS, razen Anžeta Logarja, odšli iz dvorane. Kasneje je dvorano zapustil tudi Logar.

 

Komentarjev 45
  • Kmodri 00:14 22.februar 2023.

    Poklukar je fach idiot.

  • drecos123 19:10 21.februar 2023.

    kaznenec ima privilegije to je mozno samo v slo bolno

  • drecos123 19:07 21.februar 2023.

    dojencki v vrtcu se prepirajo bolano do kraja