Slovenija
1285 ogledov

NSi in SDS: Poklukarja vidijo kot Golobovo marioneto

Boštjan Poklukar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD so kandidatu za ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju napovedale enotno podporo, saj da gre za izkušenega kandidata, ki se zaveda svoje odgovornosti. V opozicijskih poslanskih skupinah SDS in NSi so mu podporo odrekli, saj dvomijo o njegovi strokovnosti in neodvisnosti.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v predstavitvi stališč v DZ dejal, da kandidatu za ministra za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju izkušenj ne manjka, saj da se zaveda svoje politične in moralne odgovornosti ter da bo policijo prizadeval narediti odporno na pritiske.

Dodal je, da ima Poklukar izkušnje iz vseh treh podsistemov nacionalne varnosti in jih dobro pozna, med temi še posebej notranjo varnost, saj je funkcijo notranjega ministra med svojim prvim mandatom dobro opravljal in spoznal dinamiko notranjega resorja. Napovedal mu je enotno podporo svoje poslanske skupine.

V SD v Poklukarja polagajo upe, da bo posebno pozornost namenil ne le povrnitvi zaupanja v policijo, temveč tudi k njeni krepitvi. Usmeritve za delo policije ji morajo omogočati avtonomno delovanje in ukrepanje, ki je utemeljeno na strokovni oceni ter sorazmernosti, je poudaril vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Tatjana Bobnar | Avtor: Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije
Dotaknil se je tudi dela Poklukarjeve predhodnice Tatjane Bobnar, ki so ji v SD izrazili zaupanje v njeno vizijo vodenja ministrstva ter njeno osebno integriteto in strokovnost. Kot je dejal, takšne standarde še vedno pričakujejo pri vodenju tega resorja, a od Poklukarja ne pričakujejo, da vstopi v čevlje Bobnarjeve. Želijo mu, da funkcijo nastopi avtonomno, suvereno in z dovršenimi usmeritvami.

Poslanka Levice Nataša Sukič je izpostavila nekaj poudarkov iz Poklukarjeve predstavitve pred matičnim odborom, ki so ključni za Levico. Kot spodbudno so ocenili, da je izrazil odprtost glede prenove azilne zakonodaje in napovedal dialog z nevladnimi organizacijami. Veseli jih tudi, da se visoko med prioritete uvršča preprečevanje zlorab policije ter nasilja v družini, medvrstniškega nasilja in spolnih zlorab otrok.

Zadovoljni so, da je Poklukar napovedal implementacijo kariernega sistema in pravičnejšega vrednotenja delovnih mest policistov, kar sta zastavili že njegovi predhodnici Tatjana Bobnar in Sanja Ajanović Hovnik. "Že če bo samo nadaljeval in implementiral zastavljeno, bo to za varovanje temeljnih človekovih pravic, za ustrezno delovanje vseh sestavov policije in za demokracijo v državi odlična novica," je dejala.

Odziv SDS in NSi

V imenu poslanske skupine SDS je Branko Grims ocenil, da se je število migracij v zadnjem letu podvojilo glede na prejšnje leto. Poklukarju je očital njegovo napoved, da bo nadaljeval z odstranjevanjem ograje na meji, kar je po Grimsovih besedah neevropsko in problematično z vidika varnosti države.

seja državnega zbora Branko Grims Vida Čadonič Špelič Janez Cigler Kralj | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Grimsa skrbi tudi, kako zavzet bo Poklukar pri preiskovanju najtežjih kaznivih dejanj, predvsem ali bo sodeloval z varnostnimi organi ostalih držav na Balkanu, da se raziščejo domnevne malverzacije družbe Gen-I, gotovinski dvigi in nezakoniti prenosi denarja, o čemer po Grimsovih navedbah poročajo iz Albanije, Kosova, BiH in Srbije. V poslanski skupini SDS Poklukarja ne bodo podprli in bodo enotno glasovali proti njemu, je napovedal.

Vida Čadonič Špelič iz poslanske skupine NSi je ocenila, da javnost še vedno ni dobila prepričljivega odgovora, zakaj je Poklukarjeva predhodnica Tatjana Bobnar morala odstopiti. Ob tem je prepričana, da je Poklukar preverjen kader, vendar iz strokovnega vidika ne velja za najboljšega kandidata, saj je imel predsednik vlade Robert Golob pred seboj tudi druge predloge.

V NSi so zato po njenih besedah zaskrbljeni, da se za fasado depolitizacije in strokovnosti dela policije skriva zgolj želja politike po dostopu do policije, predvsem do Nacionalnega preiskovalnega urada, da bi "imeli nadzor in kontrolo nad posameznimi postopki". Poklukarja tako vidijo predvsem kot hvaležnega uradnika, ki bo poslušal navodila svetovalcev iz Golobovega kabineta. Zaradi dvomov v njegovo neodvisnost in učinkovitost kandidature ne bodo podprli.

Janez Janša Slovenija Janša Putina primerjal s Sadamom Huseinom seja državni zbor poslanci Robert Golob Slovenija V državnem zboru hud prepir poslank zaradi Goloba
Komentarjev 9
  • Kmodri 10:24 22.februar 2023.

    Lutka!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:20 21.februar 2023.

    Desne stranke ne bi podprle niti Boga, če bi bil on predlog oz izbira leve strani. Čisti oportunizem!

  • Soljatar 15:43 21.februar 2023.

    da so trenutni ministri golobove marionete je jasno kot beli dan...sicer se je pa za vprašat, čigava marioneta je Robert Golob...