Slovenija
1464 ogledov

Janša Putina primerjal s Sadamom Huseinom

Janez Janša Reševalni pas/Twitter Janez Janša.
Predsednik največje opozicijske stranke želi, da Slovenija Rusijo uvrsti na seznam držav, ki podpirajo terorizem.

Slovenija bi morala, tako kot Evropski parlament in druge evropske države, sprejeti resolucijo, s katero bi Rusija veljala za državo, ki podpira terorizem, menijo v SDS. Predsednik stranke Janez Janša je podrobnosti predstavil na novinarski konferenci.

"Pred začetkom te konference sem spremljal nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po tem se mi je zdelo še dodatno prav, da je naša poslanska skupina včeraj v parlamentarno proceduro vložila resolucijo, s katero predlagamo, da slovenski državni zbor Rusko federacijo uvrsti med države, ki podpirajo mednarodni terorizem," je začel Janša.

V petek bo minilo natanko leto dni od začetka ruske invazije na Ukrajino.

"Ko sem spremljal ta govor in obraze v dvorani, sem se spomnil nekega govora Sadama Huseina pred drugo zalivsko vojno. Obrazi iraške politične elite so bili enaki, kot obrazi ruske elite med Putinovim govorom. Zaradi popolnega nadzora večina ruskega ljudstva podpira to, kar Putin počne v Ukrajini. Verjamejo, da se bo vse končalo dobro. Mislim, da ruska politična elita ne deli tega mnenja," je nadaljeval nekdanji premier.

"Tam (med rusko elito, op. a.) so ljudje, ki so dobro obveščeni. Prepričan sem, da vedo, da Rusija vojno izgublja. Ruski predsednik je imel velike težave s tem, da je pojasnil, zakaj 'posebna vojaška operacija' v Ukrajini, za katero je trdil, da bo končana po dveh tednih, po enem letu še vedno traja. To mu ni uspelo niti po dveh urah govora," se je na Putinov govor odzval Janša.

"To resolucijo smo predlagali, ker tega ni storila vladna koalicija. Mi smo na to potezo čakali od oktobra lani. Takrat je parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki je širša politična grupacija kot Evropska unija, sprejela podobno resolucijo. In kolikor vem, je Slovenija to takrat podprla. Novembra lani je podobno resolucijo sprejel tudi Evropski parlament," je potezo SDS pojasnil Janša. "S tem pomagamo vladni koaliciji, da ne zatava še bolj," je dodal.

"Ruska vojska, skupaj s plačanci skupine Wagner, izvaja zločine zoper človeštvo, ki so dokazani. Odpirajo se množična grobišča. Če samo pogledate slike Mariupola ... Gre za mesto, ki je imelo pred vojno enkrat več prebivalcev kot Ljubljana ... Lahko vidite, da je šlo za strašen zločin. Udari ruske vojske na energetske objekte, ki pretežno služijo civilnemu prebivalstvu, povzročajo na tisoče smrti in trpljenja, ki se ne vidi na televiziji. Ravnanje z ukrajinskimi vojnimi uejtniki je v nasprotju z Ženevsko konvencijo, deportacije otrok iz Ukrajine ... Vse to kaže na akte mednarodnega terorizma," je na to temo še povedal Janša.

"Predsednik Putin je v svojem govoru skušal prikazati, kot da gre le za Donbas. Beseda Donbas je bila v govoru večkrat uporabljena kot beseda Ukrajina. Češ, da so se oni vedno zavzemali za mirno rešitev tega konflikta. Če želiš miren konflikt, potem v suvereno državo ne pošlješ plačancev in vojske. V državo, ki so ji velike sile leta 1994, ko se je odrekla jedrskemu orožju, garantirale ozemeljsko celovitost. Med temi silami je bila tudi Ruska federacija," je sklenil Janša. 

Predsednik SDS je pozval vlado, da spremje podoben dokument, kot ga je predlagala njegova stranka in obenem Ukrajini zagotovi večjo materialno in politično pomoč.

Komentarjev 39
  • Anja1956 20:25 21.februar 2023.

    Janša pojdi se borit za Ukrajino v prve bojne vrste in nam dokaži , da si pravi vodja !

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 17:21 21.februar 2023.

    Najvecji hussein je ravno sama janscha 🤣🤣🤣 janez se niti ne zaveda, kaj dela, podzavest mu servira to, kar je njegovo bistvo

  • Avatar Leon
    Leon 14:40 21.februar 2023.

    Janša Putina primerjal s Sadamom Huseinom....kaj bi rekel Sadam Husein za Janeza ne želim prevajati ! Putin je svoje povedal že pred leti ob obisku v Sloveniji .

Sorodne novice