Slovenija
36042 ogledov

Velik poraz Roberta Goloba

Robert Golob Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr Robert Golob.
Ustavili so uveljavitev določb novele zakona o RTV Slovenija.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave, so sporočili s te sodne institucije. Delno zadržanje novele zakona o RTV podpira pet ustavnih sodnikov, trije pa so proti.

Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Predlagatelji so izpodbijali določbe, po katerih so prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia. Po mnenju pobudnikov bi zaradi prekinitve mandatov nastale nepopravljive posledice.

Pobudo za oceno ustavnosti novele so na ustavnem sodišču (na spodnji fotografiji) obravnavali v četrtek, odločitev so sporočili danes.

Zavrnili člene o končnem konstituiranju

ustavno sodišče | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ustavno sodišče je začasno zadržalo zgolj izvrševanje tistih prehodnih določb novele, ki urejajo končno konstituiranje sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in posledično drugih novih organov zavoda. S tem je ustavno sodišče zagotovilo, da so v času do končne odločitve urejeni vodenje, poslovanje in nadzor RTVS v obsegu in pod pogoji, ki so določeni v 22. in 26. členu novele, torej da zavod do imenovanja uprave kot vršilec dolžnosti vodi generalni direktor, prav tako direktorja radia in televizije opravljata funkcije vršilca dolžnosti, pri čemer lahko vsi trije opravljajo le tekoče posle.

Obenem lahko po odločitvi ustavnega sodišča tečejo postopki imenovanja (novih) članov sveta zavoda, pri čemer je ustavno sodišče hkrati zadržalo dokončno uveljavitev nove ureditve.

Ustavno sodišče je, kot so pojasnili v odločbi, tehtalo med možnostjo nastanka težko popravljivih škodljivih posledic v primeru izvrševanja prehodne in nove ureditve organov vodenja, upravljanja in nadzora RTVS, če bi nato v postopku presodilo, da ta ni skladna z ustavo, in možnostjo nastanka težko popravljivih škodljivih posledic, če bi izvrševanje nove in prehodne ureditve začasno zadržalo, a nato ugotovilo, da je zakon skladen z ustavo. Ugotovilo je, da bi v obeh primerih lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, ki se v obeh primerih nanašajo tako na položaje konkretnih posameznikov kot na institucionalno raven.

Ob tem so pojasnili tudi, da novele v celoti ni mogoče zadržati, saj bi začasno zadržanje izvrševanja novele v celoti, torej tudi prehodnih ureditev, povzročilo, da bi bilo začasno ustavljeni vsi postopki konstituiranja novih organov RTVS, ustavljeni pa bi bili tudi vodenje, upravljanje in nadzor RTVS s prehodno ureditvijo, s čimer bi nastala protiustavna pravna praznina.

"Ugotovljeno stanje v vsakem primeru predvsem terja čim hitrejšo vsebinsko odločitev ustavnega sodišča, zato bo ustavno sodišče takoj nadaljevalo z vsebinsko presojo," so zapisali in dodali, da bodo zadevo obravnavali absolutno prednostno.

Vrh RTVS navdušen nad odločitvijo

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona - Peter Gregorčič, in avtor pobude - Matej Avbelj, sta pozdravila odločitev ustavnega sodišča.

"Trenutna oblast je zlorabila nujni postopek ter s tem izključila javno razpravo in posledično onemogočila nadzor javnosti nad procesom sprejemanja novele," sta na začetku skupne izjave okrcala vlado Roberta Goloba.

"Pobudo s predlogom za začasno zadržanje smo vložili predstavniki organov, ki so jamstvo dejanske svobode izražanja RTV Slovenija in njene javnosti. Na ustavno sodišče smo jo vložili, da zavarujemo institucionalno neodvisnost tega javnega zavoda posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Ta pobuda je namreč edino pravno sredstvo, s katerim lahko trenutni oblasti preprečimo samovoljno, arbitrarno in grobo politično podrejanje RTV Slovenija," sta nadaljevala Gregorčič in Avbelj.

"Ves čas smo opozarjali, da ta(k) zakon ne more prestati ustavnosodne presoje v nobeni kolikor toliko delujoči ustavni demokraciji, ki je zavezana spoštovanju vsaj minimalnih standardov evropskega prava človekovih pravic, kot ga je v svoji sodni praksi razvilo evropsko sodišče za človekove pravice. Naše ustavno sodišče zato sploh ni imelo druge možnosti, kot da izvajanje dela zakona zadrži," sta izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo sodnikov.

"S tem sklepom je ustavno sodišče začasno – do dokončne presoje ustavnosti izpodbijane novele – zavarovalo institucionalno neodvisnost RTV Slovenija. Ta sklep pa posledično pomeni tudi zadržanje oblastne instrumentalizacije javnih izjav predstavnikov vlade in novinarskih sindikatov, s katerimi izražajo svoje globoko, grobo in žaljivo politično nestrinjanje z aktualnim vodstvom RTV Slovenija," sta pojasnila.

"Ta sklep o začasnem zadržanju se nama zdi izjemno pomemben tudi zato, ker preprečuje, da bi v Sloveniji pravo ponovno postalo dekla politike in da bi se pravna država dokončno spremenila v sistem avtoritarnega legalizma," sta sklenila Gregorčič in Avbelj.

Komentarjev 95
 • jed 18:59 21.februar 2023.

  Referendumu in volji ljudstva navkljub. Skorumpirano, pokvarjeno sodstvo. Do konca.

 • sandi76 09:21 21.februar 2023.

  Velik poraz ? To ga šele čaka. S tem, da kaznuje tiste, ki ustvarjajo in nagrajuje tiste, ki visijo na socialah, bo šele prišla kazen za njega.

 • Avatar Jurič Zvonko
  juric 08:02 21.februar 2023.

  To ni poraz Goloba, to je kriminalno dejanje Ustavnih sodnikov, podrepnikov sekte SDS, ki so se postavili nad ustavno voljo ljudi...