Slovenija
4655 ogledov

Janša: "Svobodnjaki so vam vzeli tisoč evrov na leto!"

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je komentiral besede predsednika vlade Roberta Goloba.

Janez Janša je na novinarski konferenci, ki je bila sklicana ob predložitvi resolucije SDS o uvrstitvi Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, spregovoril še o dveh aktualnih notranjepolitičnih temah.

Najprej se je obregnil ob napoved Roberta Goloba, da bo vlada letos sprejela davčno reformo, s katero bo razbremenila plače in obdavčila najbolj bogate.

"Dvakrat sem si moral zavrteti posnetek te izjave, saj je to pravzaprav skregano s tem, kar ta vlada dejansko počne. Eno prvih dejanj te vlade je bilo, da je spremenila zakon o dohodnini, s katerim smo v prejšnjem mandatu dejansko dvignili neto plače," je dejal Janša. "Z dvigom splošne olajšave bi se tudi v prihodnjih letih neto plače dvigale. To je bilo s spremembo tega zakona zaustavljeno," je pojasnil vodja SDS.

"Če bi naša mini reforma bila uveljavljena v naslednjih dveh letih, bi bile vaše plače na letni ravni višje za tisoč evrov. Svobodnjaki so vam vzeli tisoč evrov na leto, zdaj pa pravijo, da bi razbremenili plače. Če temu verjamete, potem je raven naivnosti v tej državi še večja, kot smo mislili da je," je največjo vladno stranko okrcal Janša.

"Mislim, da ne bodo obdavčili najbogatejših, saj bi s tem obdavčili sami sebe. Med najbogatejšimi Slovenci so predsednik vlade, predsednica države, župan glavnega mesta, župan drugega največjega mesta. Ampak gospod Arsenović je bil vendarle podjetnik, tako da gre za izjemo, on je obogatel v zasebnem sektorju. Prvi trije pa niso bogati, ker bi imeli uspešne start-upe, razvili družinska podjetja ali razvijali inovacije. To so pač tisti, ki so obogateli tako, da so jim odpisali 29 milijonov evrov dajatev. Zanima me, koliko davkov je plačal gospod Janković, potem ko so mu odpisali 29 milijonov evrov. V Münchnu registriran Maserati tudi ne bo nikoli obdavčen v Sloveniji," je svoje pomisleke izrazil vodja SDS.

"Če natančno beremo vladne napovedi, gre za poskus obdavčenja tistih, ki so najeli kredite ter si tako kupili stanovanja ali zgradili hišo, ob tem plačevali vse davke in s plačevanjem obresti poganjali ekonomijo. Tisti, ki so najbolj bogati, niso na tak način prišli do premoženja. In zato ne bodo obdavčeni. Gre za napad na srednji razred, kolikor ga še obstaja," je svoj pogled na napovedane spremembe podal Janša. "Še nikoli v zgodovini katerekoli države nismo doživeli, da bi najbolj bogati obdavčili sami sebe," je dodal.

"To je napad na njihovo dostojanstvo"

V nadaljevanju konference je Janša spregovoril še "sprenevedanju glede pomoči upokojencem," ko se je sam izrazil. 

"Kakšnih 300.000 slovenskih upokojencev dobiva pokojnino, ki je tako nizka, da ta miloščina predstavlja napad na njihovo dostojanstvo. To je napad na generacijo, ki je, med drugim, zagotovila samostojnost Slovenije. To seveda ni problem, ki bi nastal med mandatom te ali prejšnje vlade. Gre za kolektivno krivico, ki se vleče vse od osamosvojitve, ki je prešla vse spremembe in reforme pokojninskega sistema," je temo odprl Janša.

"V času našega mandata smo skušali to krivico blažiti z rednim in izrednim usklajevanjem pokojnin, čeprav takrat ni bilo inflacije, in z draginjskimi dodatki v času covidne krize. Aktualna vlada bi morala s tem nadaljevati. Dejstvo je, da ob skoraj desetodstotni inflaciji, ki je še višja, če upoštevamo cene prehrane in energetike, kar so glavni stroški upokojencev, napovedana petodstotna uskladitev ni dovolj," je poudaril in kot nesmiseln ocenil ukrep vlade, ki je s "košaricami" skušala regulirati cene hrane. "To je bila velika iluzija, ki je koristila le tistim, ki so zagnali določene spletne strani."

Janša je napovedal, da bo SDS v parlamentu podprla vse ukrepe in predloge vlade, ki bodo lajšali položaj upokojencev.

seja državni zbor poslanci Robert Golob Slovenija V državnem zboru hud prepir poslank zaradi Goloba
Komentarjev 73
  • Kmodri 10:16 22.februar 2023.

    Veleizdajalc ki je za rabote z orožjem raje vzel keš, kot pa ponujeno Hrvaško Istro, ki mu jo je ponujal Tuđman.

  • eiskra4 21:46 21.februar 2023.

    ta naš j j se obnaša kot razvajen otrok ko na volitvah ne zmaga ker hitro pozabi da je on omogočil razprodajo slo podjetji in pomagal pri bančni luknji tk da čas je da se ta jj poslovi

  • Janez11 17:07 21.februar 2023.

    Naj si vsak izračuna kako smo živeli pod Janšo ali pa sedaj ko nam vlada lopovska garnitura. Danes dobro živijo le levičarji in ljubljanski komsomolci

Sorodne novice