Slovenija
38 ogledov

Poleti na meji ne bo več kolon

Gneča na meji Nada Černič Cvetanovski
Slovenski in Hrvaški policisti bodo združili moči in skupaj nadzorovali prehod oseb na mejnih prehodih. Tako bo po vstopu Hrvaške v EU na meji potrebno ustaviti le enkrat in ne več dvakrat.

V teh dneh med Slovenijo in Hrvaško tečejo še zadnji pogovori o uvedbi skupne mejne kontrole po sistemu enkratnega zaustavljanja t. i. one stop control, ki bo uveden po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. "Tak način bo policistom olajšal opravljanje mejne kontrole, postopek bo prijaznejši tudi državljanom, hkrati pa se bodo zmanjšale morebitne čakalne dobe in zastoji na mejnih prehodih," so zapisali na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve. 

Dodajajo, da se je tovrsten sistem opravljanja mejne kontrole že izkazal za izjemno učinkovitega ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, ko je bil uveden na mejnih prehodih z Avstrijo in Madžarsko.

Vstop v EU še ne pomeni prostega prehoda čez mejo

Z dnem vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, predvidoma 1. julija 2013, se bo na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško prenehala opravljati carinska kontrola, kar pomeni prost pretok blaga, kapitala in storitev. Vstop Hrvaške v Evropsko unijo pa ne pomeni hkrati še odprave nadzora prehajanja oseb.

Na mejnih prehodih v obeh državah bo ostala samo policija zaradi opravljanja mejne kontrole. Takšen nadzor bo ostal vse do vstopa Hrvaške v schengensko območje. "Tako bo treba tudi po 1. juliju 2013 državno mejo med državama prestopati na uradno določenih mejnih prehodih z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico," so zapisali na MNZ. 

Treba bo ustaviti le enkrat

Da bi poenostavili opravljanje mejne kontrole, sta se policiji obeh držav dogovorili za skupno opravljanje kontrole. To v praksi pomeni, da bodo mejni organi obeh držav kontrolo opravljali na enem mestu oziroma enem prehodu. Zato se bo na meji potrebno ustaviti le enkrat.

"Uvedba skupnega nadzora je racionalna in optimalna tako za mejne organe kot za potnike, ki prestopajo državno mejo. Pozitivni učinki uvedbe skupne mejne kontrole se bodo kazali tudi na področju gospodarstva in turizma, saj bo prehod meje hitrejši in enostavnejši," so razloge za odločitev pojasnili na MNZ.

Kontrola bo tako večinoma na slovenskih mejnih prehodih, saj kot pravijo na ministrstvu, so zaradi boljše infrastrukture in pogojev dela, bolj primerni. Od 1. julija dalje bodo skupno mejno kontrolo izvajali na 33 od 57 mejnih prehodih, na ostalih pa bodo nov način uvajali postopoma.

Komentarjev 3
  • mirko 19:44 18.april 2013.

    Joj kaj bodo pa sedaj hrvati naredili na obali, ko bodo slovenski, mađarski, slovaški, ... turisti na morje pripeljali vso svojo hrano in pijačo zraven ?!!!Pa cigareti iz hrvaške se bodo lahko neomejeno švercale po celi evropi !

  • speris 19:23 18.april 2013.

    Glede na to kako so tecni in koruptivni hrvaski policaji me zaradi tega ni na hrvasko ze par let in tako bo tudi ostalo.

  • 1111 18:09 18.april 2013.

    ...ne bo več kolon, ker bodo 100% dražji...hehehehe...