Slovenija
847 ogledov

Policija beleži povečano število vlomov v domove

Vlom, vlomilci PU Kranj Fotografija je simbolična.
Za lastno varnost je dobro upoštevati nasvete policije.

V zadnjem obdobju na območju celotne policijske uprave Ljubljana policisti zaznavajo povečano število vlomov v različne objekte, hiše, stanovanja, sakralne objekte, trgovine in podobno. Storilci pogosto izkoristijo odsotnost lastnikov objektov, ko gredo na dopust. Zaradi tega je policija pripravila več nasvetov, ki naj jih upoštevajo lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, v primeru, da se za več dni odpravljajo od doma.

  • Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Prosite zaupanja vredne znance ali sosede, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje in dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik.
  • Poskrbite, da ni očitno, da ste odšli na dopust. Ne puščajte vidnih sporočil o vaši odsotnosti, prav tako ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku ali pod predpražnikom, ne zastirajte oken z zavesami ali roletami.
  • Zaradi odsotnosti je v poletnem času praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujejo svojo lastnino in tako poskušajo preprečiti morebiten vlom. Že osnovno samozaščitno ravnanje, kot so zaklenjeni prostori, močna ograja, primerna osvetlitev, zaprta okna in vrata ter občasna prisotnost, lahko vlomilca odvrne od vloma.
  • Če ostanete doma, vedno zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem. Uporabljajte domofone in videofone ter kukala na vhodih.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 112 ali najbližjo policijsko postajo. Nikoli ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu.

Pomembno je tudi, da se kraja kaznivega dejanja ne dotikate in ne uničujete sledi. Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.