Slovenija
854 ogledov

Policija do vodnega topa prihodnji teden

Slovenija 30.11.2012 vodni top, protestni shod v Ljubljani; foto:Sasa Despot Saša Despot
Policija bo prihodnji teden prevezal nov vodni top, ki ga je dobavilo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone.

Specialno vozilo, ki policija s pomočjo javnega razpisa naročila že januarja, bo prihodnji teden tudi uradno prevzela. Informacijo časnika Večer, da je novi vodni top že v Sloveniji, so za Žurnal24 potrdili tudi na Generalni policijski upravi in nam pojasnili, da bodo novo specialno vozilo predvidoma prihodnji teden predstavili tudi zainteresirani javnosti.

Za nov vodni top je država namenila 1,16 milijona evrov. Na avgusta objavljeni razpis se je poleg dobavitelja - podjetja Rosenbauer iz Gornje Radgone - prijavil še ljubljanski Autocommerce, ki pa ni izpolnjeval postavljenih kriterijev.

Trije vodni topovi in 9000 litrov vode

Za novo specialno vozilo je policija z javnim razpisom zahtevala kar tri vodne topove, dva v srednjem delu in enega v zadnjem delu. Topova na sprednji strani morata omogočati pretok najmanj 1250 l/min, vodni top v zadnjem delu vozila pa mora omogočati pretok najmanj 900 l/min. Rezervoar pa mora zadržati vsaj 9000 litrov vode.

Vozilo mora imeti dizelski motor moči najmanj 280 kW, polno obremenjeno vozilo pa mora doseči najmanj 100 kilometrov na uro. Prav tako policija zahteva z asilne pnevmatike, ki omogočajo vožnjo najmanj 50 kilometrov pri hitrosti 50 km/h, kljub predrtim, presekanim ali drugače poškodovanim pnevmatikam vključno z rezervno pnevmatiko. Zunanjost pa mora biti izdelana tako, da na vodni top ni mogoče splezati. Kabina specialnega vozila mora biti namenjena pet članski posadki (voznik in sovoznik spredaj, dva upravljavca vodnih topov zadaj ter vodja vozila na sredini).

Menjava tri desetletja starega vodnega topa

Ministrstvo je skušalo nov vodni top kupiti že pred sedmimi leti, a na koncu notranja ministrica Katarina Kresal zaradi pritiska javnosti nakupa le ni izpeljala. V NSi in SDS so vladi takrat očitali, da je nakup v času krize potraten in neupravičen . Za specialno vozilo je država nameravala odšteti pol milijona evrov, ki so jih na koncu prerazporedili za opremo za nadzor prometa.
 
Policija se je nato pod vodstvom ministrice Vesna Györkös Žnidar znova odločila za nakup in menjavi 30 let starega vodnega topa znamke TAM. Zaradi starosti vozila so že leta 2010 navajali, da imajo težave z iskanjem nadomestnih rezervnih delov.
 
Policija je top sicer uporabila le na protestih leta 2012, specialno vozilo pa so uporabljali še za usposabljanje policistov.
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:44 10.november 2017.

    EU je demokratična skupnost držav ,kjer je varnost državljanov zagotovljena . Zakaj potem hudiča potrebujejo vodne topove ? Za golf igrišča zalivati ?

  • Avatar čavez
    čavez 14:06 10.november 2017.

    Oblast si kupuje represivna sredstva, da terorizira svoje hlapce jaz si pa še frače ne smem.