Slovenija
34 ogledov

Policija: Manj težav bi bilo, če bi bilo bolj spluženo

sneg Saša Despot
V petek je bila na cestah specifična vremenska situacija, a policija je prepričana, da bi težave lahko bile manjše.

"Glavna cesta Kotlje Slovenj Gradec še vedno neočiščena ... Sramota!" nam je poslal bralec in k sporočilu pripel še današnji posnetek. Razmere na tej cesti se v nekaj dneh niso spremenile.

Policisti: Težav bi bilo res manj ...

Na območju Policijske uprave Celje je bilo v petek zaradi snežnih razmer veliko težav na cestah. Na PU Celje ob tem dodajajo, da bi bile težave manjše, če bi podjetje VOC Celje zagotovilo namensko enoto za posipavanje in pluženje Mislinjskega klanca in Hude luknje. 

Klanci so v takšnih razmerah, kot so bile v petek, ko je šlo še za tedensko konico, najbolj kritični. Sploh ob dejstvu, da ni dovolj primernih prostorov za samoizločanje tovornih vozil, izločanje na vozišče glavnih in ostalih cest pa je v takšnih razmerah izredno nevarno, opozarjajo na PU Celje in dodajajo, da Policija na te težave opozarja v okviru vsakoletnih aktivnosti z vzdrževalci cest.

Ni bilo odobreno

Kot je povedal vodja vzdrževanja na VOC Celje Bogdan Kočevar, so v družbi predloge o tem, da bi samo na območju Mislinjskega klanca in Hude luknje imeli posebno enoto v pripravljenosti, tudi že podali, a jih doslej koncendent ni odobril. Verjame, da bodo po zadnjih težavah na terenu ponovno stekli pogovori o tem.

V petkovem primeru je po navedbah PU Celje, ki se je na razmere vnaprej kadrovsko prilagodila, šlo za specifično situacijo. V noči s četrtka na petek so bile ceste dosledno izdatno posipane. V petek pa je v jutranjih urah začelo močno deževati, zaradi česar je, tako predvidevajo, dobršen del posipa spralo z vozišč. Ob nižanju temperatur je sledilo sneženje. Zaradi spranega vozišča in dežja se je na vozišču naredila poledica, sneg pa se je takoj prijemal vozišč.

Nastale so težave v prometu, ponekod, med drugim v omenjenem Mislinjskem klancu, so obtičali tovornjaki, prihajalo je do zdrsov, nastajali so daljši zastoji, prišlo je do več prometnih nesreč in cestno prometnih prekrškov. Ob tem se tovorna vozila niso samoizločala, na PU Celje pa ob tem opozarjajo, da ni dovolj površin, kamor bi se vozniki tovornih vozil lahko varno izločili.

Izvajanje izredno zahtevno, učinkovitost pa zmanjšana 

Ministrstvo za infrastrukturo je na svojih spletnih straneh v poročilu o petkovem izvajanju zimske službe za koncesijsko območje, v katerega spadajo tudi koroške ceste, navedlo, da je bilo zagotavljanje prevoznosti cest na celotnem območju zaradi vremenskih okoliščin izredno zahtevno, učinkovitost izvedenih aktivnosti zimske službe pa zmanjšana.

Po navedbah ministrstva so se zastoji v prometu pojavljali predvsem zaradi vozil z neustrezno zimsko opremo, neprilagojene vožnje in neupoštevanja prometne signalizacije. Zaradi teh okoliščin je bilo izvajanje aktivnosti zimske službe ovirano, obhodni časi plužno posipnih enot, ki so bile vse razpoložljive na terenu, so bili zato na posameznih odsekih cest daljši.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:37 17.januar 2017.

    Dobro da ni zapadlo meter snega...

  • tecumseh_1975 10:36 17.januar 2017.

    bez veze se sploh kaj "buniti". Itak so si popravili pravilnike na tak nivo, da jim s kakšno tožbo nihče ne more niti blizu, kaj šele da bi uspel. No way. In tale mislinjski klanec zagotovo spada med tiste, ki ...prikaži veči se štejejo za prevozne, če gre z verigami. To gre pa itak povsod. Ergo... tudi če nobenega klanca nit ne pogledajo so oni "on the safe side" . Vse ostalo je pa bonus za rajo. Da smo približno mirni, in da kdo koga ne fenta.

  • Avatar Leon
    Leon 10:10 17.januar 2017.

    Kar pomnim je bila do sedaj podana ovadba zoper vzdrževalce cest samo v primeru pred leti na AC ,ko je policijski avto zaradi poledice zletel s ceste . Morda kdo najde na spletu to fotografijo in zapis.