Slovenija
174 ogledov

Policija naslednji mesec z vsemi sredstvi nad prehitre voznike

Policijski helikopter Policija
Policija bo z naslednjim mesecem začela nadzor nad prehitrimi vozniki z vsemi sredstvi. Vključili bodo radar za sekcijsko merjenje, prihajajo novi avtomobili, v zraku pa bo ponovno tudi helikopter.

Po številnih zapletih in napovedih bosta policija in Družba za avtoceste RS na avtocesti med Trojanami in Blagovico že naslednji teden začeli izvajati sekcijsko kontrolo hitrosti. Uradno bo policija javnosti informacijo predstavila jutri. 

Če se bo sistem v polletnem testnem obdobju izkazal, namerava policija v prihodnje nabaviti tovrstne sisteme tudi za druge odseke na avtocestnem omrežju. Trenutni sistem pod Trojanami bodo sicer po koncu preizkusa odstranili in ga predvidoma nadomestili z novim, ki ga bodo kupili preko javnega naročila.

Nad ceste se vrača tudi policijski helikopter ...

Poleg sekcijske kontrole hitrosti pa policija med ukrepi za boljšo varnost cestnega prometa policija napoveduje tudi ponovno izvajanje nadzora prometa s helikopterjem. Z njim bodo nadzorovanje poskusno začeli že februarja, marca pa v polnem obsegu.

Za zagotavljanje varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanje kršitev cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v prometu je policija v preteklosti že uporabljala helikopter. Nadzor je potekal tako, da je med temi nalogami poleg pilotov v plovilu prisoten prometni policist - opazovalec, ki policijskim patruljam na tleh posreduje podatke o kršitvah, stanju prometa in podobnem.

Poleg pomoči iz zraka pa se prometni policisti lahko veselijo tudi novih vozil, ki so namenjena predvsem delu na cesti. "Gre za prvih deset od 42 policijskih vozil Škoda Octavia RS, ki jih je najela Policija in jih bodo uporabljali policisti prometniki v Specializirani enoti za nadzor prometa in na vseh postajah prometne policije po državi," so zapisali na Generalni policijski upravi, kjer bodo avtomobile javnosti predstavili jutri.

Komentarjev 36
  • zdrej 10:13 27.januar 2017.

    Zakaj bi pa jih ustavljal. Potrebno jih je upočasniti. Pa pač 10km/h prek te omejitve ni problem. Prblem ni niti še kakšen dodaten km/h, če se upošteva pravila varne vožnje, pa strpnost. Pa sicer te za tako prekoračitev nihče dejansko ...prikaži več ne lovi, kar je tudi prav.Problem je, da se pove, da se nekoga kaznili za prekoračitev 1km/h, kar dejansko pomeni kar nekaj več izmerjene prekoračitve. Ni vse inkasantsko. Sem že plačal kazen, da ne bo pomote. Ni mi bilo všeč, ali ni bila za brez veze. In nekje na 100K km sem plačal.

  • zdrej 09:41 27.januar 2017.

    Ma saj ta debata je brezveze. za 140 kmh te na AC z omejitvijo 130kmh ne bo nihšče kaznoval. Pa tudi ob upoštevanju pravil varne vožnje ne predstavlja problema, saj boš že samo ob primerni varnostni razdalji lahko zadevo kontrolirano ...prikaži več ustavil. Namreč tu se jim ne splača niti kaznovat, ker so kazni precej male. Tako da ti ukrepi se ne dotikajo nas, ki vozimo tam do 140 kmh na AC in je za to taka debata odveč. Tu so v igri tisti, ki si lahko privoščijo boljše mašine in kar nekaj več dnarja za gorivo. Problem so visoke kazni za naselja pa 30 cone, ki so neumno velike.

  • zdrej 09:30 27.januar 2017.

    Kaj je napisal. BMW cenejši od renaulta? Potem se pa moraš zbudit. Pa ne primerjat novega ranulta pa starega bimerja. Pa ja, so se že kolegi na taki starini tudi spekli, da je na koncu stal krepko preveč. Znamka še ...prikaži več ne pomeni, da bo zadeva delala ko urca.