Slovenija
284 ogledov

Policija ponovno v nakup vodnega topa

Slovenija 30.11.2012 vodni top, protestni shod v Ljubljani; foto:Sasa Despot Saša Despot
Po šestih letih je ministrstvo za notranje zadeve ponovno objavilo razpis za nakup specialnega vozila z vodnim topom.

Ministrstvo je skušalo nov vodni top kupiti že pred šestimi leti, a na koncu notranja ministrica Katarina Kresal zaradi pritiska javnosti nakupa le ni izpeljala. V NSi in SDS so vladi takrat očitali, da je nakup v času krize potraten in neupravičen. Za specialno vozilo je država nameravala odšteti pol milijona evrov, ki so jih na koncu prerazporedili za opremo za nadzor prometa.

Kot kaže danes objavljeni javni razpis, pa se je policija znova odločila za menjavo 30 let starega vodnega topa znamke TAM. Zaradi starosti vozila so že leta 2010 navajali, da imajo težave z iskanjem nadomestnih rezervnih delov.

Policija je top sicer uporabila le na protestih leta 2012, specialno vozilo pa so uporabljali še za usposabljanje policistov.

Trije vodni topovi in 9000 litrov vode

Novo vozilo, ki ga bo kupilo notranje ministrstvo, bo imelo kar tri vodne topove, dva v srednjem delu in enega v zadnjem delu. Topova na sprednji strani morata omogočati pretok najmanj 1250 l/min, vodni top v zadnjem delu vozila pa mora omogočati pretok najmanj 900 l/min. Rezervoar pa mora zadržati vsaj 9000 litrov vode.

Vozilo mora imeti dizelski motor moči najmanj 280 kW, polno obremenjeno vozilo pa mora doseči najmanj 100 kilometrov na uro. Prav tako policija zahteva zasilne pnevmatike, ki omogočajo vožnjo najmanj 50 kilometrov pri hitrosti 50 km/h, kljub predrtim, presekanim ali drugače poškodovanim pnevmatikam vključno z rezervno pnevmatiko. Zunanjost pa mora biti izdelana tako, da na vodni top ni mogoče splezati.

Kabina specialnega vozila mora biti namenjena pet članski posadki (voznik in sovoznik spredaj, dva upravljavca vodnih topov zadaj ter vodja vozila na sredini).

Komentarjev 17
  • nostradamus 05:49 18.avgust 2016.

    kitajske gume za policijska vozilaavtomatske puske ki jih je nemska policija izlocila iz uporabe vodni top drzava je dobesedno u k...u tukaj pa preseravanja kdo potrebuje vodni top in cemu mar ne bi bilo ta denar ...prikaži več bolj smotrno porabiti drugje ................kupimo raje sodnike in tozilce da bo v sloveniji koncno zavladala pravna drzava korupcija v gospodarstvu korupcija v zdravstvu miljarde v davcnih oazah narodu pa pesek v oci pravica in postenje v sloveniji sta besedi ki bi ju morali z zakonom izbrisati le strah elite ima potrebo po vodnem topu mar ne?

  • jakec1575 01:35 18.avgust 2016.

    V slovenski politiki manjka strasti do tega, da si zasluzimo vec in bolje kot imamo. tolazijo nas s statistikami in kazalci, ki ima z realnostjo povprecnega državljana bolj malo skupnega. ni strasti do doseganja boljsega zivljenja za vec državljanov. je ...prikaži več slast in strast do moci oblasti ni pa strasti doseci "neverjetnih" ciljev, ki so vedno dosegljivi ob trdem delu. Slovenska politika je prazna, votla. Nobenega zanosa in vizionarstva.

  • jakec1575 01:30 18.avgust 2016.

    Cerar ni dorasel vlogi predsednika vlade. prav tako ni dorasel bil borut pahor. Za to moras delati nekaj let v gospodarstvu, kjer se naucis sprejemati rizike na dnevni bazi. Kjer dobis nos in obcutek za prave odlocitve. predsednik vlade pa ...prikaži več se to uci na mestu predsednika vlade. odlicno! Za udravstveno reformo, ki bo kompleksna bi se morala objavit časovnica. do tega meseca to do unega to do tega to. in rokov bi se morali vsi držati. tudi podizvajalci novega sistema javnih narocil. ne pa da vsak lahko natehuje to drzavo do obisti. Resnicno zalostno. Dajmo zacet ze verjeti, da smo vredni boljse države kar se korpucije tice in stroskovne ucinkovitosti. Samo tako bomo bogata druzba. ne rabimo socializma. rabimo stroskovno ucinkovitost in odgovornost do dela in rokov.