Slovenija
309 ogledov

Policija vodi postopek o prekršku

Protesti pred Ljubljansko borzo.
1/22
Saša Despot
Pred borzo se je čez dan zbralo okoli 60 protestnikov. Trg pred borzo bodo še naprej ohranili kot skupen javni prostor, odprt za kritiko finančnega kapitalizma.

Prva skupščina "okupacija borze 15o" je potekala že dopoldan. Uvodoma pa je bilo slišati, da zgolj trenutno zbrani pred poslopjem borze ne predstavljajo celotnega gibanja, to ostaja odprto, heterogeno in vključuje različne skupine. Ljudi so pozvali, naj se oglasijo, prevzamejo iniciativo in povedo svoje mnenje.

Aktivist 15o Andrej Kurnik pa je za zurnal24.si dejal, da na trg pred borzo prihajajo protestniki in drugi podporniki, ki izražajo solidarnost z njimi. Prav tako jim prinašajo oblačila, odeje, spalne vreče in hrano.

"Pozivamo vse ljudi, ki so del teh 99-odstotkov, da ta prostor vzamejo kot skupni prostor in da ga pomagajo vzdrževati," pravi sogovornik in dodaja, da bodo udeleženci tam vztrajali tudi to noč.

Popoldan so že izvedli nekatere delavnice na teme, kot so revščina, prekernost, stanovanjska problematika ipd. Okoli 18. ure pa so začeli z novo skupščino, na kateri se bodo pogovorili o nadaljnih aktivnostih.

Pred borzo 20 šotorov

Pred borzo je sicer postavljenih okoli 20 šotorov, so v sporočilu za javnost zapisali člani okupacije borze 15o. V soboto zvečer ob 22. uri so se na skupščini odločili, da pred borzo prenočijo.

"15o nismo zgolj tisti, ki smo pred borzo. 15o smo vsi, ki smo dnevno opeharjeni dostojnega in kreativnega življenja zaradi različnih mehanizmov, ki jih diktira trenutni sistem. Le skupaj bomo zgradili novo platformo za resnično demokracijo in spremembe."

V soboto v Ljubljani dva tisoč protestnikov

V Ljubljani se je po nestrokovni oceni v soboto zbralo okoli dva tisoč protestnikov, vendar se jih je večina proti večeru razšla. S Kongresnega trga so se okoli 17. ure preselili pred Ljubljansko borzo: odločili so se, da jih bo okoli 50 noč preživelo na ploščadi pred borzo. Nekateri so že prišli pripravljeni s spalnimi vrečami, drugi so odšli po šotore. Na ploščadi je nato zraslo mini šotorišče.

Protesti so v soboto potekali tudi v Mariboru in Kopru. V štajerski prestolnici se je zbralo med 400 in 500 ljudi, v Kopru pa okoli 250 ljudi. Več o včerajšnjih protestih  v tej povezavi.

Komentarjev 9
  • privat 20:25 18.oktober 2011.

    ja taki so naši borci za našo bodočnost...ja pridružimo se ,pomagajmo jim...

  • privat 19:18 17.oktober 2011.

    na katerem oddelku reci...na trofaznem delu polja?? Tam so tvoji v večini..nič lažjega so lepo vodljivi..samo rečem jim za srbijo...ah da ne pozabim tam sem videl tvojega očija...samo v turškem jeziku se pogovarja ,pa ga nerazumem..

  • jurij 18:34 16.oktober 2011.

    Ma kakšni protestniki neki.Par klošarjev, ki tako ali tako spi na ulici,par zakajenih žabarčkov,kak naključni mpijanček ki ni našel poti domov.