Slovenija
6873 ogledov

Policija: Začnemo v ponedeljek 7.00

Policija nadzor prometa Andrej Leban Fotografija je simbolna.
Sindikat policistov Slovenije je vlado Marjana Šarca obvestil, da bo začel stavko v polnem obsegu.

"Policijski stavkovni odbor vas obvešča, da se stavka v Policiji in MNZ, ki se je začela 12. februarja ob 7.00 uri in katere aktivnosti so bile zaradi odstopa predsednika prejšnje Vlade dr. Mira Cerarja, do formiranja nove vlade, zmanjšane na minimum, v polnem obsegu ponovno prične izvajati v ponedeljek, 1.10.2018 ob 7:00 uri na območju celotne države," sta premieru Marjanu Šarcu sporočila predstavnika obeh policijskih sindikatov, Sindikata policistov Slovenije (SPS) in Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

Stavka v polnem obsegu

Policisti so stavko zaradi odstopa vlade Mira Cerarja stavkovne aktivnosti zmanjšali na minimum, saj vlada ni več imela pooblastil za nadaljevanje pogajanj in sklepanje dogovorov.

stavka SVIZ Stavke Slovenija Sindikati: hitri odgovori ali stavka

Čas za odgovor je potekel

"PSS je 17.9.2018, po formiranju nove vlade, na Vas kot predsednika vlade naslovil zahtevo, da vlada nemudoma aktivno pristopi k reševanju stavkovnih zahtev. vladi je bil dan jasen rok za izpolnitev zahteve in sicer 10 dni. Ker odgovora v danem roku nismo prejeli, vas obveščamo, da se stavka v polnem obsegu ponovno prične izvajati v ponedeljek, 1.10.2018 ob 7:00 uri," so zapisali v sporočilu.

"Vlada Republike Slovenije z vso resnostjo jemlje napoved policijskih sindikatov za odmrznitev stavke, kakor tudi vse ostale aktivnosti sindikatov v pripravah na pogajanja o stavkovnih zahtevah," so sporočili s pristojnega ministrstva.

Manj denarja v proračun in slabša varnost

Od ponedeljka torej policisti državljanov ne bodo kaznovali za manjše prekrške oziroma bodo zanje izrekali opozorila. manj jih bo na na javnih krajih in ne bodo opravljali preventivnih nalog. Intervencije bodo opravljali v nujnih primerih oziroma v primerih, ko bosta ogrožena varnost in premoženje ljudi.

Stavko odmrznili tudi šolniki

Sindikat šolnikov Sviz je stavko odmrznil uro po tem, ko je bila imenovana nova vlada. Pred zaostrovanjem stavke v Svizu sicer dajejo priložnost pogajanjem. Glavni tajnik Branimir Štrukelj, ki se je z novim ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom skupaj z drugimi sindikalnimi predstavniki že sestal, meni, da bi bilo dogovor možno doseči hitro, saj je okoli 95 odstotkov vprašanj bilo razrešenih že spomladi, pred odstopom Cerarjeve vlade.

V koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek medtem menijo, da je treba pogajanja, kar zadeva plače v javnem sektorju, voditi enotno, vendar tega, kako bodo pogajanja potekala in kaj bodo dejanska izhodišča, vlada, ki je včeraj imenoval pogajalsko ekipo za dogovarjanje s sindikati, še ni sporočila.

Denar, štetje denarja Plače Slovenija Za javni sektor lani več

Medved: Pogajanja se bodo začela v dveh tednih

Vlada je na vrh pogajalske skupine včeraj imenovala Petra Pogačarja z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Ta se je tudi že sestala na delovnem sestanku in pričela s pripravo pogajalskih izhodišč z namenom, da se pogajanja res čim prej pričnejo," so sporočili z ministrstva. "Kot je bilo že večkrat poudarjeno, je čim prejšnji dogovor med vladno in sindikalno stranjo o razrešitvi stavkovnih zahtev absolutna prioriteta vlade, zato si prizadevamo, da bi v najkrajšem možnem času storili vse korake in pripravili vse potrebno, da se pogajanja čim prej pričnejo."

Imenovanje nove pogajalske skupine so v sindikalnih vrstah sprejeli z optimizmom. Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek Petru Pogačarju, ki bo skupino vodil, priznavata izkušnje, poudarjata pa, da bo pomembno predvsem, kakšna izhodišča za pogajanja bo vlada sprejela, je poročal STA.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • tomislav32 20:57 28.september 2018.

    Največja nebuloza je pri napovedi stavke to, da so rekli v policiji da stavka ni naperjena proti ljudem pač pa proti vladi.....Vlada še niti ni prav začela delati pa so naperjeni proti njej kot so sami rekli....Tega ne bi smelo ...prikaži več bit , čeprav jih je g. Cerar zafrknil....100 dni je imela vsaka vlada časa do sedaj vedno....amen.

  • dragec 20:47 28.september 2018.

    BRAVO PALICAJI

  • optimist11 20:33 28.september 2018.

    Nekaj mi ni jasno. Ko policisti stavkajo lahko odločijo da te za manjši prekršek ustno opozorijo. Zakaj se tega pravnega sredstva poslužujejo samo v času stavke. Kaj samo v tem času postanejo ljudje, ki tudi razmišljajo?