Slovenija
1218 ogledov

Sindikati: hitri odgovori ali stavka

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
En sindikat stavko odpovedal, drugi v nizkem startu

Prva stavka, ki naj bi vlado Marjana Šarca doletela že na prvi dan, torej v petek 14. septembra, ko bo nova vlada najverjetneje potrjena v državnem zboru, je odpovedana. "Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) sporoča, da je Sindikat VIR Vrtec Ptuj na svoji seji sprejel sklep, da se stavka, napovedana za dan 14. 9. 2018, zamrzne, " so poročili s sindikata.

Sindikat VIR: Okoliščine so se spremenile

"Do takšne odločitve je prišlo zaradi spremenjenih okoliščin, ki jih prinaša nov koalicijski sporazum, ki obljublja izvzetje dodatkov iz minimalne plače, ki se po trenutni zakonodaji še vedno vštevajo v minimalno plačo, ter postopen dvig minimalne plače. Prav tako delavci računajo na zavezo Vlade, da bo nemudoma in resno pristopila k prekinjenim pogajanjem s sindikati javnega sektorja," dodajajo v sindikatu.

Sindikat VIR se sicer ni pridružil stavki večjega učiteljskega sindikata SVIZ, ki je spomladi izvedla dva dneva splošne stavke, nato pa po odstopu vlade Mira Cerarja stavkovne aktivnosti zamrznila. "To ne pomeni, da bomo takoj, ko bo nova vlada dobila polna pooblastila, spet začeli stavkati pač pa, da bo stavkovni odbor ponovno dobil pooblastila za začetek izvajanja stavkovnih aktivnosti, če naše zahteve ne bodo uresničene," razlaga glavni tajnik Branimir Štrukelj.

stavka SVIZ Protest Slovenija "Nategnili so nas na suho!"

Nova vprašanja novemu ministrskemu kandidatu

Novemu kandidatu za ministra za javno upravo Rudiju Medvedu bo SVIZ na današnjem zaslišanju v državnem zboru zastavil tri vprašanja, ki se razlikujejo od vprašanj, zastavljenih Tugomirju Kodelji, ki ga je predsednik vlade po zaslišanju umaknil. 

Rudija Medveda, ki je bil izvoljen na listi LMŠ bodo tako na SVIZ-u spomnili na izjavo njegove stranke, da je "treba pogajanja s sindikati začeti na točki, kjer so se zaključila z vlado v odstopu." SVIZ tako zanima, ali je Medved z njimi pripravljen podpisati tisto, kar so spomladi z vlado že dogovorili.
Zanima jih tudi, ali se mu zdi sprejemljivo, da plače v izobraževanju v zadnjih šestih letih sistematično zaostajajo za plačami drugih primerljivih poklicev v javnem sektorju, najbolj ključno pa je tretje vprašanje, ko želijo odgovor na kak način bodo izpeljali v koalicijski pogodbi napovedano prenovo plačnega sistema. "Ali jo imate namen izpeljati po končanih pogajanjih, pred pogajanji ali vzporedno s pogajanji?"

V nizkem startu tudi na policiji

Tudi policisti, ki stavke niso zamrznili, pač pa trenutno ne izvajajo stavkovnih aktivnosti, pričakujejo hiter odgovor glede uresničevanja njihovih stavkovnih zahtev. "Takoj, ko bo nova vlada potrjena, jim bomo posredovali poziv, naj predstavijo, na kak način bodo uresničili naše zahteve in jim postavili nekaj dnevni rok za odgovor," napoveduje Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije. Uroševič dopušča tudi možnost, da bi vlada njihove zahteve uresničila tudi brez pogajanj.

Komentarjev 7
  • milan63 14:11 28.september 2018.

    a mislite da sindikat kaj pomaga nič kar se jast spominjam v podjetju so rekli da bodo pomagali in niso nič ot tega štruklu pa ne vrjeti ker ima od članstva 5000e plače

  • bojovi 15:08 11.september 2018.

    Jaz delam fizično naporno delo za 645€ bruto in če javni uslužbenec, ki štrajka dobi 500€ bruto, je preplačan.

  • evelux 07:42 11.september 2018.

    Pa kaj bluzijo lenuhi kaj bi radi sprobajo si naj podjetništva ... 25 let se mantraš in mantraš da preživiš kam naj gremo mi pod vlak ne moreš na bolniško inšpektorji te jebejo država svoje hoče ....... lenuhi delajte raje ...