Slovenija
74624 ogledov

Policijska uprava izdala izredno opozorilo za voznike

policija na Kongresnem trgu
1/2
Žurnal24
Letos precej več smrtnih nesreč in tudi nesreč, v katerih so se ljudje huje in lažje poškodovali.

"Na Policijski upravi Ljubljana ugotavljamo, da se je stanje prometne varnosti v letošnjem letu, v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta poslabšalo. Beležimo porast prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, saj so se letos zgodile že štiri prometne nesreče v katerih so štirje udeleženci umrli. V enakem obdobju lanskega leta je v prometni nesreči umrl en udeleženec. Večje je tudi število prometnih nesreč, kjer so se udeleženci huje in lažje telesno poškodovali," so sporočili policisti.

Med najpogostejšimi vzroki za nastanek prometnih nesreč je še vedno neprilagojena hitrost v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola, ter druge nepazljivosti voznikov kot so nepravilna stran in smer vožnje in nepravilni premiki z vozilom.

"Voznikom svetujemo, da vozijo v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost, bistveno vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za nastanek prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami ali s smrtjo. Alkohol pri vozniku poslabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalje, počasnejše reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in podobno. To v cestnem prometu pogosto pomeni izzivanje nevarnosti, kot so prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vožnja v rdečo luč na semaforju in podobno," opozarjajo policisti.

"Poleg tega velja omeniti tudi trenutne prometne razmere, saj je zaradi vremena, vozišče večino časa mokro in spolzko, zaradi krajšega dneva, pa so posledično bolj izpostavljeni šibkejši udeleženci v cestnem prometu (pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev). Slednji pogosto ne uporabljajo luči ali odsevnih teles, kar v kombinaciji s temnejšimi oblačili še zmanjšuje njihovo vidnost," so še zapisali.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjajo, naj upoštevajo prometne predpise in ne vozijo pod vplivom alkohola.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • Avatar NickMason
  NickMason 22:50 18.februar 2024.

  Še zmeraj je v največji meri hitrost in uporaba mobitela kriva za nesreče,ampak je alkohol najbolj kriv pa četudi ni bil nihče pijan ,važno da se neopazna sled alkohola najde in je že statistika .

 • kapljač 21:34 18.februar 2024.

  Pjanga za volanom bi takoj morali pospremiti v zapor . Najmanj tri mesece . Jeb.ala vas opozorila .

 • Avatar Antikrist4
  Antikrist4 17:34 18.februar 2024.

  Jaz precej bolje vozim pod vplivom alkohola, zato nikoli ne vozim trezen, hehehe.