Slovenija
24763 ogledov

Ta mlada policista moškemu rešila življenje

Policista PU Novo mesto PU Novo mesto
Na PU Novo mesto v decembrskem času vlečejo črte pod iztekajoče se leto in se pri tem spominjajo primerov, po katerih si bodo zapomnili leto 2022.

"Deliti želimo še eno izjemno zgodbo naših policistov, ki sodi v iztekajoče leto 2022," so svojo zadnjo objavo na Facebooku začeli policisti Pu Novo mesto.

Opisujejo, da je bilo zadnji dan oktobra, ko so na številko 113 prejeli klic na pomoč. V eni izmed stanovanjskih hiš v Novem mestu naj bi prišlo do spora, ena oseba pa naj bi se hudo poškodovala, ko je z roko razbila steklena vrata. Po napotitvi OKC sta dve patrulji policistov PP Novo mesto na kraj prihiteli že v dveh minutah. Opazili so moškega, ki sta mu mlajši ženski z brisačo zaman poskušali ustaviti hudo krvavitev iz roke in ju prosili, naj se umakneta. 

Policist Luka Lužar je opazil, da gre za globoko ureznino, ki je segala vse do kosti, zato je moškega prijel za roko in pritisnil na rano. Mladi policist Miha Tivadar, ki je delo na PP Novo mesto nastopil le nekaj tednov prej, je na roko poškodovanega namestil pripomoček torniquet, ki zagotavlja hitro in učinkovito esmarch prevezo, kadar je potrebna zaustavitev hudih krvavitev. 

Zaradi velike izgube krvi je moški že pričel izgubljati zavest. Skupaj z Luko sta pripomoček zategovala in do prihoda reševalcev pritiskala na rano. Luka je poškodovanega spremljal tudi v reševalnem vozilu in mu pritiskal gazo na rano. Še isti večer je na OKC poklical reševalec Zdravstvenega doma Novo mesto in prosil, da policista pohvalijo, ker sta na kraju nesreče izjemno ukrepala in poškodovanemu moškemu nedvomno rešila življenje. 

Četverico policistov je v imenu vodstva uprave sprejel Andrej Zbašnik, pomočnik direktorja in se jim zahvalil za njihovo ravnanje, Luko in Miho pa so predlagali za podelitev medalje za požrtvovalnost. "Ponosni smo, da imamo v naših vrstah posameznike, ki tako pogumno prevzemajo odgovornost, tudi v zelo zahtevnih razmerah, in izvajajo svoje plemenito poslanstvo, ki je v prvi vrsti varovanje življenja in pomoč ljudem v stiski," objavo sklenejo na PU Novo mesto.

Bad Kleinkirchheim Avstrija Svet 60 reševalcev iskalo močno opitega Slovenca predaja vozil policistom Slovenija Slovenija Neverjetno, kaj so počeli novomeški policisti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • igor52 09:05 02.januar 2023.

    Še predstavi se, da jih bomo vedeli opozoriti.

  • Blow 22:21 30.december 2022.

    O ti bedak

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 18:35 30.december 2022.

    Če bom jaz kdaj potreboval nujno pomoč, naprošam prašiče, naj me pusrijo pri miru! Zavestno odklanjam njihovo pomoč! A.C.A.B.