Slovenija
20 ogledov

Policisti: "Cmerar, kje hodiš?"

Shod policistov
1/11
Žurnal24 main
"Dovolj nam je, mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco!" je množica uniformiranih policistov sporočila vladi. Vodstvo policije sporoča, da nošenje uniforme na protestu pomeni kršitev zakonodaje.

Nekaj pred deseto uro dopoldne se je kolona policistov iz Tivolija odpravila na protestni shod pred vladno palačo. Po podatkih policijskih sinidikatov se je zbralo tri tisoč policistov v uniformah, čeprav jim je vodstvo policije prepovedalo protestirati v uniformi: "Ni nas sram nositi uniform, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste," je pred vlado dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Urošević.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je pojasnil, da so se  so se shoda udeležili policisti, ki so bili dela prosti. Kljub prepovedi so oblekli najlepšo obleko, ki jo imajo in jo s ponosom oblečejo, je dejal.

Po Uroševičevih besedah se s prepovedjo nošenja uniforme ne obremenjujejo. "Od tega ne bomo odstopali, pripravljeni smo zato ali plačati kazen ali sprejeti kakršnekoli druge sankcije," je dejal. 

Množica je nezadovoljstvo izražala s piščalkami, bobni in transparenti, na katerih je pisalo: "Dovolj nam je, mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco!", "Poznaš vlada svoj dolg?", "Cmerar kod hodiš?", "Neodgovorna, nedostopna in sam sramotna vlada." 

Shod policistov | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Sicer želijo policisti s protestnim shodom, ki sta ga organizirala Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije, javnosti in predvsem vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez. Med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je tudi povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Cerar naj prevzame odgovornost

Predsednik SPS, Zoran Petrovič pričakuje, da bo predsednik vlade Miro Cerar, ki je proti policistom ob napovedi stavke sicer ostro nastopil, "zmogel pogum in prevzel del odgovornosti, ki si jo je naložil ob prevzemu svoje funkcije."

"Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas ne bo več tukaj," je pred protestniki dejal Petrovič.

Zbrane je nagovoril tudi nekdanji politik Zmago Jelinčič, nekateri so mu začeli skandirati. 

"Kdor ne štrajka, ni policaj!"


Shod policistov | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za tem so vladi predali album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat. Ob vrnitvi iz stavbe vlade, sta  predstavnika obeh sindikatov zbranim sporočila, da vlada za njihove zahteve nima časa, da pa sporoča, da so jih slišali. Zbrane sta na to pozvala, naj bodo še bolj glasni. Množica se je odzvala s skandiranjem:"Kdor  ne štrajka, ni policaj!" 

 

Sprejel jih je le Brglez

Za tem so se policisti premaknili še pred parlament, predstavnike sindikatov pa je sprejel predsednik DZ Milan Brglez, ki je po srečanju dejal, da se morata obe strani spoštljivo pogovoriti, kaj je možno v danih okvirih narediti. "Dani okviri pa seveda predpostavljajo tudi vse tisto, kar so prejšnje vlade v imenu te države naredile," je dejal predsednik DZ.

Koalicija v nedeljo tudi o stavki

Koalicija se je danes pri premierju Miru Cerarju seznanila z varnostnimi razmerami, povezanimi s prihodi beguncev, ki ne pojenjajo. V tej povezavi so se pogovarjali tudi o protestu policistov. O varnostnem položaju in policijski stavki se bo v nedeljo pogovarjal še razširjen vrh koalicije, je napovedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

Po njenih besedah je vladna pogajalska skupina vlado seznanila, na kateri stopnji so pogajanja s policisti. Demonstracije je danes niso šokirale, saj so bile napovedane in pričakovane: "A to ni najbolj moder način, kako se pogajati v današnjih časih in razmerah," je dejala. Po njenih besedah je "emocionalno besnih" lahko dva milijona naših prebivalcev, zato to ne sme in ne more biti argument policistov za takšno obnašanje.

Shod policistov | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem dejal, da policiste razume, zato upa, da bo vlada tudi pravočasno odgovorila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 95
  • Vesna Dolšak 02:02 13.december 2015.

    Cerarjeva izjava, da je sramotno, ker policija stavka, je sramotna. Predsednik je še ne tako dolgo nazaj čisto drugačne izjave dajal o tej isti policiji. Kakor veter pihlja, tako on izjavlja. To je tudi sramota. Prav je, da stavkajo. Pri ...prikaži več vsaki pasji procesiji morajo bit zraven, pošiljajo jih pisat kazni, folk jih zmerja, jim strelja v glavo, čuvat morajo, da migranit ne razturijo žične ograje ... itd, itd. itd. Potem jim, dragi predsednik, daj opremo, kot se šika in plačo, kot se šika. Žal v naši državi nič ne dosežeš na lep način, samo na hard se še kaj da, tak da ... treba bo it na ulice.

  • dd 11:30 12.december 2015.

    Zakaj policistom ne dvignejo plače?? Pohvala njim, da hodijo reševat največje spore, so v stalni nevarnosti med raznimi kriminalci, drogiranci, nasilneži,...Jaz bi jim dala plačo poslancev. Poslancem pa plačo policajev.

  • Papaja Popi 09:42 12.december 2015.

    Sramota, da policaji tako sramotno kličejo predsednika vlade, kdorkoli že je in kakršenkoli že je.