Slovenija
23 ogledov

Policisti napovedali stavko

Policisti Saša Despot
Policisti bodo jutri stavkali, ključno je zahteva za izplačil dodatka za povečan obseg dela. Ministrstvo zatrjuje, da se stavkovni sporazum izpoljnjuje v celoti

Skupščina Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je danes sklenila, da bo PSS v petek zaradi neizpolnjevanja in oviranja sporazuma med obema policijskima sindikatoma in vlado začel z izvajanjem stavkovnih aktivnosti na območju celotne države. Predsednik PSS Radivoj Uroševič je za Finance povedal, da bodo stavkali, "do izpolnitve stavkovnih zahtev oziroma signala, da se bo to zgodilo,". Sindikat je sicer postavil 16 stavkovnih zahtev, med njimi pa je ključna zahteva za izplačilo dodatka za povečan obseg dela.

Sporen člen o delovni uspešnosti

Po Uroševičevih besedah so na podlagi zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 v ponedeljek na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) izdali obvestilo o tem, da ne bodo izpolnjevali določenih točk sporazuma. Kot je povedal, bo MNZ prenehal izplačevati delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela, kar so se dogovorili maja lani v okviru stavkovnega sporazuma, podpisanega med PSS, Sindikatom policistov Slovenije ter vlado.

Nadaljevali bodo lani maja prekinjeno stavko

PSS bo s stavkovnimi aktivnostmi začel jutri ob 11. uri in po Uroševičevih besedah nadaljeval maja lani prekinjeno stavko.

Kot je povedal Uroševič, jim je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak povedal, da je oteženo predvsem izvajanje 1. in 2. točke sporazuma, to pa je plačevanje povečanega obsega dela ter plačevanje nadurnega dela in pripravljenosti na delo. V PSS so ugotovili, da je 50. člen zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 dodatno omejil izplačevanje povečanega obsega dela.

"Stavko bomo izvajali do preklica oz. do trenutka, ko bo članstvo ugotovilo, da gre na drugi strani za resen pristop k pogajanjem in za uresničitev nekaterih, če ne že vseh naših stavkovnih zahtev," je napovedal Uroševič. PSS je k stavki pozval vse zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in v policiji, tudi tiste, ki niso člani njihovega ali nobenega sindikata. Vseh zaposlenih na policiji in v MNZ je po navedbah sindikata okoli 7000, njihov članov pa je okoli 5000, vendar konkretne številke stavkajočih niso povedali.

Policisti glob ne bodo pisali

V času stavke bodo policisti izvajali vse naloge, ki jih morajo v skladu s 84. členom zakona o policiji. "Vsekakor pa stavko ne želimo prizadeti nikogar od državljanov, ne želimo, da se zmanjša varnost ali občutek varnosti posameznikov," je pojasnil Uroševič.

To po njegovih besedah pomeni, da bodo obravnavali nujne dogodke, klice na pomoč, hujša kazniva dejanja in hujše prekrške tako v prometu kot s področja javnega reda. V primerih, ko policist lahko izreče globo ali opozorilo, pa v času stavke policisti na terenu ne bodo ukrepali.

Policisti bodo tudi na protestih

Glede dela policistov v času protestov je Uroševič pojasnil, da stavkovna pravila ne predvidevajo ničesar, kar bi lahko ogrozilo varnost udeležencev ali policistov na protestih. Po njegovih besedah pa se moramo zavedati, da so tudi policisti samo ljudje in se izpostavljajo tudi s svojim življenjem, zato bodo tudi v sindikatu težko preprečili, da bodo morda kdaj postopali po svoje.

Ministrstvo: Stavkovni sporazum se izpoljnjuje v celoti

Z MNZ pa so v sredo sporočili, da so se predstavniki MNZ, policije in Sindikata policistov Slovenije (SPS) v sredo dogovorili, da se bo nadaljevalo izplačevanje delovne uspešnosti v policiji v skladu s prvo točko stavkovnega sporazuma. Stavkovni sporazum se tako do zdaj izpolnjuje v celoti, so pojasnili na ministrstvu.

Komentarjev 4
  • zic 19:17 10.januar 2013.

    dragec, da nisi ti mogoče na kakšnih substancah, kaj pa govoriš bedarije!?

  • zic 19:16 10.januar 2013.

    točno tako je kot je sedajle na poročilih poptv-ja povedal sindikalist policistov. Podpiramo vas!!! Banda, zdaj bomo pa mi uslužbenci poplačevali nobeloze predhodnikov in kapitaliziral NLB, nič krivi nič dolžni....ljudje zavedati se morate, da uslužbenci JU niso nič krivi ampak ...prikaži več že dolgo poplačujemo napake veljakov!!!!

  • Murko Ne Povem Hehe 18:17 10.januar 2013.

    pa ka ti ne vidiš da ti je parlament u lublan levo na sliki.